vägval.


Man delar ut Nobelpriset i följande ämne: Kemi, fysik, fysiologi / medicin, fredspriset och litteratur.
Senare även tillkom ekonomipriset då Sveriges Riksbank donerat en ansenlig summa till Nobelstiftelsen. Detta skedde 1968 då Svenska Riksbanken firade 300 års jubileum.

Vad jag funderar över lite varför man inte stiftar även för konsten precis som man har ett pris för litteratur? Det finns väl konst som är lika svårbegripliga som litteraturen kan vara. Det måste väl finnas guldkorn även bland konsten som kan vara värda att lyfta fram innan konstnären dör. För det är väl inte kotymt att ge pris till någon som befinner sig mitt i sin karriär. Eller?

Annons

9 tankar om “vägval.

 1. Jag håller med dig, nog borde det finnas ett konstpris också. Men det får heta något annat än Nobelpriset, eftersom det inte stämmer överens med Nobels intentioner. Man har ju försökt få till andra klasser efter att ekonomipriset tillkom, men det har man satt stopp för. Ekonomipriset är ju heller inte riktigt ett Nobelpris men har kommit att uppfattas som det – och blivit kritiserat för det.

  Snittålder för en Nobelpristagare är 59 år, en tredjedel är över 65 år. Så det finns alltså yngre förmågor också, som årets kemipristagare som bara är just 50+.

  Gillad av 1 person

  • Saker och ting borde ju kunna utvecklas. Men förstår hur de har tänkt, men han skulle kanske tänka annorlunda idag. Och litteratur har inte heller att göra med vetenskap. Kan ju dock hända att Nobel gillade inte alls konst.

   Gillad av 1 person

 2. Du har rätt i att även konsten borde få ett pris men dom kanske inte kan lägga till det i ett testamente 🤔 jag är för dåligt insatt i ämnet.. Men kanske går det att hitta svaret på Wikipedia som Kristallina säger.. Kram!!

  Gillad av 1 person

  • Som jag svarade till Kristallina och även står i texten underbilden så var ekonomipriset inte från starten utan Sveriges riksdag la till 1968. Jag är inte heller insatt men litteratur avviker från vetenskap så därför kunde konst också komma med.
   Kram!

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.