på väg hem eller till jobbet?…


En som stack ut, tidigt på morgonen när jag var på väg till min ögonläkare. Och det slog mig att bilden illustrerar ganska bra alla mina synproblem:

 • Utan kontaktlinser skulle jag se precis så här suddigt på långt håll (-3.37 dioptri)
 • Även se på nära håll är numera ett problem, och bokstäverna är suddiga. Vilket dessutom varierar om det är morgon eller kväll.
 • Bokstäverna är sällan skarpa ens när jag ser bra, alltid följer en skugga vart jag än tittar. Astigmatism heter det viss.
 • Nattens ljus ser jag precis som det är på bilden. Stjärnformat. Likaså ser jag alltid månen dubbelt, typ med en skugga runt om. Måste alltid kisa med ögonen för att få ihop till en måne.

Så det är klart att jag förväntar mig av min kamera att den sätter fokus rätt. För jag kan aldrig avgöra i sökaren om det är rätt eller inte.

Bilden här nedan gillar jag precis som den är. Lite mystisk och fulla av väsen, det är bara att hitta dem. För övrigt är det är en man med hårt snörda byxben på baksidan. Smal som en sticka var han också.

man...foto: AntoniaB © 2016

Annons

28 tankar om “på väg hem eller till jobbet?…

 1. Intressant bild och jag känner igen mig mycket i det du beskriver. Dock ser jag fortfarande som en hök på långt håll men den där tiden när armarna inte räcker till kom till mig för länge sen och det där brytningsfelet ställer till det mycket. Jag har svårt att bli vän med dom här besvären. Måste försöka att bara gilla läget men det är inte lätt…

  Gilla

  • Ja, som du säger, man får helt enkelt gilla läget, vilket jag oftast gör.
   Men när jag såg bilden så kunde jag inte motstå möjligheten att förklara hur det är när man inte ser så bra. Jag hör ofta när jag är inte nöjd med bildens skärpa att jag borde ha använt manuell fokus. Men är svårt när man inte ser så bra på nära håll heller.
   Visserligen är jag inte jätteirriterad över suddiga bilder, men ibland vill jag kanske en viss del skarp och då blir jag irriterad att jag inte får eller fick till det.

   Gillad av 1 person

  • Kamp och kamp. Andra har det värre. Men jag tänkte berätta hur det är när man inte ser som alla andra. Så här ett i allt kan bli lite för mycket, men de sakerna gör att jag vill kunna lita på autofokus på kameran.

   Gilla

 2. Häftig bild!

  Det är bökigt med synen. Jag har minst det dubbla i dioptrier, har haft dålig syn sedan tonåren. Men med linser har det funkat bra. Nu hotas synen av både grön starr och grå starr och även andra konstigheter. Det första väldigt oroande och jag fick en chock. Blind kan jag bli. Fluktuerande syn har jag också och det verkar fungera bara man ger sig till tåls, det har länge varit så.
  Men dina stjärnor kring ljuskällor – vad säger läkaren om det?

  Gilla

  • Grön och gråstarr. Stackars. En av dem går ju att operera men inte det andra. Jag känner med dig. Hoppas verkligen att det dröjer länge innan synen blir begränsad. Fy.
   Jag har aldrig tagit upp det med läkare. Jag trodde att alla ser dem stjärnorna så jag frågade aldrig.
   Men jag tror att det beror på astigmatism. Man får en viss dubbelseende.
   Det är som med min tinnitus. Jag visste att det finns nåt som alla pratade om men jag trodde inte att det är samma sak som jag har. För jag har haft det så länge jag minns. Trodde alls har brus i örat. Men tydligen inte. Och det har blivit naturligtvis värre med åldern. Seriöst !!!???? Blir det nåt bättre med åldern. Blir det.?

   Gilla

   • Hoppsan, Nu tog jag upp det i alla fall, min skräck. Det finns inget att göra än att vänta och se, men jag tyckte att jag hade fått min beskärda del av ohälsa redan.

    Tinnitus är nog väldigt vanligt, i olika grad förstås. Det är ju inte lätt att veta hur det ska vara. Om något blir bättre med åldern… hmm… det vete katten!

    Gilla

    • Jag har för mig att det finns droppar som håller den stången.
     Tinnitusen har avancerat och nu går det inte att kamouflera med annat ljud som radio eller musik.
     Jag har ju vant mig.

     Gilla

     • Jodå, det finns droppar. Men oftast får man den som mycket äldre så… jag sticker huvudet i sanden.

      Jag har också tinnitus men mer periodvis som ihållande tjut el. dyl. Bra att du har vant dig.

      Gilla

       • Nej, jag har kontakt med en ögonläkare och han mäter trycket, kollar med jämna mellanrum och bedömer vad som ska göras. Ännu bara vänta och se. Jag borde inte ha skrivit det här hos dig. Det blir så mycket koncentration på mina sjukdomar.

        Gilla

  • Det är det jag menar. Jag kan också vinkla skärm på alla mina kameror. Har linser och glasögon, men räcker inte. Speciellt inte när ljuset är lite skumt. Då måste jag lita på kamerans mätning.
   Men jag är nöjd med bilden- tyckte att här kan jag dessutom visa vilka synproblem jag kämpar med. Lite överdrivet naturligtvis för jag sköter ju mitt jobb utan anmärkning. Drog allt till din spets.

   Gillad av 1 person

   • Fastän sökaren säger med ett pip och grön indikator på skärmen, blir bilden oskarp. Man vill ju kunna lita på kameran, när ens egna ögon inte räcker till. Får kolla om dom har extrapris på ögon med skärpa på Clas Ohlson. 😀

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.