70 år av ovisshet…


Jag ställer mig alltid frågan varför hemligstämplar man en viss dokument? Särskilt med en så stor allmänt intresse som tsunamidokumentet. Är det för att i dokumentet finns saker som skulle uppröra en hel nation?

För det kan väl inte vara det att man vill hemlighålla hur man skötte hjälpinsatsen för dem drabbade? För det gick ju ganska trögt, vill jag minnas.

Landet som verkligen utmärkt sig i den hemskaste av hemska händelsen var operettlandet Italien. Innan Sverige har hittat ens den ansvariga i juldimman har italienarna  redan hunnit hämta hem en del av sina skadade och strandsatta ur helvetet.  Vet inte om det är ett första steg för att sakta men säkert stänga den öppna politiska klimatet med offentlighets principer, eller bara är den enda möjligheten för den sittande regeringen att dölja för svenska folket i allmänhet och anhöriga i synnerhet  hur illa skött allting var. Och skyddar hellre dem än släppa den fri för allmän beskådan…

Det kanske var såpass illa att den sittande regeringen tar på sig smällen, trots att den är en impopulär handling så nära till nästa valet.

Jag tror också att Sverige skulle bli tagna på sängen om någon skulle få för sig att attackera landet eller välja Sverige för terrorhandlingar.  Jag är inte säker på att  att det finns ett fungerande beredskap för sånt.  Man kan ju råna en pengadepå med militär precision trots att Sverige  har fått information om det . Den enda polisen  inte fick veta vilken dag och vilken klockslag det skulle ske.

Annons

2 tankar om “70 år av ovisshet…

  1. Varför mörkar man! Man har väl inte rent mjöl i påsen! Italien gjorde en bra insats snabbt. Men vi – här ska ju alla myndigheter bestämma över sig och sitt. Det finns ingen samordnande hand. Men dom skulle visst ordna en sån efter katastrofen. Vi har ju fått en ny myndighet. Ska kolla vad den heter med egen generaldirektör och allt. Som kostar pengar och som säkert inte heller klarar av det som ska göras vid kris.

    Gilla

    • Vi skrattar åt Italien och deras fjant till president, men när det gäller kan de agera omedelbart. Vi mörklägger misslyckandet så att man kan misslyckas igen utan att kunna säga att det här felet har vi redan begått, ingen som har lärt sin läxa än?

      Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.