Var går gränsen till att vara analfabet?


Fler och fler slutar skolan utan att ha lärt sig skriva och läsa ordentligt. Vilket man borde ha lärt sig i de 2 första åren. Det är ganska skamligt för hela Sverige. Dagens skolungdomar klarar sig sämre och sämre i jämförelse med andra europeiska länder, då i de flesta länder har disciplinen och en klar riktning kvar.  Här gäller ungarnas vilja, politiska diskussioner om betygsättningens vara eller icke vara, föräldrarnas likgiltighet inför hur de egna barnen kommer att klara sig ute i världen.

Synd om dagens uppväxande ungdomsgeneration.  Trots datorer och mobiltelefoner och annat som de kan hålla på med, har de mycket svårare än vi hade med tuffare disciplin, skolbetyg från första klassen och föräldrar som satte gränser. Ingen i min klass och inte heller i hela skolan kom någon elev till avslutning utan att kunna läsa och skriva. Redan i första klassen utkristalliserades skrivsvårigheten och såg man till att hjälpa barnet. Både föräldern och skolan.

Fattar inte varför vänta till 9-n!  

Och jag som trodde att skolorna var för utbildning. Och att ge en bra start till fortsatta utbildningar. Fel man kan ha….

 

4 tankar om “Var går gränsen till att vara analfabet?

  1. Ja, det där har jag bloggat mycket om! För det första begriper jag inte hur man kan släppa upp elever till ex vis sjuan innan dom fattat vad dom ska lära sig i mellanstadiet. Låt ungarna gå om! Det dör dom inte av. Blir dom mobbade så har dom ju sig själva att skylla, håller man käft och anstränger sig i skolan så fattar man om man är normalbegåvad. Lätt som en plätt. Att sen föräldrarna struntar fullkomligt i ungarna och inte kollar om dom gjort sin läxa, ja det övergår mitt förstånd. Hur kan man låta bli att bry sig om sina barn? Jag har vänner vars barn ”tagit studenten” med en jämrans massa IG i betyget. Patetiskt är bara förnamnet. Nu kan man gå igenom hela grundskolan utan att kunna läsa, skriva och rabbla multiplikationstabellen. Jisses. Inte ens lärarna kan stava längre, det behöver man inte kunna. Kuggas man på Lärarhögskolan så kan man alltid anmäla att man känner sig kränkt och så blir man godkänd fast man inte borde bli det. Jisses igen.

    Varma kramar i massor!!!!!!!!!

    Gilla

  2. Ja… skolan har inget ansvar, anser de, i att ställa krav på barnen, och föräldrarna har inte tid, eller ser inget. Bedrövligt. Föräldrarnas tidsbrist, brist på engagemang, skapar många problem i barnens värld (våld i skolan, mobbing, barn med depressioner etc) men att inte kunna skriva eller läsa är nog värst. Självklart måste det finnas tydliga krav, stadgar. Man kan inte få slutföra klass tre, klass sex, klass nio osv om man inte klarat någon form av obligatoriska läs- och skriv-prov. Inte att jämföras med nationella prov i ex matematik, engelska m.m där det handlar om färdigheter i specifika ämnen, inte bara att kunna stava och läsa ordentligt. Som föredetta lärarstudent anser jag att skolans krav mot eleverna är alldeles för dåliga. Elever tycks få bete sig lite hur som helst, och behöver egentligen inte lära sig något. Usch.

    Gilla

  3. Folk har tydligen inte tid med sina barn. Ett av mina barnbarn lärde sig läsa när han var 3 år och 9 månader. Det var fascineradne. Han knäckte koden själv och började stava och ljuda och läsa på allt han såg. Vaknade mitt i natten och ljudade. Nu är han fem år och läser för fullt. Märkligt! Världens gulligaste unge. Han har dom längsta ögonfransar man någonsin sett – bruna ögon därtill. Vacker pojke!

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.