kan man vara objektiv…


Jag  beundrar människor som har tid att kolla fakta runt det mesta. Själv och säkert många andra kanske inte har tid, eller ork eller ännu värre vet inte hur man hämtar in relevant fakta och varifrån och framförallt hur vet man att det är sant det man läser?  För jag känner mer och mer att objektiv framställning helt har försvunnit från medierna. Allting ska vinklas för att det ska säljas, sen tar en annan media vid den redan vinklade materialet och vinklar ytterligare, och så håller man på tills ingen längre vet hur sanningen såg ut.

En gång i tiden var media objektivt, där rapporteringen var opartiskt och saklig.  De  egna åsikten behöll man för sig själv och  lät människorna skapa egna tankar runt ämnet. Idag är den nog mer subjektiv, som färgas starkt av vad är det för ledning som står bakom medien, och vilka som tillhör vänkretsen, och varifrån bidragen kommer.

Idag är hetsen så stor för att komma med nyheterna först, att sällan hinns med fakta och bakgrundskoll, man kör på och hoppas att ingen märker nåt.

Det pågår en effektiv hjärntvätt, skulle jag påstå.
Folk skräms och manipuleras, säkert kan många se förbi nyheterna, men långt ifrån alla. Och när det händer något då är all media fokuserad, och kör stenhårt på från morgon till kväll. Skrämmer upp människor mer än det är nödvändigt.

Världen har bråttom, nyheterna är många, ingen verkar ha tid.
För att få ett bättre bild om världen är man tvungen att läsa i olika tidningar, helst på olika språk, och skala av oviktigheter och strunt. Och det är inte lätt om man vill hinna med arbete, fritid och familj.

Jag märker hur jag får en helt annan bild om världen när jag befinner mig i ett annat land. Kanske inte för att de är bättre, men de vinklar på ett annat sätt.

Och trots att man VET att man inte kan lita på allt som står i tidningarna blir man påverkad. Och media är medvetna om det, och utnyttjar det..

Förra veckan var det Cern-experimentet, den här veckan är ekonomin och Lehmans kolaps som skrämmer skiten ur människorna.( jag säger inte att oron är inte befogade, men när man lyssnar på nyheterna låter nästan som om jorden går under imorgon, precis som vid Cern) Nästa vecka kommer kanske 3-de världskrig scenario som blir den stora nyheten. Och veckan därpå blir Cern på tapeten igen, då effekterna på experimentet väntas komma 2-3 veckor EFTER starten. Och då kan man skrämma upp folk igen.

http://www.nyteknik.se/

http://www.dn.se/

http://www.svd.se/

6 tankar om “kan man vara objektiv…

  1. Pingback: ränderna går aldrig ur… « Divage

  2. Radions nyheter tidigt på morgonen kl 5 och senast kl 6 tycker jag är bäst, då verkar inte cencuren ha vaknat ännu. I senare sändningar är nyheterna mer tillrättalagda. En annan sak som skiljer svensk nyhetsgallring från andra länder är att radio och TV verkar tro att vi svenskar är nervösa barn som behöver överbeskyddas. Nya obehagliga fakta som kan göra någon rädd får inte spridas.

    Gilla

  3. Undergången är nära. Men kriget var inte långt borta när Georgien anföll Ossetien och Ryssland fick gå emot och stävja det hela. Fast i media var det ju ryssens fel… Man får lägga ihop två och två. Samma med Lehman Brothers – vilket ruffel – det är många som skor sig medan många andra blir fattiga. I Amerika tillverkar man numera pengar av pengar. Skrämmande!

    Gilla

  4. Världen är knasig. Men bästa sättet att lära sig så mycket som möjligt är att läsa och lyssna på flera källor, och sedan bilda sig en uppfattning.

    Gilla

  5. Hej
    Enda sättet som läsare/lyssnare är att kolla på många olika ställen.Intressant att t ex jämföra CNN o SVT kring samma nyheter.Även TV4 skiljer sig ofta från SVT.
    Jag gillar ekot i radion bäst.
    🙂

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.