vad är det för en mamma?


Såg en bild i tidningen om en liten flicka med konstig fläck i ögat. Hon hade cancer i ögat vilket mamman inte upptäckt utan uppmärksammades av en väninna till mamman som såg en bilden.

Och det satte igång en ofrivillig tanke hos mig. Varför reagerade inte mamman? Hon borde väl ha sett det också, tycker jag. Ögonen ser superkonstiga ut ju. Jag förstår att det kanske inte sågs på samma sätt i verkliga livet, men om jag tog en bild där någons öga blir konstig, skulle ställa antagligen en massa frågor till personen. Och om det är ett litet barn skulle jag bli orolig, och ta några bilder till för att se att det inte är fel på kameran.

Hur mycket jag än tänker på det så tycker jag att mamman själv borde ha reagerat över ungens öga. Eller?… Men klart jag har ju inget barn så vad vet jag.

Eller är det bara ett sätt att få uppmärksamhet över hela världen, där man än en gång visar upp hur förträfflig internetkontakt är?

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article3191041.ab

Annons

14 tankar om “vad är det för en mamma?

 1. tantnora: jag är ledsen att du tog illa vid dig, men det visar återigen att du har inte heller läst hela mitt inlägg. Jag har ingenstans påstått att man behöver vara kunnig eller ens hört talas om sjukdomen.

  Men jag har skrivit att om jag skulle fotografera någon barn eller vuxen och fick en bild som den här så skulle reagera och ta FLERA BILDER för att försäkra mig att inte fel på kameran. Sen skulle ställa massvis med frågor och definitivt undersöka saken.
  Mamman bara skickade iväg bilden till sin vän för att visa upp sin dotter. Tur för flickan att väninnan var en observant typ.

  Gilla

 2. Jag tycker du borde läsa det här:
  http://blogg.aftonbladet.se/blog.php?blog=10679&m=1&y=2007

  Sen vill jag bara säga att retinoblastom är en vädigt ovanlig sjukdom som bara drabbar 5-7 barn per år. Det gör att den som drabbas av det förmodligen aldrig ens har hört talas om sjukdomen.
  ANg den vita reflexen i ögat så är det så att retinoblastom växer inne i ögat mellan näthinnan och ögonväggen vilket gör att den inte upptäcks förrän den har vuxit sig så stor så att näthinnan lossnar.
  Det är först då man börjar att se den vita refexen.
  Under den största tiden när cancern växer så som sagt märker man ingenting och lossningen av näthinnan sker oftast väldigt snabbt, kanske några dar vilket gör att man inte har så många chanser på sig att reagera.
  När näthinnan väl har lossnat så är det försent att rädda ögat och det måste opereras bort.

  Så att uttala sig så som du gjorde, ”Vad är det för mamma?” Det gjorde att jag tog mycket illa vid mig.

  Gilla

 3. Vad är det som är konstigt med att inte se när man inte vet vad man ska söka efter? Cancer är en smygande sjukdom som är svår att upptäcka, mycket för att det finns så otroligt många sorter både vanliga och ovanliga. Vad gjorde mamman för fel? Inget. Det hon gjorde rätt var att dela med sig av bilder på dottern till sin omgivning i detta fall med utdelning hon inte väntat sig. Mammor är inte perfekta, ingen är, vi gör så gott vi kan och vem hade kunnat tänka sig cancer för en missfärgning i ögat? Hade inte ens föresvävat mig eftersom jag inte visste om den cancerformen. Men Pär, läkarstudenten hade ett mycket intressant inlägg. Tack för lite fakta i det hela. Mer än vad kvällspressen kunde erbjuda!

  Gilla

 4. Ögat ser ju bara ut som det reflekterar något så varför skulle morsan misstänka att det var cancer? Tror fan inget gjort det – om man nu inte hade förkunskaper, ljusreflexer som påverkar fotografiers utseende är ju inte alls något ovanligt.
  Men som Jenny är ovan mig säger, visst på flera bilder men på en enda känns det otroligt att de flesta skulle reagera.

  Gilla

 5. Jag skulle nog inte heller ha märkt det om man inte suttit med flera bilder och sett skillnaderna. Barn, make etc- man är med dem varje dag och varje liten förändring observeras helt enkelt inte eftersom man är så van att förändras i takt med personen bredvid sig. Någon man träffar mer sällan- då kan man möjligen se dylika förändringar.

  Gilla

 6. Vad kan jag säga Mia, tack för påpekandet. Du kanske inte vet det, men jag är än sån där invandrare som har inte lärt sig skriva ordentligt, och ibland så slinter ens hand också.
  Men tack engång till, har rättat till det, så att det inte stör dig igen…

  Gilla

 7. ”Hon borde ha SETT det” skriver man.

  Inte ”Hon borde ha sätt”.

  Ska man ifrågasätta någons intelligens i ett blogginlägg (som du gjort med mamman där) så är det bäst att lära sig stava grundläggande svenska först.

  Annars blir det liksom bara pinsamt för dig.

  Gilla

 8. Sarah, självklart vet man kanske inte att det man ser att det är cancer, men om någons öga skulle se ut så där på en bild så skulle jag reagera och ställa frågor. Vad jag reagerade om är att mamman inte tyckte själv att bilden såg konstig ut, innan någon annan har påpekat det.

  Gilla

 9. Det ÄR det högra ögat, från vårt håll sett, som är drabbat. Det har vad man kallar leukokori. Det vänstra ögat är normalt, pupillen är öppet och det röda man ser är reflektionen av blodkärlen på näthinnan. Retinoblastom utgår från näthinnan och när den tilväxt nog mycket så har du en vit tumörmassa som reflekterar blixten istället för blodkärlen. Då uppstår det man ser på bilden. Finns en del intressanta bilder och text att läsa om det på wikipedia, men då ser man ju å andra sidan på Aftonbladets framsida att man inte får använda wikipedia, så då ska jag inte rekommendera det heller. Det finns mer läsning här:

  http://www.swedeye.org/SOTA/retinoblast/sta/sta020.htm

  Hoppas det kommer till användning, och att ni slipper ställa den diagnosen själv på någon ni känner!

  Gilla

 10. Alltså… det är ju inte det högra ögat (från vårat håll) som är cancerdrabbat.
  Det är alltså det andra ögat, som det ligger en LITEN, knappt märkbar vit ring runt…
  Det som du ser på det högra ögat är ju bara en reflektion från kameran… brukar oftast vara mer rött…
  Ville bara säga det, eftersom du tyckte att det va konstigt att mamman inte såg något.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.