jag är inte stolt över min bitterhet…


Egentligen vill jag inte känna mig bitter. För vem vill vara bitter!?  Det är en ful känsla som ändå bubblar upp oinbjuden likt bubblorna ur  en champagneflaska. Dessutom kommer känslan med en otroligt tryck och låter mig inte vara.

Redan när jag skriver dessa rader känner jag hur löjligt det hela är. men kanske behövs just skrivandet för att inse att jag är patetisk. Ju ….och varför känner jag som jag känner.  Höstsalongen på fotografiska. Jag var där förra helgen och kollade in alla bilder som blev utställda av okända och kända fotografer. Det är ganska fantastisk att få hänga där och få utrymme fast man är okänd.

höstsalongen...foto: AntoniaB © 2014

höstsalongen är öppen fram till den 7 december 2014

Höstsalongen anordnades första gången  och är en motsvarighet till Liljevalchs vårsalong.  Utställning  var öppen för alla, både amatörer och proffs. Cirka 40 000 bilder skickades in av 3000 fotografer ( man fick skicka in max 20 bilder)
Juryn premierat originalitet och mod och  52 fotografer höll för  juryns mått.
Vissa bilder var verkligen fantastiska, intressanta och nyskapade kanske tom modiga. För deras skull ska ni verkligen gå till fotografiska och kolla in bilderna om ni har möjlighet till det. Utställningen är öppen fram till den 7 december.

Men sen fanns de bilder som jag är bara besviken över, och får mig ställa frågan varför inte mina bilder är där. är de verkligen så mycket bättre än mina eller ville man bara fylla ut plats med bilderna och då blev lite av slumpen som avgjorde vem som blev utfyllnad?  För är det så originellt att fotografera en blomma uppifrån och neråt i en glasvas?  Nätet är ju översvämmade av den här typen av bilder, vari ligger originaliteten i den bilden.

höstsalongen...foto: AntoniaB © 2014höstsalongen...foto: AntoniaB © 2014Men det som egentligen retade mig mest av allt att det finns 30 bilder utställda på en kvinna, som tog selfies på sig själv ovetandes då han inte visste att på sin nya iPhone (inköpt direkt inför sin resa) kunde vända kamerans riktning mot sig själv. Bilderna tagits i tron att hon fotograferat det som var framför kameran. Vari ligger konstnärligheten, originaliteten och modet!? Och varför får hon äran att hänga där med alla sina trettio selfies, när andra fick nöja sig med några få. Har man sett 10 av dem modiga, konstnärliga och originella  selfien så har man sett alla. Är det en hyllning till människans enfald? Det är kanske konst att man inte märker att nåt är fel. Sånt ska ju ta plats.

höstsalongen...foto: AntoniaB © 2014Vad blir nästa år? en hund som tassar på tryckknappen gång på gång så vi får fin fina bilder på hans underrede? eller nåt annat oväntat?

Men kanske är det just det som är problemet. Att jag inte förstår varför dessa bilder är så pass bra att de får hänga där.  Det är det som avgör att mina aldrig kommer att hamna där.

 Jag bara önskar att jag bara kunde rycka på  min axel och för övrigt inte bry mig, men jag skulle nog ljuga om jag sa att det var så.

Nu har jag bläddrat igenom bilderna jag skickade in och konstaterar krasst att mina bilder faktiskt saknar ”originalitet och mod”  – och det var det juryn tittade efter.

Här kommer de bilder jag skickade in, några hänger ihop medan andra är ensamma bilder.

fåglar i skyn

fåglar...foto: AntoniaB © 2014 fåglar...foto: AntoniaB © 2014 fåglar...foto: AntoniaB © 2014 fåglar...foto: AntoniaB © 2014

spegling

 

träd...foto: AntoniaB © 2014

scifi...foto: AntoniaB © 2014

Slussen

slussen...foto: AntoniaB © 2014 slussen...foto: AntoniaB © 2014 slussen...foto: AntoniaB © 2014 slussen...foto: AntoniaB © 2014 slussen...foto: AntoniaB © 2014 slussen...foto: AntoniaB © 2014 slussen ...foto: AntoniaB © 2014

snabbmat eller snabb mat?

snabb mat...foto: AntoniaB © 2014

Under ytan

under vatten ...foto: AntoniaB © 2014 under vatten...foto: AntoniaB © 2014

Vallmo

vallmo...foto: AntoniaB © 2014

infrastruktur

v-huset...foto: AntoniaB © 2014

 

 

 

Annons

33 tankar om “jag är inte stolt över min bitterhet…

 1. Älskar vissa bilder här som tex. den andra med fåglarna…Påminner om en fotograf som jag följer här som jag älskar…Minns inte vad hon heter just nu, ja Karen heter hon fast har ett annat blognamn…kanske vet du vem hon är? 🙂

  Gilla

 2. Pingback: fotoutställningen… | Divage

 3. Antonia dia foton är otroligt fina dom kan du vara stolt över.. Och som sagt det är ju så att smaken är olika och vem vet vad som styr när dom väljer bilder.. Men som sagt dom väljer det som just dom gillar för ögonblicket sen spelar det ingen roll hur fina bilder man är tagit själv..Så det det med en klackspark det går fler tåg.. tröstkram Nicki

  Gilla

 4. Dina bilder är fantastiska! Absolut inget fel på dem. Varje gång du gör inlägg är det många som gillar och kommenterar och jag tror att ännu fler bara tittar utan att lämna desto större spår efter sig.
  Juryn hade säkert mycket att våndas med och ville väl ha allt möjligt representerat.
  Tröstar dig säkert föga att säga att du faktiskt hade varit värd en plats där.
  Men vet du vad jag tror, – när du minst anar det kommer någon att SE dina bilder – och då bryr du dig inte längre om att du inte kom med på just den här utställningen.
  Allt har en mening.
  Kram bästa Antonia ❤

  Gilla

 5. Tänker precis som du. Juryn är betraktaren, juryn är subjektiv, smaken är som baken osv… Måste man levt med prostituerade eller skinheds eller kriminella under flera år för att ens bilder ska uppskattas? Ju konstigare desto bättre?

  Gilla

 6. Jadu, Antonia! Låt dig vara bitter ett slag och spola sen ner bitterheten med juryn på toan. Kunde vi se in i deras huvuden så vore det ju lätt. Det är precis så, turen har en stor roll i det hela. Raden med selfies är då varken originell eller modig, bara en slump. Det du skriver om hunden kan mycket väl vara nästa stora fotohappening. Jag kollade nyss en fototävling i en tidning, det gällde sommarbilder och blev förbluffad över vilka konstiga och i min mening menlösa bilder juryn hade valt till final. Två av tio bilder fick mitt godkännande. Men det är ju förstås vad jag tycker och jag är inte juryn. Ett har jag då räknat ut: en hundbild vill den juryn alltid ha med.

  Vad gäller ”mod” i fotografering så vet jag inte vad som krävs. Var hon modig som råkade ta sina selfies eller visade hon stort mod när hon tyckte att det var fotokonst?

  Av dina bilder gillar jag särskilt vallmofrökapseln och bilden med de vita fåglarna. Under ytan-bilderna är också väldigt bra, men där finns en poäng i att de kanske inte är så originella, vi är många som spanar in oss på speglingar. Modigt hade det kanske varit om du hade stått på botten och fotat genom vattnet?

  Gilla

  • Tack för att du berättar hur du ser det hela. Och jag tänkte på samma sak. Kanske borde ha simmat ner i djupet och att bilderna.
   Min far sa faktiskt samma sak som du. Modet var att hon vågade skicka in sina bilder som tillkom av slumpen.
   Nu har jag lugnat ner mig. Och har tagit modiga bilder. Om en häger. Tror jag. Mitt i Stockholm. Undrar om det anses vara vanligt. Jag har då aldrig sett en.
   Inte ens säker på att det är en häger. Men hade långa slanka ben. Och flög lågt.
   Imorgon ska jag till Fotografiska igen och titta på bilderna igen. Och nu framförallt de bilder som jag gillade mycket. För de fanns också. 🙂
   Jag köpte ett årskort. Det är verkligen värt priset.

   Gilla

 7. Du har all rätt att vara bitter! Jävla skitvärld! Jävla skitjury! Du är ju bäst! Vallmon och dom realistiska bilderna är så bra. Men man vill nog inte visa sånt. Bara tidens modernitet. Och selfies är ju inne. Så inne! Skit! Skit!

  Gilla

  • 🙂 tack! Jag blir glad av att läsa ditt svar.
   Men det fanns också otroligt originella och annorlunda bilder också, som jag gillade och ska absolut visas där.
   Jag blev bara upprörd över resten av bilderna. 😛

   Gilla

 8. Dina bilder måste hamnat på villovägar, tycker speciellt om dem med speglingar av olika slag! Jag ska försöka hinna med Fotografiska på tisdag nästa vecka, ska bli spännande.

  Gilla

 9. Den enda (?) lösningen i vår överkommersialiserade och ytliga värld är att bryta mönstret vad gäller utställningar och utställningsmöjligheter… tänk på hur det var i Paris en gång i tiden, när konstnärer inte fick ställa ut utan bröt sig ur och startade något nytt… kolla in familjen Stein kl. 20 ikväll på tvåan – vi kommer att bli inspirerade!

  Gilla

 10. Kan bara hålla med, vad är originellt och kreativt och konstnärligt. Har alltid trott att det legat i betraktarens ögon.
  Kan man inte ta in alla fotografer men med begränsat antal bilder ??
  Ingen borde ju behöva känna sej som du gör, det är ju himla trist. Hoppas solen tittar fram på dej Antonia, på mera än ett sätt !!
  kram och trevlig helg !!

  Gilla

 11. Man kan ju undra över vilka som satt i juryn. Om juryn gick efter ”originalitet och mod”, så vet jag inte hur dom tänkte. Alla bilder hamnar väl i klassen ”originalitet”. Annars har man väl stulit både motiv och bild. För att sticka ut i klassen ”mod”, måste man kanske lägga sig på tågrälsen och plåta ankommande tåg.
  Jag tycker dina bilder visar på ”originalitet och mod”.
  Ruska av dig bitterheten och fortsätt leverera fina bilder.

  Gilla

  • Tack för dina ord. Det värmer. Dock känner jag mig inte modig men gillar estetik.
   Just nu läser jag en bok där en mening tog skruven. Det är verkligen som jag alltid har känt i senaste tiden.. Och det gör mig en aningen modfälld för det är inte vilken nobody som säger det utan en som fick Nobelpriset i ekonomi Daniel Kahneman.
   Och vad är det en mening han yttrat? …att tur spelar en viktig roll i varje framgångssaga.
   Det har jag alltid känt så men när jag säger det högt säger ju alla att så är det inte. Det är hårt arbete som gäller.
   Men jag har flera exempel ur mitt liv som stöder tyvärr hans tes. Nu måste jag ut för att ta årets bild på hösten, så jag hinner inte skriva om det, men har för mig att jag nämnde det förr i olika sammanhang i min blogg. Eller så får jag återkomma till det längre fram.
   Boken heter för övrigt Tänka, snabbt och långsamt. En intressant bok för övrigt.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.