Sverige i ett nötskal.


Storyn här nere kunde vara sant. Men det är ju inte. Men man kan ändå fundera över om det kanske ligger en gnutta sanning i storyn, då man tänker på hur saker utreds i all oändlighet utan att styrande kommer till skott. Pengarna rinner ut i …ja, konsulternas ficka.

Med ny regering rivs gamla beslut upp, och tillsätts nya utredningar.

Konsulterna tjänar miljoner.

Det är lite som hur man sätter betyg på elevernas skolarbete. Samma uppsats, men beroende av lärare får uppsatserna olika betyg.

Så är det i hela samhället.

Ericsson och Nokia bestämde sig för att utkämpa en årlig roddtävling med åttamannalag. Bägge manskapet tränade länge och när dagen för kapprodden kom var båda lagen i absolut toppform men Nokia vann med 1 km.

Efter nederlaget var moralen i botten hos Ericssons lag. Högsta ledningen beslutade att man skulle vinna påföljande år och tillsatte en projektgrupp som skulle undersöka problemet. Projektgruppen upptäckte efter mycket analyserande att Nokia hade sju man som rodde och en som styrde medan Ericssons lag hade en man som rodde och sju som styrde. I denna krissituation visade ledningen prov på avsevärd handlingskraft.

Man engagerade en konsultfirma som skulle undersöka strukturen i det svenska laget. Experterna kom efter flera månader fram till slutsatsen att det var för många som styrde och få som rodde.

Mot bakgrund av experternas rapport genomfördes omedelbart förändringar i strukturen. NU hade man fyra styrmän, två överstyrmän, en styrledare och en roddare. Dessutom införde man ett bonussystem för att motivera roddaren, ”Vi måste utvidga hans arbetsområde och ge honom mer ansvar!”

Året därpå vann Nokia med 2 km. Ericsson avskedade roddaren med hänvisning till dålig arbetsprestation, men betalade ut bonus till ledningen som uppskattning för de stora ansträngningar den lagt ner.

Konsultfirman gjorde en ny analys, varav man drog slutsatsen att man valt rätt taktik, att motivationen också var god och att det alltså måste vara materialet som behövde förbättras. Idag är det svenska bolaget i färd med att utveckla en ny båt.

Visst ligger lite i storyn? men du får gärna säga emot. Jag lyssnar. 🙂

Sweden


Annons

19 tankar om “Sverige i ett nötskal.

 1. Pingback: vart tog mina gamla bilder vägen från bloggen?… | Divage

  • Nämen….den är inte så mycket längre än dina. Men klart, alla läser det det man vill inget är ett måste. Dessutom skriver jag numera rätt så sällan. Men men alla har sin känsla för vad som är läsvärt.

   Gilla

 2. Så rätt Antonia, kul att du skriver igen 🌹🌹🌹

  Den tis 21 maj 2019 13:59Divage skrev:

  > Antonia posted: ” Storyn här nere kunde vara sant. Men det är ju inte. Men > man kan ändå fundera över om det kanske ligger en gnutta sanning i det, då > man tänker på hur saker utreds i all oändlighet utan att styrande kommer > till skott. Pengarna rinner ut i …ja, konsulte” >

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.