ensam.


Jag har alltid varit lite vårdslös med min kameror. Har ingen speciell väska till dem utan oftast är kameran i handen ibland på axeln, lägger in i min väska eller ryggsäck när jag är klar. Linsskyddet ligger ofta hemma. En av mina kameror har jag nog tappat några gånger vid det här laget, det har hänt i samband med att jag också föll. En gång släppte axelremmen och föll ned på trappan , studsade två trappsteg innan jag hann stoppa mardrömmen. Men kameran höll.
En gång blev en objektiv skadade då någon slog sin attachéväska emot kameran på nån rulltrottoar. Då var jag tvungen att köpa en ny objektiv till min Canon.

Och nu har det hänt något med min dyraste objektiv som är den ljusstarkaste dessutom som jag har. Vet inte hur det gick till. Det hände i helgen som gått, den hängde på min axel ibland men mesta dels hade jag kameran i handen. Det är en rejäl rispa över linsen kanske 1 cm lång och rispan har också en viss djup. Det är nog inte så lätt att åstadkomma en sån rispa på glas. Hade jag gått emot nåt skulle jag har märkt.

Kanske ska jag försäkringsanmäla den men objektivet har väl 10-12 år på nacken.

Även om jag skrev att jag är lite vårdslös så är jag inte dum. Jag slänger inte kameror hit och dit. När jag lägger i väskan så kollar jag alltid att den har en bra plats och så vidare. Jag kollade priser på nätet och kostar runt 12 000 eller mer. Dagens objektiv är extremt dyra.

Problemet också är att jag tappade suget lite för fotograferingen på senare tid. Jag tar foto fortfarande men mycket mer sällan. Och DET gör att det blir svårt att ta ett vettigt beslut. För 4 år sen hade jag gått och köpt en ny. Men i och med att min fotoblogg aldrig lyft, fotoförsäljningen gjorde det inte heller, så kan jag numera undra vad håller jag på med. Vad ska hända med alla bilder som har samlats.
Värst är att egentligen ingen kan ge råd heller.
Det är inte lätt sak, särskilt inte när man är våg dessutom.

Annons

12 tankar om “ensam.

 1. Först och främst fin bild..och ja svårt att ge råd hur du ska göra..om du älskar att fotografera för fotograferandets skull ja köp ett nytt och ta för vana att alltid ha linsskyddet på.. om du inte är så sugen på att fota längre eller bara ville ha bilder till bloggen använd nån gammal kamera eller fota med mobilen som jag gjort i två år snart.. lycka till vilket beslut du än tar..kram .

  Gillad av 1 person

 2. Tråkigt med ditt dyra objektiv. Jag har haft samma problem, det blev en ljus fläck i motljus p¨å fotona p.g.a. rispor på linsen. Jag slarvade med objektivlocket alltför ofta och har också tappat kameran. Men mitt objektiv var inte så dyrt, det kostade bara ca 1500 när jag letade på Pricerunner, man kan förstås få betala mycket mer om man inte kollar. I förrgår fick jag hem det nya och nu har jag också satt på ett UV-skydd för att spara linsen. Jag har inte så dyr kamerautrustning och det här objektivet är ett s.k. kitobjektiv som följer med kameran, en kamera för amatörer/entusiaster och inte för proffs. Men jag har förstört flera kameror genom att glömma dem ute i trädgården och så kom regnet…

  Hoppas att din fotograferingslust återkommer! Det kan vara värt ett försök att inte göra inlägg varje dag.

  Gillad av 1 person

  • Jag har haft förr UV-skydd också men jag var aldrig nöjd med bilderna jag tog med den. Jag tyckte att bilderna blev mer oskarpa. Gick tillbaks med den och de gjorde mätningar och kom fram att den tog bort lite av skärpan men inte så där jättemycket.
   Det är kanske samma sak som att jag kan se det minsta avvikelser i sidled eller horisontellt.
   Hursomhelst använder jag inte längre UV. Jag tog massor av bilder jag får se hur synligt är skadan.
   Jag redan har kollat 2 objektiver den ena kostar runt elva den andra runt 13 tusen. Jag måste vänja mig vid tanken.
   Jag frågade också om man kan reparera eller byta ut linsen men de tyckte att blir inte bra alls. Frågade där man lämnar in för rep.

   Gilla

   • Vad är det för slags lins som är så väldigt dyr? Angående UV-skydd så läste jag på och det skulle inte vara just någon skillnad alls utan sitta på för att skydda linsen. På förra kameran hade jag hela tiden på ett sånt och jag tycker när jag tittar att jag tog skarpare bilder än vad jag har gjort nu utan. Men det kan ju bero på kameran också. Jag har också kollat runt om man kunde fixa reporna, men nix, det gick inte enligt dem som vet.

    Gillad av 1 person

    • Den där linsen var ju väldigt länge sen så de kan förbättrats sen dess.
     Objektivet är dyrt för att den är väldigt ljusstark. Inte det absolut bästa finns ju ännu bättre men jag var nöjd med 2,8 och så är den en zoom objektiv på 12-60 mm som i storformat motsvarar 24-120 mm.
     När du läser min senaste inlägg så kommer du se att repan var det minsta problemet på min senaste fotorunda. Faktum är att den inte märktes alls.

     Gilla

 3. Det var otur med objektivet. Synd.
  Annars tycker jag att du tar foton när du känner för det utan att känna pressen att leverera här varje dag. Jag har inte uppdaterat ett bra tag heller.
  Jag tycker fortfarande att det är kul att fota men ibland ser jag inget helt enkelt och ibland tänker jag: Fotat 100 gånger redan, Ska jag verkligen en gång till?

  Gillad av 1 person

  • Tack!
   Jag testade ju att ta lite paus var det tänkt sen blev det ett helt år i ett svep.
   Jag känner mig alltför väl. Allt eller inget.
   Men jag kanske testar igen om det går att lägga in mer sällan.
   Så nu har jag börjat lite mer streetphoto då jag också känner att jag har redan tagit bild på det mesta. Och djur … ja, i första hand hundar då är det sällan katter 🐈‍⬛ är ute på promenader. 😀

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.