runt katarinahissen…


katerina hissen...foto: AntoniaB © 2014

Katarinahissen blev färdigbyggt i sin nuvarande form 1936. Svårt att tänka Stockholm utan den. Det är en sorts landmärke. Ändå kan jag inte komma fram till om jag gillar den eller inte. Jag har vant mig vid den, men har alltid känts som en kvarglömt byggnadsställning.
Jag har varit uppe, men från bakvägen så att säga. Jag har aldrig åkt hissen.
Nån fobi jag har, men vet inte hur jag ska klassificera fobin.  För vissa hissar är helt okej, medan andra framkallar ångest. Och det har inget med huruvida den har öppen eller låst utrymme.
Likaså med trappor och höjd. På vissa trappor klarar jag knappt att komma upp dit jag ska. Oftast är då trä och metalltrappor som jag inte klarar av, alltså  trappor där jag kan se hur högt jag har kommit. Det känns som om de inte kommer klara av min lilla vikt. Och jag kommer falla handlöst ner i djupet. Läskigt. Ett tag trodde jag att jag har höjdskräck, men det är inte höjden som är problemet utan hur jag kommer dit.

Hissen kan faktiskt dateras till 1833 men vill du veta mer så gå in på wikipedia – där står allt som är värt att veta. Den nya konstruktionen kommer att öppnas kanske 2019. Ja, eller vem vet. Slussen är ju knappt påbörjat så det är väl inte troligt att hissen öppnas innan den är färdigt utformade.  Vad kan jag säga…tick tack…tick tack….tiden går

12 tankar om “runt katarinahissen…

 1. Ja det är mycket diskuterande hit och dit om slussen så otroligt tjatigt..katarinahissen åkte jag ofta när jag var liten med föräldrar och andra vuxna.. Numera är jag mest uppe på Mosebacke och då har jag gått ut och fotat uppifrån..

  Jag är tacksam att dom inte tar bort den för katarinahissen är Stockholm.. Vackert eller inte ja det tycker jag att det är vackert alltså.. Byter man ut hela infrastrukturen ja då blir det ju en annan stad då är det inte stockholm..

  Så jag tycker det är bra att dom stoppat det igen.. Byt ut eller rennovera det som är faligt och låt resten vara..Ett under att det inte tjatas om nya lägenheter där också 😦

  Verkar som om hela sverige ska tränga ihop sig i stockholm och resten av landet ska stå tomt så vi som är födda och uppvuxna här får väl börja flytta ut istället.. 😦

  Kram Nicki

  Gilla

   • Nej det sitter nog långt inne 🙂 Jag provade att bo i karlshamn i 3 år..Jättefin liten stad men det var inte hemma jag längtade hem hela tiden och för alla i stan så var vi Stockholmarna.. En farbror i en kiosk där sa så här till mig ” Lilla vän lova att aldrig lägga av din fina stockholmsdialekt den är så härlig ” jag lovade förstås puss på honom…
    Kram Nicki

    Gilla

  • De har nu stoppat bygget tills vidare. För att utreda! IGEN!!! Milda matilda. Så mycket slöseri med våra pengar.
   Men jag är inte förvånad. Var säker på att S skulle göra så. Nästan som om markerar revir.

   Gilla

 2. Det var länge sedan jag åkte Katarinahissen. Det var som barn. På den tiden man kunde åka spårvagn runtom i stan.
  Nya Slussens vara eller icke vara, drar ut på tiden. Det kommer att kosta rejält att bygga om hela det området. Det är många intressenter som vill vara med och få en del av kakan för denna ombyggnad. Ju längre man drar ut på ombyggnaden, desto dyrare blir det.
  Området kring Slussen och Katarinahissen är inte direkt inbjudande. I och för sig gillar jag slitna och dystra miljöer. Men man undrar vad turister tycker om detta område.
  Gillar dina bilder och känner medlidande vad gäller din fobi för hissar och trappor.

  Gilla

  • Benny Andersson jublade för att byygandet stoppades. Han vill bevara Slussen.
   Jag antar att gamla Klara som spökar som rivdes ner och han vill onte att sånt ska hända igen.
   Men jag ser inte det på samma sätt. Vissa delar skulle man kunna bevara och renovera men större delen ska ju bort.
   Dock har jag aldrig sett planerna hur den nya skulle se ut.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.