Hjärtat mitt…


idag var det tänkt att ta en långpromenad runt staden. Men så blir det inte. Ligger på soffan och mår bara så där. Lite bättre en för en timme sen, men jag tror att jag tar det lugnt resten av dan. Det är hjärtat.  

Hjärtat som man för det mesta har inte ens en aning om att det finns. Det bara tickar dag ut och dag in. Outtröttligt ända tills det blir bara trött. Och då blir vi också rätt så vissna. Varje år ska det slå ungefär 30 miljoner gånger, under en livsstid cirka 2,5 miljarder. Det är mycket. Jag blir trött att ens försöka förstå hur mycket jobb det är. 

Mitt hjärta har alltid slagit för mycket. 98 i minuten. Har undrat många gånger om den kommer sluta tidigare för det har så bråttom. Att hjärtat har typ ett inbyggt antal slag. Och när de slagen är slaget då är det slutslaget. Typ. Nu äter jag dock sen några år tillbaka en medicin som gör att det blir strax under 60 i minuten. Känns bättre ….i alla fall i tankarna. 

Det jag känner är ju inte lätt att beskriva. Det gjör ju inte ont, det sticker inte och krampar inte heller. Det tar plats – skulle jag kunna säga. Jag blev medveten att det finns ett hjärta. 

Så nu halvligger på soffan och funderar på vad jag kan fixa för mat till lunch. Jag skjuter upp promenaden till imorgon. 

Annons

22 tankar om “Hjärtat mitt…

 1. Låter inte roligt Antonia och jag hoppas det är lindriga besvär och inte allvarliga..
  Jag har en vän med hjärtfel hon har gjort några stora operationer men mår ganska bra nu enligt henne själv och jag hoppas det stämmer.. Var rädd om dig och ditt hjärta.. kram på dig ..

  Gilla

 2. Det där med tar plats känner jag igen från din beskrivning. Trångt i hjärtat. Doktorn sa att det är vagusnerven, magnerven som kan kännas så. Jag hade också en hög puls förr, men har länge nu haft betablockare som dämpar, i mitt fall är det blodtrycket som behövde sänkas. Det låter klokt att tala med en läkare så att du blir undersökt och lugnad. Hoppas att du snart känner dig bättre.

  Gilla

 3. Min puls, som jag antar hör ihop med hjärtslagen? … är ofta över 80 i minuten. Så visst kan man undra, blir hjärtat inte trött av att jobba på. Samtidigt är det ju viktigt att få upp pulsen ibland, men det är väl vilopulsen som ska vara så låg som möjligt, då har man bra kondis. Om jag förstått saken rätt, men det vet jag inte om jag gjort.

  Gilla

 4. Ingenting att oroa pulsen = hjärtslaget låter perfekt ! tänk bara att tunga kväls mat+ kolsyrade drycker undvik fet mat , du kommer leva 100 år mem alltid bra att kolla en gång /år grundlig hälso kontroll skadar aldrig ,,, med besta hälsningar !!

  Gilla

  • Tack Andy för tröstande svar. Men det är ju inte pulsen som oroar. Utan att jag inte alls mår bra. Och allt känns just i hjärttakten och att rytmen hoppar lite i otakt.

   Gilla

 5. Den medicin jag äter verkar tvärtemot. Jag får en vilopuls på 85-90 istället för 52 som jag hade när jag var frisk. Ingen fara säger min dktor och det måste man väl tro på. Bra att du tar det lugnt. Min läkare har sagt till mig att man märker om det är hjärtat om det slutar att kännas ganska tvärt när man har stannat upp. Magproblem pga av stress kan kännas likadant säger han. Men då fortsätter det att göra ont.
  Hoppas att du mår bättre snart.

  Gilla

 6. Du beskriver dina tankar och din oro på ett väldigt fint sätt. Förstår verkligen hur du tänker, men tror inte alls att ett hjärta (muskel) har ett bestämt antal slag. Muskler fungerar bättre när de används mycket och det borde göra att ditt hjärta kommer att klara sig längre än andras som slår mer sällan.

  Tänk hur en muskel fungerar när man tex brutit en arm och varit gipsad. Muskler som inte används förtvinar. Din hjärtmuskel gör det omvända, så ställ in dig på ett långt liv. 🙂

  Trevlig lördag!

  Gilla

 7. Så tråkigt.
  Oron brukar vara värst. Det gnager ju mer man tänker och känner efter.
  Stanna inne och vila ditt hjärta nu. Stockholm finns ju kvar utanför lägenheten, även i morgon.
  Krya på dig.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.