minerat eller minaret?


Jag läser huvudrubrikerna i tidningarna och varje gång läser jag samma sak ->Vilks konstverk Nimis är minerat.  Vilket skulle inte förvåna nämnvärt heller så mycket han sticker upp mot muslimer. Men självklart är den inte minerat utan hans förfärliga bygge i Kullaberg som han kallar för konst  har blivit till en minaret.  En minaret där man kallar till bön  6 gånger om dan.

Han kallar sig konstnär en självlärd sån dessutom, jag skulle kalla honom enbart för provokatör.
För egentligen hur många kände till honom innan han har satt sin konstnärliga ådra till att skapa rondellhundar och hålla föredrag med tvivelaktiga budskap. Möjligen de som bodde i närheten där han har sin evighetsbygge som han kallar för Nimis.

Rondellhunden  gav honom total uppmärksamhet och han kan känna sig  nu på toppen.. Alla vet vem han är idag…  Det är bara komma med nya inslag som kommer att göra oss förfärade och konfunderande. Dock han har bara gått på en redan vandrat spår, iden var ju inte hans eget, men han visste mycket väl att det kommer ge uppmärksamhet. En uppmärksamhet han vill för vilket pris som helst.
Jag kan absolut förstå Täppas Fogelbergs utbrott där han tycker att det är åt fanders att Vilks ska ha ständig beskydd av Säpo på grund av hans provokationer. Jag tycker också är onödigt. Vilks vill bara synas och höras. Till vilket pris som helst. Däremot var onödigt att mana folk till handling.

Nu är Täppas Fogelberg avstäng en vecka, för trots att vi lever i en demokrati så kan inte vad som helst att sägas. I alla fall inte i  radio och media.  Däremot kan man göra vad som helst i konstens namn.  Det får konstnärer att göra utan repressalier. Konst är helig och en helig ko kan aldrig slaktas.  Den ska dyrkas och beskyddas.

Varje gång jag ser en bild på Vilks flinande när han kliver in i nån svart bil, blir jag  upprörd. För han har ganska så svårt att hålla borta flinet. Han garvar innerst inne över uppståndelsen runt det hela, och hur nöjd som helst för att få stå i centrum och bli skyddad. Han manipulerar oss.
Vilks får naturligtvis tycka vad han vill, han får teckna också vad han vill, och även gå på vilken sammanställning nu han vill gå på, men han får stå själv för konsekvenserna precis som vi alla andra får göra det.

Expressen, Aftonbladet, Expressen, SvD, DN,

Annons

2 tankar om “minerat eller minaret?

    • Han var känd på grund av att han bråkade med kommunen angående Nimis. Men konstnär är han inte. Han läste konstteori. Men idag är ju vem som helst konstnär, bara man påstår det.

      Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.