gammalt och modernt.


Skönt att man lät det gamla huset kika fram mellan den moderna. Jag är fortfarande är kluven av moderna hus. De de är väldigt enformiga och tråkiga. Samtidigt jag förstår också att man inte har tid längre att bygge så varierande som man gjorde för.. Massproduktion är här för att stanna. Eller?

Jag har nyligen läst att de raka linjernas arkitektur ifrågasätts inte längre bara i teorin utan även i praktiken. Man har också kommit fram att det modernistiska miljonprogrammets arkitektur domineras av raka linjer, skarpa kanter och repetitiva mönster som kan vara direkt ohälsosamt.

Tyska städer som Frankfurt och Dresden har valt att riva delar av sina innerstäder i modernistiska stil för att rekonstruera den äldre bebyggelsen. I England har man i samråd med invånarna börjat bygga hela stadsdelar i klassisk stil. Stilen utgår från naturens matematiska principer, färgrikedom och dess varierande form.
”Bygg bättre, bygg vackert kommissionens” talesperson Sir Roger Scruton hävdar att skönhet inte är något subjektivt utan ett universellt och mänskligt behov.

Det är precis vad jag har alltid känt och tänkt. De nybyggda husens monotoni gör mig deprimerad (det finns naturligtvis undantag också). Jag är säker på att det är inte bara jag som känner så. Hur många turister trängs ute i förorterna? Jag har aldrig sett ett barn heller utbrista – pappa titta så vackert- petandes på nån av miljonprogrammets huslänga.

För ett tag sen kollade lite lägenheter på ön Elba i Italien. Jag konstaterade att även om lägenheterna såg fina ut på utsidan så var inte på insidan. Att stajla lägenheter innan försäljning har inte slagit stort det. Efter att jag kolla de igenom en hel drös av lägenheter tappade jag lusten totalt. Var helt utmattad att se den ena ostädade lägenheten efter det andra. Så ja, det yttre påverkar mycket mer än vi tror och så är det i allt.

Jag har väldigt svårt att se bortom det yttre. Jag påverkas av det mentalt. Jag har bott i miljonprogram (i Husby i början av 80-talet). Jag mådde väldigt dåligt av miljön där då och det går inte ens att jämföra med hur det är där idag. Jag lyckades flytta till min nuvarande boende till slut och med det är jag nöjd och trivs bra.
Man kan också ställa frågan hur mycket det ogästvänliga och på vissa ställen nedgångna byggnaderna påverkar kriminalitetens uppkomst.

Annons

8 tankar om “gammalt och modernt.

  1. Håller helt med. Har alltid haft problem med dessa raka linjer och det enformiga. Utifrån ser dessa hus ut som om det bara finns celler därinne. Som ett fängelse. Fattas bara gallren på fönstren.
    Fint att det gamla huset integrerades när de nya byggdes.

    Gillad av 2 personer

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.