naturens kraft… (7 pictures)


Just nu är jag inte så aktiv med min kamera. Vet inte riktigt vad orsaken är egentligen, kanske är utbränd på fotografering eller årstiden som påverkar mig eller om det är våra invaderade gator som gör att jag inte har det minsta lust att gå ut och ta bilder. Faktum är att jag känner mig iakttagen så fort jag går utanför mitt boende då vi har fått vår egen hustiggare. Han sitter mellan vårt och grannens hus. Inget A-läge direkt, på helgerna är gatan nästen helt tömt på folk.

Han ser när jag går till jobbet och ser likaväl när jag kommer hem eller när jag går på olika ärende. Känns något obehagligt.  Han sitter bara där och tigger …men varför sitter han just här?… Och säga får man inget för då har man inte hjärta och är man rasist. Hur många tiggare ska vi ha i Stockholm, ska sitta en vid varje port? Är det målet?
Och vems fel är egentligen att de tvingas tigga? Har de inget eget ansvar alls? Är det bara andras fel att de inte tog de chanser som faktiskt gavs till romer under en väldig lång tid i sina respektive länder. När de fick gå i skola, precis som vi andra, när de fick nybyggda hus som de sen förstörde. Visst kanske var det  fel att byggnormerna inte tog  hänsyn till att det ska finnas möjlighet att laga mat över öppen eld, att det inte fanns stall att ha hästarna i, så de löste det problemet med att ta upp djuren i lägenheten, slå håll i väggen för att röken ska hitta ut osv osv.
Varför kom de inte längre än att leva på tiggeri? De var inte uteslutna ur samhället.
Svenskarna  har verkligen öppnat sitt hjärta inför detta tiggeri som ökar var dag.
Samtidigt som man fortfarande inte helt bekväma med samerna, då är Sverige mer stängt på något sätt. Jag har  då  aldrig sett en tiggande same. De jobbar och det är ett hårt jobb de bedriver. Ändå är detta är ett känslig ämne. Varför?

Så hur tänker man? varför är den ena så kär och man får inte säga nåt  ont alls?, medan den andra är mer fritt fram att ogilla.

Jag läste i tidningen idag att en same ska vara med i Melodifestivalen i kväll. Läste också att det ifrågasätts vad han har där egentligen att göra och jojka. Men om man har Sverigedräkt på sig och låten låter mer folklig, då frågar ingen sig var för låten deltar.

Nåväl, blev jag lite långtradig här. Kort och gott har jag inte så stor lust att vara ute och fota. Men jag såg ändå nåt idag som gjorde att jag grävde upp min kamera från min väskans botten :

snödroppe...foto: AntoniaB 2015 snödroppe...foto: AntoniaB 2015 knoppar...foto: AntoniaB 2015 snödroppe...foto: AntoniaB 2015 knoppar...foto: AntoniaB 2015 snödroppe...foto: AntoniaB 2015 snödroppe...foto: AntoniaB 2015Snödroppar är en urkraft. Knappt var fint väder med redan på gång.

 

Annons

22 tankar om “naturens kraft… (7 pictures)

 1. Allegations of racism continually come up in Europe regarding the Romanichal communities. Are they really considered a race over there?

  In Canada, they’re recognized as an ethnic group but not a race. For the most part, they’re considered Caucasian.

  Allegations of racism don’t ever seem to be made here when some create issues in society like those who loiter around Pearson International Airport as pickpockets or the wealthy old woman who would pretend to be dire poor and panhandle on the streets of Toronto all day before driving her luxury car to her luxury home later in the evenings.

  Here’s one of Cardinal Guzman’s observations and reactions:

  https://cardinalguzman.wordpress.com/2013/04/28/weekly-photo-challenge-culture-clash/

  There are lots of Roma people in Canada – ”Gypsies” but they do not appear to be a visible minority highly associated with homelessness as they seem to be in Europe. They’re seen to be middle-class to wealthy business people with checkered connections to petty crimes.

  Gilla

  • Identification of Gypsies may not be used in Europe but only Roma or EU immigrants. Since Romania is in the EU have the right to reside in any EU country they now want to be. They make their living by begging. And they are many and each week they are more. Just me while I go to my job I pass 5-6 pieces. And since I live 5 minutes from my job. The entire inner city is full of them, subway, too. Sure it’s sorry for them, but to let they sit on the street is not a good solution to the problem. But it’s a sensitive topic and few of my readers dare to even comment. In addition to pointing out that some were the oppressed throughout their history. But who is responsible to change? It is never on the affected group, who retains his manners matter what happens?
   I do not know, it is a difficult subject (especially because I have to translate with Google)
   I have experience with them since I was just born. I know how much Communism has done to improve their situation but there is no talk about..

   Gillad av 1 person

  • Många vågar inte kommentera als. Antingen för att de inte alls intresserade, eller för man inte vill stå offentligt med sin åsikt. Det är otroligt många av mina kunder som uttrycker sina åsikter om just det och procentuellt är fler emot än förr.
   Men in publik vill många inte ta ställning.
   Nu kommer snart den varma tiden, och antalet som tigger kommer öka lavinartad.
   Det är inga romer som har bosatt sig i parken här mittemot, men jag räknar med att det kommer hända på den här sommaren.
   Undrar verkligen var smärtgränsen går. Var går gränsen? 10 till? Eller 100? Eller tusentals?
   Staden förslummas mer och mer. Det är ju sanitär olägenhet också. För vart går de när de behöver gå på toalett? Ska man ställa ut bajamajor på varje torg.
   Men man får inte prata negativ, utan bara positivt om det hela.

   Gillad av 1 person

   • Du vågar i alla fall ta ställning! Som privatperson skulle jag också våga. Samtidigt är jag journalist och jag har märkt att många tycker att det jag skriver och säger och tänker högt… på nåt sätt också är tidningens åsikt. Så är det ju inte men då folk tolkar det så…

    Gilla

    • Jag förstår. Och det du skrev bekräftar ju det jag har alltid funderat över. Oavsett vad du skulle säga privat.
     Och bara för att förtydliga så har jag inte emot romer bara för att de är romer. Jag känner en del som jobbar och tog chansen och möjligheterna och gjorde en klassresa. Flera av mina föräldrars grannar är just romer som har köpt sina hus på exakt samma premisser som alla andra gör. Jobbar och studerar.
     Vad kan man göra mer än att ge de möjlighet att studera för att kunna skapa sina framtid på det sättet som alla andra gör.

     Gillad av 1 person

  • Du läste en bok, och många har sett filmer, som gärna romantiserar.
   Jag har ingen erfarenheter av finska romer så det kan jag inte uttala mig om, men jag har erfarenheter av romer från öststaterna då jag kommer från Ungern. Jag har levt nära de, jag har gått i skola med dem, när de väl kom till lektionerna.
   Skolan var gratis, likaså studieböcker, även maten var gratis. Mobbing fanns inte då, vi var mest nyfikna på våra nya klasskamrater. Men de kom sällan, lärarna gick och hämtade dem gång på gång. Min väninna jobbade som lärare. Många av hennes klasser hade romska barn. Där var samma problem. Efter grundskolan var det få som gick vidare till gymnasiet. Men det fanns de också som lyckades och jobbade hårt.
   Alla hade arbete. Alla hade rätt till arbete. Även romer. Det fanns alltid nåt att göra. Och jag skulle kunna fortsätta länge.
   Så var det i Ungern och jag vet att så var det även i Rumänien där romerna var Ceaușescus hjärtefråga.
   Men allt detta pratas inte så mycket om idag. Bara att de aldrig får hjälp att de är förtryckta.
   Hur många ska tigga på gatorna?

   Gilla

   • Jag tror dig att romerna i din klass och andra inte kom till skolan. Men jag tror inte på att de inte varit och är diskriminerade:

    Från Wikipedia:

    ”Från början blev romer väl mottagna och bosatte sig framförallt i Öst- och Centraleuropa i dagens Ungern, Slovakien, Bulgarien och före detta Jugoslavien, länder som också var omstridda gränsländer mellan Osmanska riket och det kristna Europa. Från 1450-talet och framåt angreps romerna och anklagades för att vara turkiska spioner och förföljelserna började. Dessa anklagelser anses idag vara helt grundlösa; tvärtom menar forskarna att romerna själva fick fly från turkarna när det grekiska väldet invaderades.

    Liksom andra minoriteter blev romerna utsatta för förföljelser och folkmord när nationalstaterna växte fram. Från år 1385 finns det bevis att romer slagit sig ned i dagens Rumänien. Lokalbefolkningen hade en teknologisk överlägsenhet vilket gjorde att de kunde besegra romerna och ta dem som slavar. De såldes på aktioner tillsammans med boskap. Det pågick zigenarjakter där romer jagades som djur.”

    Romerna hölls som slavar till mitten av 1800-talet och förföljdes av nazisterna. Jag kan ha viss förståelse för att de misstror majoritetssamhället. Men ska deras situation förbättras på sikt måste deras barn få lov (av både samhälle och föräldrar) att gå i skolan på samma villkor som andra europeiska barn. Tiggeri är en mycket kortsiktig lösning på fattigdom. Europa måste via EU hjälpa Rumänien att hitta en vettig väg framåt. Där tror jag att just utbildning är en av de viktigaste frågorna att jobba med. Och att komma bort från diskriminering på arbetsmarknaden.

    Gilla

    • Jag har bara levt sen 1956. Och refererar om egna erfarenheter. Jag vet hur det var innan också. Vi hade historielektioner i schemat där även romernas vandring var inkluderade. Så jag vet den biten också.

     Gilla

 2. Tycker inte du är långtradig eller vad du skrev, saken är ju den att du är mera insatt i detta med Romer i förhållande till vad ”normalsvensken är”.
  Jag har också hört talas om detta folkslags vilja att inte riktigt vilja anpassa sej, men det kan ju vara förtal – när man inte har första hands info.

  Men nog – precis som du skriver- borde det väl finnas nån liten gnutta av självbevarelsedrift så att dom inte skulle behöva BETALA DYRA RESOR till Sverige för att tigga ??
  Kan väl inte vara gratis att ta sej till Sverige… det har jag funderat mycket över.
  Dessutom är det som med alkoholister , det finns alltid pengar till sprit. I dessa romers fall är väl cigaretterna som det alltid finns pengar till ?? Oftast män så klart, alltså får även kvinnorna som tigger betala till dessa mäns ”förfall” genom att tigga pengar till dessa mäns cigaretter…. eller ??
  Well, bara en reflektion…

  Gilla

  • Ja, han som sitter här kedjeröker också. Och det ser lite sopig ut runt om honom, trots att soptunnan ligger på kanten av trottoaren.
   Få se vad du säger när du kommer hem, då det blev betydlig fler än när du åkte iväg. Men jag kanske bara inbillar mig. Så kan det oxå va!

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.