en liten oskyldig fågel…


En liten oskyldig fågel orsakade strömavbrott i Göteborg. Naturligtvis var det tåget som drabbades hårdast.  Tur väl att terrorister har annat för sig.

foto: AntoniaB 2014

strömavbrott 1983

Jag minns när  Sverige blev utan ström. 1983. Sent på eftermiddag hände det. I December. Strax efter julhelgen men innan nyårsfirandet. Den 27 december alltså. Jag minns inte om det var snö. Men jag tror inte det. Mörk var det och kallt blev det också snabbt.

Jag jobbade i en saluhall i Solna. Min chef skulle starta mikron, och när hon tryckte knappen gick strömmen. Först trodde vi att det var bara kafféet som drabbades av kortslutning. Men sen såg vi att hela saluhallen var ju mörkt. Tyst blev det också. Vi tände lite ljus och trodde att snart strömmen är tillbaka.
Medan vi väntade slog jag en signal till en kompis för att slå ihjäl tiden. (Väggtelefon drabbades inte av strömavbrott). Hon jobbade på Skandia som låg på Sveavägen. Vi pratade lite ditten och datten innan jag frågade om jag inte störde. Nääää….säger hon, vi har ju inget ström så vi kan ändå inte göra nåt. Va????!!!! har ni inte heller ström.?

Ja, 90 % av Sverige blev utan ström för det brann i en frånskiljare utanför Enköping.
Om jag minns rätt fick vi tillbaka strömmen först den 28-e på eftermiddan, men vet inte om det var så i hela landet.

Hoppas att det är en bättre och säkrare lösning idag, men vem vet. Tåget har ju problem hela tiden. Signalfel för det mesta. Och det vet jag inte alls vad som ligger bakom det felet.

 

8 tankar om “en liten oskyldig fågel…

 1. Jag tror att städerna är mest känsliga. När vi satt hos grannen till gården vår så blev det elavbrott. Hon slutade inte ens att prata utan flyttade bara kaffekokaren till vedspisen.

  Gilla

 2. I artikeln står det att en fågel flugit in i en ledning, och orsakat kabelbrott. Totalstopp på Göteborg C. Man börjar onekligen undra, över hur känsligt vårt järnvägsnät är.
  Om man sedan leker lite med tanken … 🙂
  Jag hoppas att Sveriges riksdag, någon gång i framtiden, tar ett beslut om att börjar dressera fåglar, till Kamikaze-fåglar. Snacka om vilket grymt försvar vi skulle få. Bara att skicka iväg dom små gynnarna, mot strategiska mål i länder som inkräktar på vår suveränitet.
  ——
  Tack för ordet.
  Tjoho!

  Gilla

  • Visst är det märkligt att en liten kamikazefågel ställer till för så många.
   Kanske vart hon mobbad av dem andra fåglarna och valde hon värmen istället för kylan.

   Vem vet kanske var den en prototyp för någon för att se vad som kan hända. Vad vet vi egentligen?

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.