modern hjärntvätt…


Jag har skrivit tidigare om vad jag tycker om nya stadsområden i stan. Alla verkade hylla Hammarbysjöstad när den blev klar. Själv såg jag ett område som inte skilde sig väsentligt från Vällingby eller, Alby eller vilken annan stadsdel som helst som byggdes i miljonprogrammet för att få fram lägenheter snabbt.

Så här ser ut de flesta hus ut utanför statskärnan:

Det gick ju snabbt att bygga. Ju… Folk blev också glada att få en bostad, så det var kanske inte så många som funderade huruvida den har estetik eller bara är baracker på höjden.

Det har inte blivit färre människor i stan direkt sen 60-talet heller. Det är runt 60 000 som väntar på bostad idag i Stockholm. Och de måste ju bo någonstans.Byggandet har hög prioritering.

Och det byggs. Överallt känns det som. Problemet är att byggandet har knappt utvecklat sig sen förr. Allt har fått en modernare touch men i slutändan ser likadant ut överallt.

Jag har förirrat mig i en ny stadsdel som börjar där Kungsholmen ( Stockholm) slutar. De som bor där är säkert glada över att de har någonstans att bo. Men hela bygget ser ut som en modern hjärntvätt.  Den ända som är fint är väl att husen ligger vackert vid vattnet, med en något halvtråkigt utsikt där man kan se en tidigare mästerverk just i blickfånget.

Så här ser det ut så långt ögat når. Lite lyxigare, olika fasadfärg, balkong med designad glas. Men har man sett 2 eller 3 hus så vet man exakt hur området ser ut för övrigt också. Om 20 år har glansen och fasaden har rämnat, och då blir det bara dysterhet över området.  Trots massproduktion så har lägenheterna sjuhöga hyror så vanligt fölk kommer aldrig kunna bo där. Bostadsrätterna är inte heller billiga och förutom ett stort lån får man dessutom en skyhög månadsavgift med.

En marint utsikt till en annan trist byggnadskomplex. Vattnets närhet är ju lockande och alltid är en utmärkt säljargument.  Det bäddar även för många spindlar med….

Under min promenad fick jag aldrig känslan av att jag är i en stad. Butiker såg jag få eller inga alls. Och  frågan är om butiksägare skulle överleva. Det finns inte dynamik i boende, det är ett modernt sovstad som man lämnar på morgonen och återvänder på kvällen.

Tom skyltarna har en egen ordning som inte följer den invanda mönstret i vanliga gammaldags städer. Att hitta här om man är oinvigd är som att hamna i en snårig labyrint. Kan bli tidsödande.

De här nya bostadsområdena är så lika varandra att om någon råkar mumla till taxichauffören sin adress otydligt i fyllan och blir körd därmed till fel område, kommer först märka att man har hamnat fel  när nyckeln inte passar in i den förmodade egen lyans lås. Och ännu värre om nyckeln faktiskt skulle passa  och man lägger sig bredvid någon som är varken ens älskarinna eller ens fru.

Nu har tydligen skönhetsrådet har vaknat också och stoppat en av byggen. Men vad kommer att göras. Den typen av byggandet är så integrerat i svenska medvetandet och framförallt i arkitekternas utbildning, att jag undrar om det kommer kunna byggas på annat sätt i nära framtid.

När man tar en promenad i Stockholm, så har staden en särskilt dynamik. Sällan 2 hus bredvid varandra är lika. Olika höjd, olika fönster, olika färg, olika utsmyckning, olika ingångar och olika portar. Ändå finns det  harmoni i städerna. Varje byggmästare har satt sin prägel på huset.

Senast hörde jag i radio Calle Schulman berätta om sin nyinköpta lägenhet. Och hur han beskrev hur underbart den är med högt i tak, stuckaturer i varje rum, kakelugn, pröjsade fönster och trägolv. Jag antar att lägenheten inte låg i en sån modernt område.

Det verkar helt enkelt att man har glömt hur man bygger städer, hur man skapar den särskilda atmosfären som uppstår när boende, arbete och butiker blandas till med parker och kyrkor till en kittel som fungerar och är levande.

2010 valde man ut landets vackraste hus. Valet borde ju ge en fingervisning att folk föredrar traditionella former. Men även om man gillar just den utsmyckade villan, så skulle inte se så mycket bättre ut heller om varje hus såg likadana ut.

Inlägget blev en aning för långt, men vissa tankar går inte att komprimera. 🙂

Annons

8 tankar om “modern hjärntvätt…

 1. Ja, dina felskrivningar blir charmiga. Och skänker en ny innebörd till texten. Spröjs heter det. Och sjuhöga hyror menar du nog skyhöga! Men skit samma. Man bygger fult för att det blir billigare. Tur att husen har färg i alla fall.

  Gilla

  • hahaha… jag tror att jag låter felen vara kvar, så andra kan också skratta åt det.
   De bygger fullt för att det är billigt och ändå tar de ut gigantiska hyror 14 000 är inte ovanliga hyror i dem områdena.

   Gilla

 2. ”Martin Stenmarck – lite som motsvarigheten till Hammarby Sjöstad, kanske snygg fasad, men sååå tråkig”. Har hakat upp mig lite på det citatet , hittat på Amelia. Är också mkt intressserad av stadsbyggnadskonst. Bor ju själv jag i Hammarby Sjöstad – som faktiskt inte är färdigbyggd, byggandet började 99/00 och kommer att pågå åtminstone fram till 2012. Måste nog ändå säga att det faktiskt är det estetiskt mest lyckade nya området i Sthlm. Trots att det kallats sterilt av Helle Klein m fl. Själv bor hon i Gröndal, där det på 40-talet kastades ut nya höghus bland tallarna, ”barnrikehusen”. Poeten Gunnar Ekelöf bodde där ett tag och grundla där sin aversion mot all denna fyrkantighet i byggandet, skapat av fyrkantiga hjärnor. Det positiva med Sjöstan är bl a att man byggt i kvartersform, med olika typer av hus och där man blandat bostäder, affärer (=eg. mest matställen) och arbetsplatser. Något man misslyckades med i bl a Vällingby på 50-talet. Håller annars med dig om västra Kungsholmen. Men Liljeholmskajen och Lidingös Gåshaga och kanske ”nya” Essingen är värre, tycker jag. En guldgruva för fotointresserade Stockholmsnostalgiker: http://www.stockholmskallan.se/, ”Stockholms kulturarv på webben”. Oj vad långt det blev.

  Gilla

  • Här på Sabbatsbergs området brukar jag gå igenom. Den är byggt i kvartersform med, men nåt känns märkligt. Det är nog just att den är så igenomtänkt, rytmen blir tillgjort. Kanske ska åka runt och fota med såna bostadsområde.
   Men när jag var i Solna och skulle gena från t-banan till polisen mellan höghusen mitt på dan, fick jag en obehaglig känsla då jag såg ingen människa någonstans. Var som en månlandskap. Obehagligt, för inne i stan är alltid rörelse på dagtid om det är inte nån storhelg som drabbar stan. För då är det tomt även här.

   Gilla

 3. Intressant inlägg. Man kan verkligen fundera över hur dom nya bostadsmiljöerna ser ut. Har bott på hotell vid Hammarby Sjöstad. Fanns väl en del trevliga bostäder där men jag tror inte jag skulle vilja bo där. Inte för att jag skulle ha råd heller

  Gilla

 4. Som vanligt ett trevligt inlägg, jag tycker också att man skulle kunna bygga med lite finess. Ser ju hur de har skövlat i vår lilla stad med de fina husen vi hade tidigare, och byggt upp betongklumpar som liknar skokartonger..
  Sen fick det en komisk inramning när du skrev att han hade pröjsade(betalda) fönster, istället för spröjsade(som jag tror du menade)! 😀
  Där ser man vad en liten bokstav kan göra för skillnad.
  Ha en bra helg.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.