vackert eller fult?


hus...foto: AntoniaB© 2013

hus...foto: AntoniaB© 2013Ett vackert hus i Vasasatan.  Med blyinfattade glas på några av våningarna. Gillar att man förr vågade bygga med olika form, utan förlamande normer som gör dagens nya konstruktioner menlösa och fattiga. Försöker föreställa mig hur lägenheterna ser ut.  Säkert även de har en egen prägel.
Men även solen har ju fläckar. Allt kan inte vara perfekt. För även om huset är vackert så utsikten är bara så där.  Den har utsikt mot en kyrka. Och normalt har jag inget emot kyrkliga byggnader men just den här ser bara gräsligt ut.
Jag är ju inte religiös alls, har inget tro i form av en skäggig gubbe som egentligen gör inget annat än bara glor ner från sin pidesstal  och betraktar vad människan ställer till men  inte gör nåt alls. Kan inte va lätt…..Så varför tror vissa att han finns alls?
Nåväl…. alla får ha sin tro i fred, jag bryr mig inte.  Men just den här kyrkan är verkligen inte hoppingivande, i grått betong, ful och hotfull i sin design.
Kan inte vara rolig utsikt för den ofrälsta.
Kanske den som har tron ser den med en mildare syn. Jag tycker att den är  en kommunisttung åbäke bara.

kyrka...foto: AntoniaB© 2013

Jag tycker själv att utsikten är viktig när jag väljer bostad.
För vilket är bättre….. att bo i ett fult hus  och som utsikt få en av stans finaste byggnad att titta på varje gång man tittar ut genom fönstret eller bo i det samma stans finaste byggnad och få psykbryt varje gång man ser den förfärliga fantasilösa huset som en sjuk hjärna en gång tyckte skulle bli en fantastisk gåva till mänskligheten. Det blev det inte.

byggnad......foto: AntoniaB© 2013byggnad...foto: AntoniaB© 2013 Men det är bara min syn på saken och byggnader. Andra kan ju tycka att det  jag ser som fult är faktiskt vackert. Och tvärtom.  Vad tycker du?

Annons

10 tankar om “vackert eller fult?

 1. Mardröm att bo trångt och fult och sen behöva titta på en kommunistvägg också. Fin utsikt är guld värt om man bor i hyreshus. Men hur många har det när det finns hus på varandra i städerna. Trångt om vyerna. De flesta tittar nog på en grå trist vägg. De byggdes finare förr. Men sen tog socialisterna över på 60- och 70-talen och byggde fula hus. Men det är ju dyrare att bygga fint så allt handlar om pengar.

  Gilla

  • Jag tror att byggherrar luras idag. Och mycket pengar går någon annanstans än just till bygge. Det ligger mycket oärligt i byggandet. Varför kunde man bygga bra hus förr dessutom snyggt, medan idag när allt görs i massproduktion utan finesser blir bara dyrare och dyrare.

   Gilla

 2. Jag håller med, kyrkan ser urtrist ut. Nog tycker jag att en del modernt kan var snyggt också, men ofta är det det gamla som på nåt sätt håller genom tidsperioderna utan att kännas föråldrat.

  Gilla

  • Alltså jag gillar även modern arkitektur också. Men det är inte så mycket av det i Stockholm. Man behöver förstoringsglas för att hitta guldkornen. Och det är synd.

   Gilla

 3. Så kallade moderna kyrkor ser för jäkliga ut. Den på bilden är snarlik en likkista av betong. Det gula huset till höger om kyrkan ser inbjudande ut. Förr kunde dom bygga med finess och känsla. Man smyckade fasaderna och gjorde vackra fönster, som på de två första bilderna.

  Gilla

  • Man vågade använda fantasin förr. Det gör man inte idag utan bygger bara fyrkantiga lådor. Utan finesser utan skäl. Och utan hållbarhet heller. Gediget arbete ha försvunnit. Utan man bygger fult och dyrt. Men vad är det som blir dyrt på massproduktion. Kan någon förklara?

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.