gammaldags…


Google translate to english

Nöjesparken har en lång historia. Redan i början av 1800-talet började runt resande tivoliaktivitet förekomma och sakta kom fler och fler attraktioner till.
Den officiella starten för nöjesparken anses vara år 1838, och efter det utvecklades den mer och mer.

Jag är förtjust i den gammaldags berg och dalbanan.  Kanske ger den inte lika häftig upplevelse som dagens snabba, loopande och bisarra varianter, men utseendemässigt ser mycket snyggare och mer tilltalande ut.  Det är en konstverk i mitt tycke, medan de nya ser bara plastigt billiga ut.
Den är från 1920 och fungerar utmärkt än i dag. Naturligtvis finns även här modernt nöje, med fall och snurr och gud vet vad, men de intresserar mig inte. De sakerna ser precis likadan ut vart man än åker i världen.  Totalt ointressant.

berg och dalbana...foto: AntoniaB © 2015 berg och dalbana...foto: AntoniaB © 2015 berg och dalbana...foto: AntoniaB © 2015 berg och dalbana...foto: AntoniaB © 2015 berg och dalbana...foto: AntoniaB © 2015

Annons

15 tankar om “gammaldags…

 1. Det är som du säger, de har personlighet,väcker känslor. De nya för det finns även såna även i Budapest ( fast vet inte var den ligger) och ser likadant ut som här i Stockholm. Men tiden tickar framåt och vill inte bli bakåtsträvare som så många är på en viss del i världen. Men vi åtminstone bevarar och vårdar våra skatter så långt det går.
  .
  Ja, det fanns flera sagostaket, men ville inte fota av alla. 🙂

  Gilla

 2. Har åkt liknande berg- och dalbana på Liseberg och andra parker. Håller med om att de är mysigare än mer moderna varianter.
  Översta och understa fotot tilltalar mig mest.På det senare har du fångat farten bra.

  Gilla

 3. Gamla berg och dalbanor i trä är väldigt fina och i mitt tycke lite roligare att åka. De har också ofta en speciell lukt som man inte kan undvika. Bakken i Klampenborg/Köpenhamn har ju en sån där gammal träig sak … vet dock inte när den bygdes, men gammal är den och nog älskad av alla. 😊

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.