inte fult.


Man säger ofta i Sverige att gult är fult. Jag har alltid undrat varför. Men så är det ju inte. Det är en härlig färg, dessutom ingår den gula färgen även i nationalfärgen. Den är uppiggande och en livlig färg.

Det är många blommor som är gula och det tycker vi är fint.
Man sammankopplar gult med falskhet. Det är kanske därför man tycker att gult är fult. Jag undrar också om egentligen hur man ser färger. Jag menar det är så subtil. är min gulfärg är likadan som din gulfärg? Ser vi färgen på samma sätt?

Det kan vara svårt eller intressant att vara färgblind. Eller inte se färger alls. Att inte se färger utan att allt är svart vitt hänt ju mig en gång . För några år sen vaknade jag en morgon och halva synfälten var som vanligt men i den nedersta halvan var allt svart vitt. Eller om det var tvärtom. Det var ju cirka 20 år sen som jag minns inte den detaljen. Den höll i tre dagar. Ögonläkare hittade inget fel, utan sa att det var ögonmigrän. Kanske var det. Oavsett vad det var så för mig var det extra rolig upplevelse. Och funderar över fortfarande vart färgerna tog vägen?

Annons

13 tankar om “inte fult.

 1. Att gult är fult ät det ingen som tycker det är bara rim, ungefär som grönt är skönt, rött är sött, blått är flått med mera med mera.. Vad otäckt att få ett sånt synfel helt plötsligt och vilken tur att det försvann igen.. Kram!! 🤗

  Gillad av 1 person

  • Det är en rim men det har satt sig i mångas minne. Jag kan höra just gult är fult rätt så ofta ändå.
   Konstigt nog blev jag inte alls oroligt för synförändringen. Den var bara intressant. Men jag ville kanske inte ha så permanent. 😂
   Kram 🤗

   Gilla

 2. Är faktiskt en av dom som inte har gillat gult. Har nästan inga gula blommor i min trädgård. Men har nu gula (lite smutsgul) inredningsdetaljer och älskar verkligen dom. Lyser upp även i min själ.

  Gillad av 1 person

  • Jag gillar gul i perioder. Väggen var ju gul både hemma och även på jobbet. (Målade själv och gjorde det flammigt. Var inte enhetlig gul och inte heller knallgul men ingen kunde missa att det var gul. Många ville veta hur jag fick den så levande. ) men nu efter 41 år i Sverige har jag blivit svensk 😉 och har målat om allt till vitt. Först på jobbet sen här hemma. På jobbet trivs med det vita men inte här hemma. Och man kan också undra varför. Vitt är ju vitt. Oavsett var den är.
   Har också en gul jacka. Passar väldigt bra till alla mina svarta kläder. Om jag hade plats här hemma skulle jag gärna ha en stor gul soffa. Men det får bli bara en dröm.

   Gilla

 3. Aldrig hört talas om att sånt kan hända. Det är ju väldigt märkligt men förstår att det samtidigt var en intressant upplevelse. Hade nog varit en annan sak om du hade det kvar.
  Nej, gult kan vara väldigt vackert. Ser man ju om man tittar på dina bilder 😀

  Gillad av 1 person

 4. It’s definitely a privilege to see a wide spectrum of colors. Glad you got your sight back!
  I don’t like to wear yellow clothes, but it’s a pretty color on flowers and as an accent on things. Interesting you connect it with falsehood, in the US it’s usually associated with cowardice. Started in the cowboy days in the western US. In the schoolyard they might tease and call you yellow or yellow-bellied if you’re scared of things or scared to do something. Origin search shows it came from yellow-bellied birds. Perhaps they spooked to fly away easily?

  Gilla

 5. Egentligen är det ju bara barnrim: Blått är flott, rött är sött, grönt är skönt. gult är fult. Men förra året skulle ju allt vara gult. Intressant och läskig upplevelse som du var med om! Jag skulle ha blivit jätterädd. Vackra bilder, särskilt det fina regndroppsbandet.

  Gillad av 1 person

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.