söndagsångest…?


…har jag inte. Jag säger inte att jag är inte bekant med ångest, det förekommer. Tom oftare än önskvärt. Men har aldrig någonsin har haft ångest över att det är söndag.

Jag har hört om det förstås. Det pratas just nu  i ett radioprogram om den, och verkar som de flesta lider av det. Och min teori är att folk saknar det inrutade arbetslivet. När allting kan gå på schema. När man vet när man ska hemifrån, vad man ska göra under dagen, när är det dags för lunch och när man kan gå från jobbet. Samt kan också slippa samlivet med den äkta hälften och möjligen slippa ifrån jobbiga egna avkommor och/eller plastbarn.

På söndag är det nämligen fritt val och ska agera själv. Och DET kan vara överväldigande. Har man sen ingen egen hobby eller intresse då blir det bara en lång och ångestfull transportsträcka till måndagen.

Självklart har jag ångest, men ångesten dyker upp i andra sammanhang. Ibland utan förvarning och utan att kunna koppla till nåt. Det är nog det värsta egentligen. När det inte finns en definierbar orsak. Men sen kan jag ha ångest över följande:

 • att inte ha lyckats bättre i mitt företagande
 • att ta beslut över vad som helst ( och det inkluderar det mesta)
 • att LEVA
 • att DÖ

Bara för att nämna de viktigaste. Vilket kan man säga är ju det mesta. Stackars mina kunder när de behöver assistera till mina beslutsångest över diverse saker. Måtte va en lättnad för dem när jag avslutar nåt. 🙂

Se inlägget om min  kameraköp ( då jag hade enormt ångest över vilken modell ska införskaffas) Och nu på grund av utställningen på Fotografiska frodas ångesten vilka bilder jag ska bidra. Bilder som inte  ens är tagna. Det är ångest det. 😉

Men söndagar? Näääää….. Jag älskar söndagar!

7 tankar om “söndagsångest…?

 1. Har aldrig hört talas om söndagsångest men din teori verkar logiskt.
  Just hobby och intressen är ju det man längtar efter på sin fritid. Har man inga kan det säkert bli problem.

  Ångest i allmänhet finns nog så mycket som helst men folk pratar inte om det.
  .

  Gilla

 2. ångest känner jag mest på kvällarna… det är något med kvällar som gör mig otrygg och då kommer känslorna, men söndagsångest tror jag inte… det är förmodligen sant det du skriver att det handlar främst om helgdagen innan jobbveckan som kan kännas lite överväldigande. vad ska man göra under dagen för att ”uthärda” den kommande jobbveckan??!

  ang. din ångest över val av kamera är nog lite bra tror jag. då tänker du igenom ditt val ist. för att bara välja nåt som du egentligen inte är nöjd med. : )

  psst, jag funderar faktiskt att starta en ny blogg men det dröjer nog ett tag! ; )

  Gilla

  • Jag misstänkte att det var nåt sånt. Väntar med spänning.
   Och jag kan avslöja att min favoritdag är måndagar. Ser det som en ständigt början. Alltid lika spännande. Precis som jag gillar tiden före kl 10 också. Ljuset tilltalar mig då extra mycket.

   Gilla

 3. Det blir många tankar som hoppar hit och dit när man läser ditt inlägg, men ångest ?? Nej jag har nog i stort sett varit förskonad, ett par gånger kanske på 0 år…
  ska vara 60… varför vill inte 6:an ta ordentligt när jag skriver ??? Ska man SLÅ IN SIFFRAN ?? ELLER lämna in på service eller kan man fixa själv ??
  Ångest ja, nej, tror inte det, men du kan ha rätt i det du skriver att om det nu finns kanske inte bara söndags ångest utan ledighetsångest – bortsett från semester- för den är kanske i regel planerad-, så är det nog för att folk inte har planerat så noga, eller ??

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.