smör vs margarin…


Stockholms stad beslutat att ta bort smör från skolorna och ersätta med margarin. Undrar förstår vilka intresse som styr här? Vem som kommer tjäna pengar på den här handlingen. Och jag tror inte att det är barnet som blir gynnade i första hand.

Vad är det för fel på vanligt smör? En naturlig produkt som människan har haft sen människan har domesticerat djur.

Vad består smör av? Smör består av kärnad grädde och idag även salt.
Vad består margarin av? beskrivningen kan inte göras lika enkelt som ovan. Bara det säger en hel del.  Margarin är  en typ av matfett som kan vara av animaliskt respektive vegetabiliskt fett. Konsistensen kan vara både flytande som härdad form.

Margarin framställs genom att emulsionera vatten med olja. Efter härdningen bleks och deodoriseras produkten för att ta bort färg och lukt. Därefter omestras produkten så att den är lagom hård och smälter vid samma temperatur som smör. Sedan tillsätts vitamin A och D, smaksättning, även benämnt arom. Eventuellt tillsätts även mjölk, för att margarinet skall bli gyllengult vid stekning.

Det vegetabiliska margarinet innehåller främst en blandning av vegetabiliska fetter från raps-, solros-, palm- och kokosolja. Det animaliska fettet kommer främst ifrån talg och ister.

Palmolja är en väldigt billigt olja som främst produceras av stora globala företag som köper och avverkar regnskog i Indonesien och Malaysia. När konsumenter började undvika produkter med palmolja i innehållsförteckningen, så svarade producenterna med att namnge oljan som vegetabiliskt fett.

Ifrån början tillverkades margarin främst för att mätta den enorma efterfrågan på smör i mitten på 1850-talet.

Smör är riktig ingrediens medan margarin är bara gift och är lätt att luras att tro att den är bättre än en äkta vara. Vill man förbättra för barnen i framtiden, så borde man kanske minska portionerna något ( för dem är bra mycket större än när jag själv var barn), ha mer motion under dagen, och lära ut hur man ska äta och vad.

Är det den rätta vägen att ta bort något som är naturligt till 100 procent och ersätta den med något som innehåller en massa saker och konsumenten aldrig kan lita på att det är verkligen en rätt vara som bres på brödet.  Och vem kommer kamma in förtjänsten? För det luktar nog pengar över det hela, och kryddas med att barnen  kommer få det bättre om man får margarin istället för smör… precis som man gör med margarinet där efter härdningen bleks och deodoriseras produkten för att ta bort färg och lukt. Man vilseleds helt enkelt.
Som tur är jag inget barn längre. Och får välja. Det får inte barn och tydligen inte föräldrarna heller. En viss diktatur? Minidiktatur?

Mannen bakom margarin  är Hippolyte Mège Mouriès som av Napoleon den tredjes order tog fram margarinet som alternativ smör till Napoleons armadas bespisning under krigsår. Namnet margarin kommer från den grekiska ordet margarites som betyder pärla och hänvisar till fettets pärlliknande droppar. Margarinet patenterades  15 juli 1869  och sen 1872 säljs den till oss konsumenter.

Intressant att USA i åratal motsatte sig att införa margarinet till USA medan WHO rekommendation ligger i att man ska använda margarin till smörgåsar.

Vill du göra  egen margarin? Här är receptet:

 1. 20 g kokosfett eller palmfett.
 2. 3 msk  (30 g) olja typ solrosolaj, eller olivolja
 3. Ställ skålen i en is fylld balja och blanda ihop med en mixer till den blir mjukt.
 4. Ta bort den från den kalla  och lägg till 2 tsk mjölk och 2 tsk pastöriserad äggula eller vanlig äggula.. Blanda till den absorberas helt.
 5. smaksätt den med salt, citron eller andra kryddor efter smak.

SvD, DN, Expressen

Annons

9 tankar om “smör vs margarin…

 1. Hos oss kommer inget sånt där elände in i huset. Vi kör smör och Bregott och har alltid gjort.

  Jag har dessutom läst någonstans att vi här uppe i Norden har ätit mjölkprodukter så länge att vi utan problem klarar det, att det till och med hjälper oss att hålla inflammationer och sånt borta. Inflammationer som kan orsaka hjärt- och kärlproblem t.ex.

  Så vi njuter av det goda istället för att späka oss med det mindre goda =)

  Gilla

 2. Vilket av dessa väljer du till ditt barn?

  BECEL: Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestrar (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

  eller

  BREGOTT INNEHÅLLER: Grädde, rapsolja, salt 1,2%, surhetsreglerande medel (natriumkarbonat)*, mjölksyrakultur, vitamin A och D.

  Gilla

 3. Tack för bra info. Kroppen känner inte igen manipulerat fett och det är inte bra. Därför ska man äta smör och helts opastöriserad mjölk. Men det får man inte. Jo, vi får som ha kor. Vi dricker mjölken som den är direkt frän spenen. Kyld dock. I Amerika jagar man bönder som säljer sån mjölk. Där är det hårda bud. Man kan undra varför.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.