vad är det som styr oss?…eller vem?


Jag blir alltid obekväm när jag läser om hur vi blir styrda av oss själva, hur vi gör samma saker på samma tid utan att ens veta om det.
När våra vanor undersöks så kan man schemalägga vad vi köper på vilka dagar.
Är det inte galet?
Här kommer vårt liv dag för dag:

 • Måndagar – handlar vi till hemmet, och det gör vi det på nätet. Här är sakerna som är vanliga: biltillbehör, hemelektronik typ dammsugare och andra elektriska saker till hemmet.
 • Tisdagar – då köps det produkter inom underhållning, hälsa och skönhet, tjänster, smycken och accessoarer, även sport och fritid.
 • Onsdagar – köper vi elektronik, biltillbehör och av skönhet och hälsa får vi nog aldrig nog av.
 • Torsdagar – då börjar vi tänka på maten.
 • Fredagar –  stora matinköp i det verkliga livet samt alkohol från systembolaget ska också bäras hem.
 • Lördagar – minst handel på internet, mest i butik. Varor ska klämmas och kännas. Kul att trängas också verkar många tycka.
 • Söndagar – köps mest barnartiklar på nätet, men skönhet och hälsa  håller sig också på hög nivå, samt sport och fritidsprodukter.

Med andra ord lever vi en väldigt inrutad liv där var sak har sin plats och tid. Och det verkar som flesta går efter samma schema och vill samma sak och på samma tid. En sorts kollektiv tänkande och handlande. Utbudet blir också snävare och finns inte så mycket att välja på längre utanför det som handlarna tycker är bäst för oss. Och det är ganska så globalt numera.
Vi tror gärna att vi är individualister, eller åtminstone kan jag prata för mig själv. Jag vill helst inte passa in. Kan jag avvika gör jag gärna det, även om jag inte vet om jag verkligen lyckas med det.. Det ser nog andra bättre än man själv gör.

Jag tror att i slutändan kommer utrymmet för individualism bli snävare och snävare. Vi blir uniformaliserade  i vår strävan efter just att vilja bli individualister. Se tex hipsters. De vill sticka ut, men är de varandras klonade kopior ändå.  Kanske ger grupptillhörigheten en trygghet.
Det är kanske just det som är orsaken till att jag alltid känner mig utanför. Jag tillhör inte nån grupp. Jag är jag. Jag är själv. Men jag kan å andra sidan inget annat. Född sån.

14 tankar om “vad är det som styr oss?…eller vem?

 1. Vi är lika. Vi är ju människor. Därför är vi lätta att styra. På fredagar är det mindre folk på nätet i alla fall. Fredag = dålig bloggdag. En notering bara! 😛

  Gilla

 2. My whole life, I’ve been criticized by others as being either antisocial or introverted (so strange to hear others perceptions because this one of the things in life in which one can’t be both, so it signifies that others really don’t know what they’re talking about). I seldom think or do as others think or do.

  I go my own way. Like Winston 6079 Smith in George Orwell’s 1984, I’m content to live my life as a ”society of one”.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.