vilket hundliv?.


De här fyrbenta har ju ett skönt liv med mycket kärlek och behöver aldrig vara hungriga. De är ögonstenar som får allt och lite till. Hur uttrycket hundliv kom till har jag inte en aning om, men just uttrycket är inte positivt laddat för övrigt..

Vad jag vill säga här är att många får jobba för slavlöner, får leva hundliv och detta sker här i Sverige.
Man ser alla dessa matleveranser som sköts genom cykelbud. Ofta träffar jag de i mitt trapphus, de ses överallt med sina rosa ryggsäck. Jag har aldrig beställt mat hem, men många gör det. Lönen de får är 70 kr i timmen plus 20 kr per leverans, av detta avgår skatt också. De står själva för cykeln och även för reparation om den går sönder… Ingen trygghet, cyklar de för långsamt ergo gör de få leveranser blir de uppsagda.
Ägaren är miljarder blotta 39 år. Folk verkar inte bry sig så mycket för det är ju bekvämt att slippa laga mat. Snabb leverans och billigt. Artikeln som Patrik Lundberg skrev är helt klart en tankeställare.
Jag själv har aldrig ens funderat på hur mycket dessa cyklande slavar tjänar (om man nu får säga slavar – lite osäker på det) men är man hungrig och hyran ska betalas tar man vilket jobb som helst. Då kan man inte ställa krav för det finns flera som står i kö och gärna tar vad som helst för att överleva.

https://www.expressen.se/kronikorer/patrik-lundberg/cykla-valdigt-snabbt-eller-fa-sparken/

Annons

9 tankar om “vilket hundliv?.

 1. Vem lever inte hundliv ibland? 😉 Som ensamstående Snikmorsa… Dock har vi några hundar här – och dom får mycket kärlek❤️ Pengar är inte allt! Men gör så klart saker lättare, såsom livet….

  Gilla

 2. Uttrycket hundliv kommer nog från förr när det gällde lösspringande hundar som hade det dåligt, om vi nu har haft såna i Sverige men det är ju väldigt vanligt i andra länder.. För övrigt kan jag bara hålla med dig jag har under en viss period hört till dom som haft svårt med att få ihop till hyra och mat, så jag lider med dom som har detsamma.. Kram!!

  Gillad av 2 personer

 3. Håller med ”Jag”. Det har varit så i alla tider. Ibland kan man förtvivla att ingenting förändras. Bara för att samhällen ser annorlunda ut på ytan betyder det inte att något blev bättre i grunden.
  Nu kunde jag räkna upp massor med saker som inte borde finnas år 2020… men jag vill inte skriva en roman.
  Jag har haft hundar i alla storlekar. Från Grand Danois (70 kg) till den lilla hunden jag har kvar. Hade aldrig kommit på idén att köra runt de små hundar i en barnvagn.

  Gillad av 1 person

  • Man hoppas ju att vi utvecklas framåt. Ni har rätt. Man lätt kunde skriva en roman om allt som inte står rätt till.
   Jag har inget husdjur och vet inte heller om jag kommer att ha en. Jag gillar båda hundar 🐕 och katter 🐈! Men jag är nog lat så skulle jag nog välja katt.
   Ska just börja läsa Gatukatten Bob av James Bowen. Och avslutat en bok som heter Bortsprungen som handlar om en hemlös man som hittade en bortsprungen katt och deras äventyrarn till han lämnar tillbaka till sin ägare. Väldigt rörande.

   Gillad av 2 personer

 4. https://www.sprakinstitutet.fi/sv/publikationer/sprakspalter/sprakinstitutet_bloggar_2016/ett_hundliv_det_ar_vad_det_ar.27101.blog
  Länk till en rolig artikel om hundliv m.m.

  Det är nog tyvärr många som har osäkra arbetsvillkor nuförtiden och som verkligen sliter. De timanställda inom hemtjänst och äldreboenden till exempel. De som inte har råd att vara sjukskrivna och som därför kanske inte stannar hemma med lite symptom. Men i och för sig har det alltid förekommit. Minns när jag hade kvällsvakten på en geriatrisk avdelning en gång som student. Jag och en helt ny, psykologistuderande. Han försökte prata åldringarna i säng, så jag fick i princip ensam handfast lägga ett trettiotal gamlingar med allt vad det innebär av tvätt, klädbyte, lyft m.m. Håhåjaja.

  Man skulle kunna önska att det hade blivit bättre under alla årtionden.

  Gilla

  • Tack för länken. Stackars hundar som levde förr. Få hade så bra som de har det idag. Visa behöver inte ens gå, de dras i barnvagnar.
   Intressant att man inte får nya uttryck i samma utsträckning som man fick förr.
   Förresten den här inlägg skulle läsas och ses först imorgon. Attans… nåt gick ju fel.
   Nåväl… synd om människorna. I alla tider ser ut som. Jag läste också att vinsten är bara 15 kr till företaget per utkörning.

   Gilla

   • Synd om dem som dras i barnvagnar, de blir förstörda, hundar behöver motion, likaväl som människor.

    Jag läste att man bör skilja på om man jobbar lågavlönat för att överleva eller om man jobbar för att tjäna extra.

    Konstigt att det publicerades på fel dag.

    Gillad av 1 person

    • Det ser ju störtlöjligt ut när de kommer där med vagnen. oftast är de småväxta hundar. De behöver också motion.
     De jag ser är nog inte såna som vill ha extra pengar. De vill bara överleva.

     Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.