var inte USA som orsakade krisen?…


Intressant nyhet hörde jag idag i radion. Obama uppmanar Europa att lösa den ekonomiska krisen, annars får även USA problem.

Jag minns kanske fel, jag är inte så politisk bevandrad, men var inte USA som satte igång den ekonomiska gungningen? Var det inte deras grundlösa utlåningar till individer med dålig säkerhet som satte igång den stora gungan?

Visst kanske hade Greklands totala okunskap om debet och kredit  eller hur man sköter ett företag (det egna landet) balanserat hade ändå ställt till här i Europa. Men ska Obama vifta med pekfingret så mycket.

Tydligen är det ju så att vara politiker. Man låtsas.  Undra hur bra deras ekonomi är idag, och hur mycket är friserat även där också. För visst kan man kamma till siffrorna och dölja verkligheten. Det har ju Grekland bevisat. Ingen märkte nåt innan den totala kollapsen.
Och nu är det helt plötsligt Europas Eurokris som hotar världsekonomin.

DN, SvD ,

Annons

3 tankar om “var inte USA som orsakade krisen?…

 1. Det var förvisso jänkarna som satte igång krisen, men detta skedde långt innan subprimelånen. Grunderna till krisen lades när usa avskaffade kopplingen till sin guldreserv för att ha råd med vietnamkriget, i och med att valutan kunde ökas fritt utan koppling till ett underliggande reellt värde blev det alltför enkelt att ta inteckningar i en framtida tillväxt.

  Subprimelånen var mest ett sätt att försöka öka landets BNP utan industriell tillväxt (jobless growth), i realiteten har usa befunnit sig i recession ända sedan 2000 bortsett från 2003 då tillväxten faktiskt var på plussidan med någon procent.

  Gilla

  • Just därför är det märkligt Obamas uttalande. Att Europa ska orsaka en ny ekonomisk kris även i USA. Han kunde väl ha formulerat på annat sätt.

   Gilla

   • Det är väl det gamla tricket med att dra uppmärksamheten från de egna problemen som han kör, lite analogt med europas fokus på grekernas problem när det i själva verket är mer eller mindre hela emu-konstruktionen som svajar.

    Jänkarna har varit duktiga på att inflatera sin valuta på ett sätt som saknar motstycke, det enda som räddar dom är att oljan fortfarande handlas i dollar per fat, när världen väl börjar handla oljan i någon annan valuta kommer dollarn att falla fritt.

    Spännande tid vi lever i.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.