gratis toalett i city…


Det har debatterats en hel del i media att det finns så få offentliga toaletter i stan och att de som finns kostar en slant.   Och ibland har man inte just den slanten till hands som behövs när den behövs som mest.

Att gå in på en kafé eller annat matställe utan att förtära nåt funkar ju inte alltid. Personalen borde ju vara tillmötesgående men de är inte det. Och jag kan inte säga att jag inte förstår dem. Välgörenhet ägnar vi åt bara i stor skala och toalett besök tillhör inte det, om inte fattiga ska hjälpas med det i Indien.

Men nu såg jag en sån där rund och grön anrättning mitt på Norrabanstorget. Snyggt och fräscht. Än så länge. Inte heller vandaliserad.  Än så länge. Och antagligen är inte gjort av koppar, för då kommer inte länge tjäna allmänheten i nöd. Då blir det en fontän istället.

Nu är det inte troligt att jag kommer testa den, den ligger alldeles för offentligt för min smak, men å andra sidan var ska den stå? Undangömt? Skulle inte heller kännas bekvämt.
Men jag kan en till gratis ” lätta på ställe” och det ligger i Stadshusgården. Och den är mer undangömd.

Annons

6 tankar om “gratis toalett i city…

 1. På Fridhemsplan finns en, har jag hört, som åtminstone är gratis på nätterna. Vet faktiskt inte hur det är på dagtid, men det är bara att gå förbi och kolla. =)

  McDonalds brukar vara mer generösa med sina inrättningar än gängse små etablissemang är min erfarenhet, men problemet är som alltid att vissa väljer att uträtta sina behov över väggar, golv och tak istället för på avsedd plats, eller bara sätta sig och skjuta heroin, eller sova några timmar, på de få toaletter som finns.

  Gilla

  • Nu tillhör jag inte gruppen som springer runt med en vattenflaska i högsta hugg, så det är sällan jag behöver befinna mig i nöd. Men många har ett och annat problem och staden är inte särskilt vänlig inställd mot dem nödiga. Men det verkar som varje stadsdel har sina gratis hemlighus någonstans. Alla har sin guldkorn att besöka ändå.

   Gilla

 2. Fotografiska Muséet! Där finns (ju) ett helt fantastiskt gratis-toa-ställe. En trappa ner, som man kan slunga sig ner för utan att passera ”spärrarna” till själva muséet. Närmast kliniskt rena toaletter och med exvis riktiga småhandukar. Ett sant nöje att kasta vatten där. Vilket jag gjorde så sent som igår. Stället ligger visserligen lite halvavigt till – för den som exempelvis inte går Södermalm runt och är på väg hem till Sjöstan.
  Annars har ju toamöjligheterna i Sthlm som sagt varit ett stort problem. Och inte ens alla kaféer, bl a del mindre, har överhuvudtaget någon toa för gäster.

  Gilla

  • Jag hörde en reportage om det delikata problemet. Och det efterfrågades mer gratis toaletter. Det finns en helt folkrörelse som aldrig går långt utan en vattenflaska att halsa ifrån. Och de behöver definitivt springa ofta till toa. Sen finns ju naturligtvis andra orsaker varför man ska dit.
   En viktig anrättning i vårt liv. 🙂 Ska finnas lite överallt. Gärna snygga och varför inte roliga. I Canada finns en som är helt i glas så man kan se ut, men inte in. EN riktig kul hemlighus.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.