mitt i Stockholm.


:

Kyrkogårdar är alltid speciella. Oavsett om de är små som denna eller om de är stora som tex i Argentina eller Mexiko och man kan lätt gå vilse i dem. Om jag har tid så vill jag gärna besöka kyrkogårdar där jag är. För i tiden var kyrkogårdar fredade och man kunde känna trygghet i att promenera där. Idag är ju inte längre så.

Den här ligger i Stockholm och till ytan är minimalt. Adolf Fredriks är kyrkan som kan skymmas på första bilden. Olof Palme ligger där begravd så även hans hustru.

Lilla kapellen är som en liten pärla. Undrar vad man har den till för. Där står en hel del tillbehör till gravar. Gamla gravstenar. Undrar vad som kommer att hända med dem. Gör man om de eller bara en förvaringsplats. Det tillhör helheten. Jag störs inte av de, jag bara undrar.

Annons

9 tankar om “mitt i Stockholm.

 1. Jag har varit där flera gånger och tittat på Palmes grav..men jag har inte tänkt på att även hans fru har gått bort nu.. på andra sidan ligger den lilla flickan Ebba som blev ihjälkörd på Drottninggatan.. hennes föräldrar håller så fint där men en psyksjuk man ofredar hennes grav ideligen..sorgligt..kram..🤗

  Gilla

 2. Så fin bildserie, särskilt ettan och den med det magnifika staketet. På Bornholm var vi på en kyrkogård och pratade med kyrkvaktmästaren. Han berättade att inga gravstenar tas ifrån kyrkogården, de är heliga. De ställdes upp på en särskild plats om gravarna skulle återbrukas. Här hos oss har ju gravstenar blivit utfyllnad i vägar, krossade. Men nu har man börjat återanvända dem, som den som mina föräldrar har, den är omslipad och med ny text.

  Gillad av 1 person

  • Kyrkan visar vägen. Helig återvinning. Har aldrig tänkt på att stenarna är heliga. Om kroppen läggs i vigd jord då är även gravstenen är ju helig.

   Gilla

   • Jag tycker att det känns bra att återanvända stenarna, jag hade ingen aning om att de annars togs bort och förstördes, trodde att en grav är ens grav för evigt, men självklart kan det inte vara så, då skulle ju kyrkogårdarna bli enorma.

    Gillad av 1 person

    • Och vissa kyrkogårdar är ju enorma. Jag visade för många år sen bilder från en sån enormt Kyrkogård från Budapest. Kanske borde jag visa bilderna igen. Det är ju få om ens några som bläddrar så långt bakåt i ens blogg.

     Gilla

 3. Håller med dig om kyrkogårdar. Gillar också dessa urgamla gravstenar som blir väl omhändertagna här i byn. Min man ligger på en stor kyrkogård som inte är så gammal men även där finns det där lugnet som jag gillar mycket. Jättefina bilder i svartvitt!

  Gillad av 1 person

  • För några år sen var jag en sån där traditionell Kyrkogård men väldigt många olika gravar från enkla till stora som en mindre slott. Gjorde massor med bilder. Kanske borde jag lägga upp några igen.

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.