olika.


Det verkar som om man hade mycket mer inflytande för hur ett hus blev till förr.. Undrar om man hade arkitekter redan då eller man bara byggde lite som man ville på den platsen som man hade. Så även med färgval. Man kunde ju själv välja färg som man gillade, därför blev väldigt mycket olika färger som förekom på en gata.

Annons

10 tankar om “olika.

 1. Det finns både nack- och fördelar med det mesta. Inte så enformigt förr, men i en stad kan det bli för rörigt och framförallt för grilligt i fråga om färger. Jag ringde till stadsarkitekten när vi skulle måla om huset från rött till blått och han sa att det bara var att måla på. Han cyklade ofta förbi vårt område och skulle tjoa om det blev för grällt. Men vi anlitade en färgarkitekt som bekräftade det vi hade tänkt, att färgen måste vara mörkare än man tror. Nog kan det vara charmigt med olika färger och former, men dagens mode med svarta hus ser bara sorgligt ut, tycker jag.

  Gillad av 1 person

  • Ja, jag håller nästan med dig. Att måla huset svart ser som du säger väldigt sorgligt ut. ( säger jag som nästan alltid är svart klädd )
   Förutom ett typ av svart hus kan vara snyggt. Det är det japanska brända träd som är det för att göra trädet hållbart. Det heter yaki sugi.
   Det är att impregnera trädet och göra det hållbart om jag förstod rätt.
   Kul att nu kunde ändra husfärgen så enkelt.

   Gilla

   • Husen i vårt område är tegelhus. Men vårt är av trä. Alltså fanns egentligen inget skäl att ha en bestämd färg, det stack ju ändå ut. Men jag hörde grannarna tvärsöver prata med varandra: Får man verkligen göra så? ” Och jag ropade till dem att, att jag har kollat och det fick man. Snopna blev de.

    Det är ju något helt annat, denna teknik att göra trä hållbart.

    Gilla

 2. Dom flesta stora byggnader har alltid arkitekter och även typ villor med mera..om inte annat så måste det alltid finnas en ritning..och naturligtvis ha kunskap i hur man reser en byggnad..hur det är i andra länder vet jag inte men i Sverige måste man få tillstånd av villaföreningen eller skönhetsrådet innan du kan byta färg på din villa..det bör smälta in bland resten av husen på gatan..min sambo fick tillstånd när han bytte färg på sina föräldrars villa i Skarpnäck.. kram!!

  Gillad av 1 person

  • De här byarna är flera hundra år gamla. Undrar hur det var då. Dagens byggnader där är numera också bara fyrkantiga lådor. Fantasilösa produkter.
   Undrar när det blev vanligt med arkitekter.
   Jag tror förr hade man nedärvda kunskaper hur man bygger dessutom bestod av såna hus 🏠 i princip av bara väggar och inte km långa sladdar och rör.
   När de här byggdes fanns varken rinnande vatten indraget eller toalett och på få ställen ens elektricitet. Sånt fick man lösa i efterhand i dessa hus. I Ungern får man också måla om hus som man vill. Det är inte så byråkratiskt som kanske tror. Men för att bygga nu , ja det behövs ritningar i nu tid. 🧐😝
   Kram 🤗

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.