utsikt från moderna….


...foto: AntoniaB © 2016 ...foto: AntoniaB © 2016 ...foto: AntoniaB © 2016

Annons

19 tankar om “utsikt från moderna….

   • Det var inte lätt att hitta info, men jag blev som sagt nyfiken. Roligt att det är ett byggnadsminne för den har ett väldigt speciellt utseende. Alltså en kanonkran, läckert.

    ”Styckekranen på Skeppsholmen i Stockholm är en mycket gammal lastkran som står på Östra Brobänken nedanför Moderna museets baksida. Den fungerar fortfarande som ursprungligen avsedd.

    Styckekranens föregångare fanns här redan 1647, den användes för att lyfta och förflytta kanoner in och ur skepp. Den ursprungliga kranen tjänstgjorde ända till 1749, till slut var den utsliten och havererade. 1751 ersattes den med den styckekran som finns idag. Det är en träbyggnad som är täckt med järnplåt. Lyftkraften producerades av människor som gick i två tramphjul, dessutom finns ett svänghjul som används för vridfunktionen. Kranen hyrdes ut ibland till privatpersoner och handelshus, vilket gav kronan god inkomst. 1935 blev Styckekranen statligt byggnadsminne. År 1978 brandskadades kranen men reparerades och sattes åter i stånd och tramphjulen nytillverkats.”
    Wikipedia

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.