mobba eller mobbas?


Det pratas mycket om mobbning. Väldigt många är de som har erfarenhet av att bli mobbad och likaväl många är de som mobbar.  Det är stora kampanjer mot mobbning,  samtidigt går ju dubbla budskap ut till individer.

På ena sida fördöms ju mobbning. Att man inte ska driva  med andras fel och utseende och brister.  Samtidigt görs ju program som gör just det.  Fast då heter det att man gör det kärleksfullt. Med humor. Att det är aldrig elakt. Som i ”Grillad” där nu tom komikerna hoppar av för de tycker inte att det är en värdig handling de håller på med.

Genom tv-program som har som affärside att mobba – men kallas det enkelt för humorprogram- påverkas ju tittare.

Jag själv förstår ju vad som menas med ironi, när det riktas mot andra eller när jag själv är ironisk, men förstår det inte alls när det är jag som är måltavlan.

Såg för ett tag sen ett program, om Imberessing Illnes där de försökte få en deltagare följa deras råd för att bli bättre. Jag lyssnade vad som sas till henne, och hur de sa det till henne. Jag tyckte att de hanterade situationen bra. Medan hon – den sjuka-  tyckte senare att hon blev mobbad.

Så det handlar också om hur man själv upplever allt det händer och sägs runt omkring oss. Mobbning är trots allt inte är alltid  mobbning.
Ryssland tyckte inte om parodin som framfördes under Schlagerfestivalen. Att Sverige har förstärkt fördomarna om Ryssland. Det är i och för sig sant, men roligt var det. Det är ofta roligt så länge det inte handlar om en själv.

Alex Schulman blev hyllad ju för sin mobbning som han bedrev på Aftonbadets bloggsida.  Uppmuntrad  och godkänd av redaktionen. Det drog ju läsare. Och det visade ju ganska tydligt att folk gillar mobbning.  Och gärna mobbar själv andra. Men man ska inte själv bli utsatt för den typen av förnedring. Nej, för då gör det ont.

Jag vet att det finns olika sätt att mobba från det fysiska till det psykiska.

Ord gör ondare än  spark. en spark är ju en fysisk handling. En spark är en spark. Ord är mycket värre. Det handlar inte alltid om vad som sägs. Eller hur man säger det. Det handlar också om HUR man uppfattar ordet.

Har råkat ut för det själv, när jag skrev en oskyldig kommentar hos någon, vilket blev totalt missförstådd, och personen tyckte att jag var oförskämd. Inte hjälpte det heller att jag förklarade vad jag menade, samt bad om ursäkt. Blev inte ursäktad.  Nåja behöver ju inte besöka just den sidan mer.

När jag bloggade på AB var det ibland en hel drev som försökte mobba ut någon med annorlunda tankar och åsikter. Hemsk var det. Samtidigt kunde samma personer skriva långa utlägg varför det är fel att mobba utan att vara tydligen medvetna om att det är precis vad de har gjort.

Mobbning har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Visst man ska motarbeta den typen av handlingar så att den inte urartar totalt, men den kommer aldrig att försvinna.

Uppdatering: Lotta Bromé anmäler Grillad till granskningsnämnden. Stöder hennes anmälan. Tröttsamt att folk alltid ska försvara sig att om man är kändis får tåla ett och annat. Varför? Varför ska just de tåla?

DN, DN, SvD
Follow Divage

divage3

Annons

7 tankar om “mobba eller mobbas?

 1. Tänk hur elaka människor kan vara mot varandra. Speciellt barn. Det är för sorgligt.
  Ja, det var flera bloggkrig på Aftonbladet. Löjligt egentligen. Men det var därför jag lämnade den holken. Det känns renare och stilfullare på denna blogg. Dock får man ju mycket mindre besökare – men det får man ta. För vem vill skriva för en mobbande mobb? Ha, ha, ha…

  Gilla

 2. Mycket bra inlägg om mobbing…
  Jag tycker att det är tragiskt…vi så kallade vuxna ska gå före med gott exempel..vara föredömen….men ändå är det godkänt att mobba t.ex.sjuka öppet..som regeringen gör.
  Att faktiskt förfölja människor som är svårt sjuka….det ger dåliga vibbar.

  Det finns så mycket att göra på denna front.

  Kram

  Gilla

 3. Alldeles riktigt. Ord är väldigt mäktiga.

  Det skrivna ordet är ganksa ofta svårt att tolka.
  Därför tycker jag om smileys som kan förtydliga hur jag menar det jag skriver.

  Gilla

 4. Tillbaka efter semester i Norge, vi hälsade på min mor där och passade på att se oss om uppe bland fjällen.

  Kan bara hålla med dig i vad du skriver, hatar allt vad mobbing heter, hur vore det om man värnade om varandra istället.

  Gilla

 5. Hej! Kikade in här en liten stund och läste ditt senaste inlägg. Klockrent vill jag säga. Du tar upp en viktigt fråga om mobbing. Detta programmet grillat är ju helgalet och sänder ut helt fel budskap.
  Vänta bara tills schuman får igen för det han skriver, en dag får han själv känna på sin egen mobbing
  Tack för en bra läsning och jag ville säga att du har fin blogg

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.