på våra gator har ju hänt nåt…


I helgen tog jag en fotorunda i Stockholms innerstan. Lite chockad  blev  jag av mängden av uteliggare/hemlösa som låg och sov på Kungsgatan och Birger Jarlsgatan. Gator med de dyraste affärerna och uteliggare. Det har ju alltid funnits människor som var fattiga. Även i rika Sverige med.
Men de var aldrig tvungna att bosätta sig på gatan som man tex gör i Indiska städer. Det fanns en social ansvar som gav det nödvändigaste och fick bo på hotellhem, samt fick pengar som räckte för det nödvändigaste.
Jag tror inte att de på bilden är tiggare, snarare alkoholister.
Ärligt talat vet jag inte vad jag ska tycka. Och var går gränsen?
Var är tryggheten för dem och hur blir det med tryggheten för oss?

Det känns som  år 2014 blir ett extremt svårt år. Det är val. Ingen vågar ta svåra och framförallt obekväma beslut, ingen vill ta itu med tiggande turister heller då det är en känslig affär. Resultatet blir att under sommaren  kommer blir städer i Sverige invaderade av tiggande individer, som kommer sova i parker och portuppgångar. Förra sommaren sov redan väldigt många på gräsmattan på NorraBanstorget framför Clarion hotellet tex.
Vi betalar ganska höga skatter i Sverige. Just för att det ska finnas skyddsnät för såna som behöver det. Framförallt för folk som bor i Sverige. För det finns ju även bistånd som gavs ju till behövande länder. Så jag känner inte direkt att Sverige ska ta ansvaret på sig för att hjälpa även tiggarna på gatan. Staten betalar resan till 100 romer för att de ska åka tillbaka, till Rumänien, en bra tanke, men sen kommer det dubbla tillbaka.  Nu kan man inte gå 20 meter utan att gå förbi en tiggare. Alla affärer bevakas av dem, vid bankomater sitter alltid nån, nergången till t-Banan, i vagnarna går de runt och lämnar lappar. Sitter vid Systembolaget. går fram och tillbaka vid parker och torg. De vill krama dig och skaka hand allt för att du ska ge pengar och ibland bli tjuvad också som händer vid handskakning och kramar.

Och så tänker jag sjukvården som sjunker som en sten, eller pensionärer  som snart också får gå ut och tigger med en mugg i handen. Så himla synd bara att dessa pensionärer har jobbat hårt för att trygga sina ålderdom. Det gick inte så bra tyvärr.

IMG_7606 IMG_7613 IMG_7615 IMG_7616 IMG_7618 IMG_7619 IMG_7620 IMG_7812

Annons

19 tankar om “på våra gator har ju hänt nåt…

 1. Apropå att fler och fler får det sämre och sämre.

  t”Detta handlar bl a om hur ALLA världens länder (under t ex 2014 ?) ”lätt som en plätt” successivt kan växla ifrån det nuvarande systemet att till hög ränta låna LuftPengar till sina budgetunderskott – direkt och/eller indirekt av bankirerna Rothschild & Co och genom att urholka välfärden. Det senare har nu pågått i Sverige med en svindlande hastighet i ca 20 år. ”Demokrati eller inte ?” Istället kan vilken stat som helt lagligt själva producera räntefria pengarna till sina budgetunderskott. Video om ca sju minuter med Ellen Hodgson Brown om det här.

  För lite pengar i cirkulation i samhället = för hög arbetslöshet (mer än 2-3 procent) = lågkonjunktur = helt onödigt slöseri med samhällsresurser.

  Det absolut snabbaste och effektivaste sättet för stater att öka mängden pengar i cirkulation = sänka arbetslösheten i samhället – är att höja ersättningarna till pensionärer, sjukförsäkrade, arbetslösa och socialbidragstagare. De allra flesta av dessa lever sedan mer än 20 år tillbaka i Sverige under en rimlig ekonomisk överlevnadsnivå – och kommer därför att tämligen omgående spendera inkomstförbättringarna.

  Tre procents höjning av ersättningarna till pensionärer, sjukförsäkrade, arbetslösa och socialbidragstagare kan uppskattas ge ca en procents lägre arbetslöshet inom ett år. Räntefria pengar för att finansiera detta produceras av Riksbanken på uppdrag från Riksdagen = räntefria pengar som aldrig behöver återbetalas.

  Det finns INGEN risk för superinflation eller urholkat valutavärde i detta – så länge som staten ifråga ej låter arbetslösheten gå under ca tre procent. Den öppna och dolda arbetslösheten i Sverige är i dags dato ca tre gånger större. Vettigt eller nationalekonomiskt vansinne ?

  Ett land kan aldrig leva över sina tillgångar – genom att själv producera räntefria pengar till sina budgetunderskott – istället för att som nu till hög ränta låna av banksters – så länge som arbetslösheten ej understiger ca tre procent.” – slut citat ifrån en bit ned i texten här.

  Så det finns ju inget nationalekonomiskt skäl för människor skall behöva vara uteliggare – egentligen.

  Gilla

 2. Var som sagt var i Stockholm i slutet på februari. Ja, det har hänt något. Så många tiggare och uteliggare. Misären är på G. Till och med på tunnelbanan fanns det tiggare.

  Gilla

 3. On a scale of 1 to 10 (10 being the most important), how would you rank Sweden’s and/or Stockholm’s prioritization of dealing with homelessness and the myriad contributing issues?

  Also, would you say that the levels of government brunt the majority of the effort to deal with homelessness or do private organizations? If thge latter, how effective are those special interest groups? Over here, most are greatly underfunded for their missions.

  Gilla

  • It’s not easy to answer. I would say maybe a 4. Maybe! Shelters are not enough. So people sleep where they can.
   There are few who dare say anything then accused it of racism. Certainly not in the media. Where almost everyone thinks that it is okay with immigration.In fact, Sweden incredibly generous for immigration. And it doesn’t like by people at all. Not in the crowd. When I ask my people at work then they are not as positive. There are many good people but a lot of criminality have camped in our cities. There are shootings every day. Much robbery in shops. Nevertheless insist politicians even more immigration is necessary. It’s housing shortage, so where will all these people live and work. Fascism is on the rise. Swastikas are drawn here and was. personally, I think we should bring back just the symbol from the fascists and manufacture jewelry, earring, bracelet, designs in clothing and fabrics in quantities.We must take back the Sun icon. For it was the one time. One begins to use it in everyday life to remove the stigma. But who will be first? Who dares to take on the world’s disgust, before you realise that maybe it is a viable road.

   Gilla

 4. Det här är så svårt så jag vad inte vad jag ska säga. Jag vet inte vad jag ska tycka heller. Men dina foton visar på misären och kontrasterna.

  Gilla

  • Det är ett problem som inte kommer att försvinna av sig självt.
   Ingen vet vad man ska göra, och ingen vågar ta första steget. För då blir man kallad för hjärtlös.

   Gilla

   • Jag tycker att ingen enda människa ska behöva vara hemlös. Jag kan inte förstå att vi i vårt land har uteliggare, vilket vi har haft under alla år. Nu har det lyfts upp till en annan nivå och där kan jag inte se nåt annat än att det är ett gemensamt mänskligt ansvar.

    Gilla

 5. Ja det är inte en lätt fråga det här. Men pratade precis med en person igår och detta med tiggeri och uteliggare har ökat explosionsartat på många håll i Sverige. Denna tjej kommer från Norrköping och sa att problemen bara växer. Det finns ju såklart de som borde få hjälp och inte får hjälp och de som kommer från andra länder som Rumänien borde således vara en EU-fråga.

  Gilla

 6. Hej..
  Jo det här med tiggarna började när Rumänien gick med i EU då öppndes gränserna för dom..
  Det handlar mestadels om Romer och dom har det tydligen dåligt hemma..Då åker en från familjen hit och tigger och skickar hem pengar till familjen..

  Visst har det funnits ett fattigt Sverige men det var i alla fall före min tid..det fanns så kallade fattihus för folk då men som sagt väldigt länge sedan..

  Dessa romer nekades sjukhusvård i sverige om dom inte kunde betala och det tycker jag faktiskt är rätt den rumänska ambassadören gick ut i media med att Rumänien betalar för sina medborgare om dom behöver vård i Sverige och det låter ju rätt och riktigt om det nu stämmer..

  Sen kräver regeringen i Rumänien att Sverige ska förbjuda tiggeri och ja det tycker jag faktiskt.,.
  Varje land borde sköta om sina egna medborgare eller ska vi när vi får dålig lön åka till andra länder och sätta oss med en mugg på gatan..ja ett bekvämt sätt att tjäna pengar på..

  Nå¨väl nu skickas dom flesta hem en efter en men dom är väl tillbaka i rödaste rappet..
  Våra hemlösa som vi har av idag alkolister och missbrukare ja dom tigger faktiskt inte på gatan och dom sover på undanskymda platser..

  Läste om en A-lagare som ställde sig på kungsgatan för att sälja av deras tidningar då kom en rumänsk rom fram och började bråka vart ett himla liv och slagsmål för denna rom påstod att just den biten på gatan var hans territorium..suck mycket ska man höra inan öronen trillar av..

  så då får väl vi vara tacksamma att vi får promenera på våra egna gator ännu så länge..
  om det blir omröstning om eu ja jag skulle rösta på gå ur.. vi har fått hit så mycket skit och kriminalitet sen gränserna öppnades..

  ja det är vad jag tycker och ordet är ju fritt i Sverige,,
  men nog om det nu önskar dig en bra helg…
  Kram Nicki

  Gilla

  • Det är ju värst att politikerna inte vågar agera. Jag skulle bli glad om det fanns synliga poliser på gatorna. Nu finns det ingenting.
   undrar när politikerna kommer agera, för förr eller senare blir detta ohållbart
   Kram!.

   Gilla

 7. Bra bilder och text gällande utslagning och utanförskap i fattigsverige. Stora klyftor i ett samhälle ger mer kriminalitet och större ohälsa. Antalet arbetslösa ökar lavinartat. Det är tolv (12) år sedan man höjde ersättningen via a-kassa till dom arbetslösa. Högsta ersättningen idag är 680 kronor om dagen, innan skatt.
  Det är ett skrämmande samhälle redan idag. Hur skall det inte se ut om tio år. Jag tycker synd om de som växer upp i Sverige idag. Många av dom kommer aldrig att få ett arbete. Hur skall dom försörja sin vardag, skapa sig en ekonomisk trygghet inför sin pension?
  Sverige är på väg mot en krasch.

  Just nu tittar solen fram ur molnen … den gick i moln igen …

  Gilla

  • Jag tror att hela världen är på väg mot en krasch. oroväckande.
   Och också oroväckande att samhället tar inte ansvar utan sköts över till individ nivå.utan att skämmas.
   Vilken ansvar tar dem? Inget!

   Gilla

   • Glömde bort att säga något mer om bilderna. Jag gillar det krossade fönstret. Inte för att jag står bakom sådana tilltag, utan för det har ett konstnärligt uttryck. Sedan bilden med Herr Gårman. Visar på en klyfta i vårt samhälle, vi och dom. Bilderna i bakgrunden på dom som surfar omkring, medans en annan verklighet utspelar sig på gatan nedanför. Sedan gillar jag den sista bilden på dörren, med dess slitna trä.

    Gilla

    • Jag funderade en del över det krossade glaset. Jag undrar om det inte var nån som sköt på den, för glaset är så pass tjock att jag undrar hur man slår hål i dem.
     Du har sammanfattat bilderna helt rätt. Det är nåt fel som sker i vår samhälle och det accelererar fort.

     Gilla

    • Felet stavas grundlagsfäst nyliberalt experiment.

     Inte ens de värsta tokliberalerna verkar så helt övertygade om systemets förträfflighet längre då det börjar bita dom själva i rumpan på ett mycket konkret sätt.

     Det må kanske ha sin charm med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor men totalt sett blir det likförbannat ett ‘race to the bottom’ för vanligt folk, något som nu börjar bli rätt konkret för detaljhandeln och tjänstesektorn.

     Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.