hotbrevet från Nordea…


Som bekant för många, har jag eget företag. Och det hör också till att har man företag så måste man ha en bank också.  En av bankerna jag har är Nordea.
Förre veckan fick jag ett brev från Nordea att om jag inte svarar på frågorna på Nordeas sida så kommer Nordea att begränsa mina banktjänster. Vilka banktjänster de begränsar skriver de inte något om.

Allt detta krävs av mig och av många andra också för att stävja penningtvätt.

Men jag tycker att de kränker mig, då jag har varit kund hos de i cirka 30 år. Alltid har skött mina räkningar, betalat alla jävla avgifter de kan hitta på, får ingen ränta alls på pengarna men till slut ändå får man känna sig som en bov.

Här är några av frågorna som jag måste svara på:

Dessutom vill de också veta vad jag har för hemsidesadress.
Banken vill även en vidimerat kopia av min leg. vilket de fick när jag öppnade min bankkonto så vet jag inte varför är det nödvändigt igen.

Ja, jag känner mig kränkt för första gången i mitt liv.

Om jag inte gör som de vill får jag inte använda tjänster och det kommer antagligen begränsa mitt företag.  Och varför är jag emot detta? Jag har ju inget att dölja, banken kan redan se alla transaktioner. Det finns inget alls som är misstänksamt på mitt konto.

Det handlar om integritet. Det finns folk som sköter sitt, och skulle aldrig komma på tanken att göra på annat sätt.
De som bankerna vill komma åt kommer i fortsättningen också blåsa världen, och många av de sitter just i de här bankerna och har olika rådgivande positioner.

Vad kan jag göra?
Jag skulle kunna driva en process och anmäla de för hot. För det är ju ett hot…eller? för om jag inte gör som de vill då blir jag avstängd.
Jag har bra några dagar på mig att bestämma mig, så antagligen gör jag som de vill. Men nog är jag upprörd.
Jag vill gärna vilja veta vad ni tycker om saken och vilken bank som kunde jag byta till.
Fast jag antar att de flesta är lika bra kålsupare, de håller ihop i vått och torrt. Ledningen har höga löner och bonusar på kundernas bekostnad, medan kunderna ska svara på frågor, får inga räntor men massor av avgifter och konstiga krav.

Annons

18 tankar om “hotbrevet från Nordea…

  • Det är precis vad det är och är förvånad att de flesta finner sig i det. För bovarna kommer alltid fixa med sina pengar och hittar sätt att fiffla.
   Jag verkligen inte gillar hur saker utvecklas och hur övervakade vi har blivit.
   Genom att ta bort pengarna från marknaden blir vi ännu mer övervakade.

   Gillad av 1 person

   • Visst. I ett kontantöst samhälle kan allt vi göra spåras. Det är på både gott och ont, som allt annat. Men gillar vi verkligen att ständigt övervakas även om vi har rent mjöl i påsen?

    Jag är inte så övertygad om att spåren vi lämnar efter oss i alla lägen kan fria oss ifall vi blir misstänkta för något vi inte har gjort.
    Man kan ju tänka sig att någon mördas och man själv råkar vara i närheten utan att vareken vara inblandad eller veta vad som har skett. Men telfonen avslöjar att man var i närheten och mördaren hade ingen telefon. Det är inte säkert att man blir trodd på sin oskuld.
    Kanske man kan tänka sig många andra scenarier där man kan råka illa ut som oskyldig just på grund av allt som går att ta reda på om oss. Och så fattas just den lilla biten som skulle bevisa att man är oskyldig!

    Suck!

    /Skvitt

    Gilla

 1. Så frustrerande 😦 För den vanliga hederliga människan så blir ju detta att ta i. Men ja, lagen gör väl att det tyvärr måste tas i så här. Tråkigt att ohederliga människor gör så att alla måste synas under lupp. Så har det ju tyvärr blivit med mycket.

  Gilla

 2. Man kan ju tänka att om alla får svara på frågor för att komma åt penningtvätt och kanske försvåra terrorism så borde man inte blir upprörd. Men det känns förstås inte roligt att svara på frågor av den typen. Jag besvarade dem på nätet men min man råkade ut för en telefonintervju av en typ som han beskrev som ytterst obehaglig. Men vi får nog vänja oss, vi vill ju att allt ska göras för att försvåra för skurkar.

  Gilla

 3. Hej Red..
  Jag förstår precis hur du känner för jag fick detsamma förra året jag kände mig också kränkt. Det var då jag gjorde det här inlägget
  https://nicki007.wordpress.com/2016/10/21/my-new-big-brother/
  Nu vet jag också att alla banker gör eller har gjort detsamma till och med Ica banken men dom nöjde sig med en snäll liten fråga om jag kände någon ambassadpersonal..
  Det jag stör mig på just nu det är att man inte får växla gamla sedlar till nya när det är dom som byter ut skiten och framför allt det otrevliga bemötande man får.
  Nu har jag blivit av med allt gammalt jag har bara nytt gudskelov men som sagt jag förstår dig helt och fullt.. Kram!! 😞😈😡

  Gilla

 4. Detta gäller inte bara Nordea. Det gäller alla banker som tillhör Svenska bankföreningen.
  Bankerna är enligt lag skyldiga att ställa dessa frågor.

  ”Sedan 2008 gäller en lag om information i samband med betalningar, EG-förordningen om betalarinformation.
  Enligt den måste du alltid lämna uppgifter om din identitet vid kontanta insättningar och betalningar.
  Banken är skyldig att begära denna information och spara den.” // Texten är hämtad från Svenska Bankföreningen och Finansinspektionen.

  Klicka för att komma åt 1509_svenska.pdf

  Det är sålunda inget hotbrev.
  Det är Svensk lag.
  Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.
  Men jag förstår att du blir upprörd.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.