7 steg som hjälper dig byta din gasspis mot häll..


Eftersom det var flera saker som ingen har nämnt mig innan jag bestämde mig för att byta min gasspis mot en spishäll, tänker jag nu dela mina erfarenheter med andra som går i samma tankar. Jag själv hittade inte mycket på nätet och när man inte heller vet vad man ska leta efter blir det ju inte heller lätt att leta.

Vilken spis man väljer är naturligtvis en smaksak, jag valde till slut en Induktionshäll med inbyggd ugn. Här följer 7 steg som underlättar en smidig uppgradering  från gas till eldriven. Mina råd gäller i första flerfamiljshus, men kanske även för villor med.

 1. fråga bostadsrättsföreningen om elsystemet klarar av en elspis till huset..
 2. kolla om du har trefas draget till den tänkta spisen. ( trefaskontakten har tre håll, medan den vanliga kontakten som vi använder till belysning och annat har bara 2)  Om du har redan trefas  hoppa till punkt 3. Om du inte har trefas då ska du kolla om du har det i ditt hus. ( har du inte det, glöm det  med att byta spis  och behåll gasen ett tag till. Induktion och glashäll kan dock fungera på vanligt hushållsel också, men effekten blir inget vidare, och spisen kan bli en besvikelse. Man kan inte heller använda både ugnen och hällen samtidigt då säkringen inte klarar av den)
  • om trefas  är indragen i huset men närmast ligger den i källaren kan kosta uppemot 10 tusen kronor att dra fram den till spisen. Det är bra att kolla den innan du går vidare.
  • har man däremot redan förberett för trefas vid den senaste stambyten och den är indragen i lägenheten kan kosta cirka 3-4000 kr  att en elektriker  drar fram den till spisen.
 3. Ring Stockholms Gas ( om du bor i Stockholm) på telefon 0771-410 100. Meddela att du inte vill fortsätta med deras hutlösa priser på gas och be en referens nr som du kommer behöva i nästa steg.
 4. Ring en behörig gasinstallatör ( jag anlitade Wasa Rör AB tel: 08-30 13 40 )  Kostnad 2600 kr fastpris. De vill ha referensnumret du fick från gasverket. Just Wasa Rör tar jobb även på kvällen som underlättar för många. Praktiskt. Arbetstid ca 1 timme.
 5. Sälj din spis på Blocket.
 6. Köp din nya spis.
 7. Det finns inte någon  uppsägningstid hos gasverket, utan den stängs av så fort gasinstallatören har plomberat gasrören och  skickar in intyget om avstängningen.  Dock får man en sista avslutande räkning -så klart.

Bonus: Bästa och enklaste sättet att rengöra spisen är med Ajax fönsterputs. Jag köpte den rekommenderade rengöringen till spisen, men den gjorde spisytan bara flammig och var svårt att få bort den hinnan sen. Jag testade med Ajax och blev allt glänsande och ren, dessutom slutade elektroniken pipa, vilket det alltid gjorde med det andra rengöringsmedlet.

Anledningen till att jag bytte spis är att gasen är delvist dubbelt så dyrt som elen, men framförallt retade jag mig på det faktum hur man bestämmer hur mycket man ska betala för gasen.  Gasförbrukningen mäts inte genom hur mycket gas du använder utan hur många rum du har. Nu vet jag inte vad antalet rum har för betydelse för hur mycket mat jag lagar, men det är måttet. Och måttet är nu rågad.

Om jag har glömt nåt så berätta, jag lägger den till på listan.

Annons

16 tankar om “7 steg som hjälper dig byta din gasspis mot häll..

  • Tackar så mycket.
   Det ser ut att jag har många kommentarer, men ofta består det kanske av en konversation mellan mig och någon annan. 😀

   Jag läste att du ska sälja ditt sköna paradis. Jag ville inte fråga i din blogg , men nyfiken varför. Som jag har förstått har du bott där ganska så många år. Och det känns som att du säljer den helt plötsligt. Du har lagt ner väldigt mycket på det. Stor och vacker trädgård du har. Full med vackra och välmående blommor. Och vad ska hända med katterna?

   Gilla

 1. Min son ska göra samma i sin lägenhet i Sthlm tror jag. Jag har aldrig haft gasspis. Det är säkert bra men jag har alltid oroat mig för explosionsrisken. Den är säkert minimal men ändå.

  Gilla

 2. Jag tänker så här: induktion är modern gasspis. Gaslågan lyder snabbt, minskar du lågan så är effekten omedelbar. Så är det med induktionshällen också. Varje gång jag blippar neråt eller uppåt i i styrka på en kokzon så förundras jag. Helt enkelt trolleri.

  Gilla

  • Gunnar du är kung och din fru är drottningen. Gjorde nu en bildsök och det är rätt. Det är kaprifol.. Tack för tipset. Jag har hört namnet kaprifol men aldrig såg den.
   Nu vet jag det. Den ser verkligen speciell ut.

   Gilla

 3. Vi har aldrig haft gasspis men jag har sett och provat hos släktingar. Vi har spishäll men inte induktion. Just nu finns det inte med bland prioriteringarna men kanske framöver. Ska bli kul att höra hur du upplever din nya spis.

  Gilla

 4. Hallo liebe Antonia über Gas weiß ich leider nicht so viel aber Indersand zu lesen.Ich wünsche dir einen schönen Tag sind an der Ahr aber hier ist nur Regen.Liebe Grüße und ein schönes Wochenende für dich.Gruß Gislinde

  Gilla

 5. Hej Antonia..
  En intressant blogg.. Jag vet inte så mycket om gas längre men vi hade det i stan när jag var liten men sen dess har jag inte sett en gas spis.. Har ingen aning om priser på gas men jag tycker gas verkar obehagligt att ha så bra att du bytt.. Lycka till med den nya hällen en bra och stor uppgradering an ditt hem vi lever ju trots allt på 2000t-talet nu…och Ha en fin helg..
  Kram Nicki

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.