är i chock.


Precis som naturen får en mindre chock på våren så fick jag också en mindre chock härom dagen. Dock var ju inte värmen som ställde till utan nåt annat. Det var en av mina kunder som visade upp sin nya tandställning. Den var av metall och en tand ska in i det rätta raden. Jag undrade varför det blev metall och inte en genomskinlig. Personen i fråga är runt 30 år. Svaret blev att metallrälsen kostade 25 000 kr. den genomskinliga skulle kosta 50 000 kr.
Jag höll på att svimma. Vad kostar så mycket. Det är otroligt oproportionerligt pris. För två genomskinlig tandställning kan man få en billigare bil.

Jag berättade till en kompis vad detta kostade och då berättade hon att hennes syster ville byta ut en brygga hon har på ena sidan av tandraden och det skulle kosta 40 000 kr. Hon är pensioner.

Eller har de råkade bara ta förste bästa som råkade vara dyrast. Jag vet inte.

Vad är detta galenskap. Jag försökte googla priser men jag hittade ingen bra jämförelsesida. För cirka 8 år sen bröts en tand av och de blev en brygga på den sida. Kostade 8 000 kr. Det var privat tandläkare, Stockholm mitt i city. Tyvärr gick hon i tidig pension när hon fick bra erbjudande för sin klinik. Och jag vet fortfarande inte vart jag ska gå när nåt händer.

Pensionärerna kommer inte få det lätt. Märkligt att Sverige har pengar till det mesta, helst som bidrag och hjälpmedel till utlandet, men inom Sverige om man har jobbat hårt får man ändå knaprigt. Mantrat är jobba längre. en alla kan inte jobba längre. Och de som vill har inte heller lätt att få jobb om man inte längre ung. Pratade just med en som söker jobb, hon är över 60 frisk, full av energi, men ingen nappar. Trevlig personlighet har hon också.

Politiker skärp er! Att bara upprepa hela tiden att ” så här kan det inte gå” hjälper inte speciellt mycket, om ens nåt. Det är ingen vinnande koncept.

Annons

9 tankar om “är i chock.

 1. Underbart foto på syrenknopparna! Så vackra färger och härligt ljus.

  Men detta med tandläkare och kostnader håller jag helt med om. En kropp med tänder och allt bör ha samma slags prissättning för vård. Det dyraste jag har betalat är för en bettskena som jag sen inte ens kunde använda. Det var på sjukhusets käkkirurgiavdelning så det borde ju verkligen ha kostat som ett sjukbesök, men det kostade hiskeligt mycket.

  Gillad av 1 person

  • Jag är fortfarande chockerade över priserna. Det borde verkligen inte vara en klassfråga. Jag kan förstå att fasader och blekning kostar, men att en människa ska kunna ha en hel tandrad borde kosta anständigt.

   Gilla

 2. Det är dyrt jag har som tur är sällan några större fel och blir kallad en gång om året..men en vanlig undersökning med en tid på 30 minuter kostar från 1.500:- och uppåt..där kan man prata om bra timpenning…

  2018 när jag opererade ögonen för grå starr..jag fick dom vanliga linserna som bara ser bra på långt håll vilket innebär att jag måste ha läsglasögon för att läsa eller titta i mobilen.. Hade jag slängt upp 40.000:- så hade jag fått linser som ser bra både på långt och nära håll.. Jag hade inte dom pengarna..kram!!

  Gillad av 1 person

 3. Håller med dig. Det är helt upp mot väggarna. Ingen ”vanlig” människa kan betala det och absolut inga vanliga pensionärer. Men tänderna är ju inte en del av kroppen här i Sverige. Suck…….

  Gillad av 1 person

  • Ja, inte lätt att bli gammal i dagens Sverige. Det finns en försäkring som man kan teckna, kan vara värt om man är ung, då koster kanske 70 kr i månaden, men om man har haft mycket problem under sin livstid kan kosta lite över 700 kr i månaden.

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.