på Yayoi Kusamas utställning…. nr1


utställning...foto: AntoniaB © 2016Jag lyckades besöka Yayoi Kusamas utställning precis innan den stängdes på Moderna Museet på Skeppsholmen (Stockholm)

Många kanske vet att Moderna museet stoltserar med att det är gratis inträde. Hörde senast igår att de har pga gratis tillträde har fått mångdubbla besökarantal. Det är en sanning med modifikation. Det är gratis för den delen av utställningen som låg där redan för 30 år sen. Där tiden verkligen har stannat.

utställning...foto: AntoniaB © 2016 utställning...foto: AntoniaB © 2016

Men inkommande nya utställningar bland annat Yayoi Kusamas kostade 150 kr ( tror jag, då man får bara en vanligt kvitto som på snabbköpsaffären och är ingenting att spara för att den är själv är en konstverk.

Vill man gå på nån utställning så får man faktiskt betala. Och då är det ju inte gratis. Eller? Man också uppmanas att: Med förköpsbiljett slipper du köa till biljettkassan – du kan gå direkt till utställningen! Det är en sanning med modifikation. För om det skulle nu vara väldigt många som förköpte biljetterna så fick de faktisk köa för att visa upp koden och få avlästa. Medan jag som köpte vid kassan där det inte var nån kö, fick gå förbi hela förköpskön.

Jag gillade dock utställningen med Yayoi Kusama och vart värd varenda öre. Det är bara skitsnacket om gratis inträde som jag retar mig över. 🙂

Yayoi Kusama är japansk säregen konstnär och är fortfarande verksam.
Kusamas originella bildvärldar kommer ur de återkommande hallucinationer hon lidit av sedan barndomen. I hallucinationerna uppenbarade sig världen som ett raster av prickar och upprepade former, som en oändlig stjärnhimmel. Konsten blev för Kusama ett sätt att ge konkret form åt dessa inre landskap. De här hallucinationer har förföljt henne hela livet och hon är intagen i ett hem på egen begäran. Hon känner sig mer trygg i hemmet än i världen utanför.

Det kommer en hel bilder från utställningen men inte i en ända inlägg utan det blir nog flera. 🙂

utställning...foto: AntoniaB © 2016 utställning...foto: AntoniaB © 2016 utställning...foto: AntoniaB © 2016 utställning...foto: AntoniaB © 2016 utställning...foto: AntoniaB © 2016 utställning...foto: AntoniaB © 2016 utställning...foto: AntoniaB © 2016

 

Annons

23 tankar om “på Yayoi Kusamas utställning…. nr1

  1. Vilken annorlunda utställning. Så fina bilder. Hade också retat mig på om de säger det är gratis då ska det väl vara det………. Då kan det ju heta gratis utom vid speciella tillfällen eller nått.

    Gilla

    • Och de har speciella tillfällen hela tiden, med helt olika prissättningar. När jag var på utställningen kostade det 150 kr. Kollade den senaste utställningen, den kostar 100 kr.
      Så de kör verkligen en fuling och ingen skriver om det. Om inträdet är gratis så ska det vara gratis. I annat fall så betalar man en viss summa och så får man se allt.
      Riktigt fult gjort.

      Gilla

  2. Så häftigt, snyggt och läckervackert! Toppensnyggt fotad bildserie, roligt att folk klär sig lite grafiskt för att stämma med konsten och att du har fått med sånt som tjejen med ryggsäcken och damerna på första bilden. Men det kryper i mig när jag läser om hennes hallucinationer, tänk att bli ansatt av sånt och inte komma undan. Men hon har gjort något av dem, helt klart.

    Förstår irritationen över falska budskap med biljetterna.

    Gilla

    • Men det kanske just hennes psykiska hälsa som gjorde henne till den konstnären hon är.
      Jag tycker Moderna ska sluta säga att de har gratis inträde. Jag gick ju runt i den gratis delen det var inte mycket folk. Har man sett utställningen en gång så vad ska man gå dit för igen. Vissa delar var riktigt tråkiga. Om man betalar man nu för en utställning så får man ändå tillträde för det hela.

      Gilla

  3. Håller med dig om Moderna Museets dubbla budskap om inträdet.
    Men av dina bilder att döma, var det helt klart värt hela slanten. Många häftiga bilder och konstverk. Jag blev nyfiken och Googlade hennes konst. Jösses vad många häftiga konstverk hon gjort.
    Underbar bildserie du visar oss. 🙂

    Gilla

    • Ja, vi säger att det är gratis inträde, men vill u se nåt spännande får du pröjsa. Att ingen reagerar och säger nåt förvånar mig.
      Men utställningen var kul och roligt att kolla.

      Gillad av 1 person

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.