och den mörka arkaden…


arkad...foto: AntoniaB © 2013Den vita arkaden från igår. Till höger med en hel  del butiker med tillhörande skyltfönster.  Några butiker är kvar men de flesta är stängda och är svårt att hyra ut. De var mer blomstrande under kommunismens tid. Det var en tryggare period än vad det är idag.
Jag vet inte om folk var mindre brottsbenägna då, om det var efterkrigstider och folk var rent allmänt lugnare och fann sig i sina öden mer, eller om det var att straffet för brotten avskräckte.
Idag är mycket mer våld och rån. Samhället har blivit kallare både där och även i Sverige och resten av världen också. Nu är det tufft att vara kriminell, och med det menar jag inte att det är svårt. Straffet är överkomligt och tiden i fängelset är bekvämt. I allafall i Europa.

Filmerna skruvar också upp mer och mer med alltmer utdragna våldsscener så att jag i alla fall börjar må illa och vill inte se mer. De mysiga mordgåtorna a la Agatha Christie  blir en utdöende konstform.
Visst mördaren åker alltid fast i slutändan, men vägen dit det är det som är det viktiga. Det är just det som lyfts fram.
Dagens unga tycker  att det är helt okej. De reagerar inte utan köper det råa och våldsamma. De tror på fullaste allvar att det är svårt att ta livet av nån. När det är såååå väldigt lätt i det verkliga livet.

Annons

10 tankar om “och den mörka arkaden…

 1. Det är för mycket våld i filmerna nu. När jag var barn var det aldrig någon som sparkade på någon som låg ner. Det fanns inte på kartan. Men idag är det vardagsmat. Så mycket stryk som delas ut i filmerna är ju otroligt. Ett sånt slag i verkliga livet skulle ju räcka för att döda en människa. Hemska tider.

  Gilla

  • Man vill ju att människan själv ska kunna ta ansvar för sina handlingar, men många gör ju inte det.
   Då borde de som gör filmerna hålla sig mer tillbaka och stå för ansvaret.
   Med dåliga skolundervisning och barnens ointresse över annat än smarttelefonen så blir det lätt att tro att det är bara att resa sig och gå efter ett kokt stryk. För det är ju så i filmerna.
   Varför blev det så? Är det hjärntvätt som ligger bakom. Varför ska filmerna vara så gruva att man mår illa av att se det om man är normalt funtad?

   Gilla

   • Bra frågor! Jag kan inte titta på våld. Avskyr sånt. Byter kanal direkt. Kan känna hur det känns! Bara ett för hårt slag på läppen ger ju fläskläpp med lite blodvite. Eller slå huvudet i en skåpkant. Det gör ju jätteont. Det är för jävligt i filmerna. Meningen är nog att människan ska förstöras och depraveras.

    Gilla

    • Det är nog meningen. Vi ska bli förstörda. Med varje film som görs blir våldet grövre och mer utdraget. Förr tittade jag <Criminal Minds. Och den var inte snäll, men nu har den blivit outhärdligt. Mår illa så jag slutade att titta. Tarantino verkar verkligen gå i bräschen. Hans filmer blir stilbildande för andra våldsverkare. Lars vonTrier verkar också fått en knäpp men gud bevars om någon kommer med kritik.

     Gilla

     • Ja, herregud! Vilka snuskpällar. von Triers senaste liknar en porrfilm. Har inte sett den men känner mig inte sugen heller. Allt är så sjukt. Man blir sjuk av för mycket elände. Det ska vara vackert men tillvaron är hemsk för dom flesta. Vi får i alla fall en kudde och ett täcker och mat för dagen.

      Gilla

  • Maybe because everyone had a job. Maybe because everyone was happy with what they had and did not want to go beyond the quilt was enough. Or so it was generally calmer times worldwide. Now boils over everywhere.

   Gilla

 2. När jag var till arbetsförmedlingen igår, knallade jag genom en utdöende stadsdel i Örebro. Grå och ful. Man möts av stängda butiker och människor utan leende på läpparna.
  När det gäller straffsatser i Sverige, är dom över lag för lindriga.
  Bilden: Skyltfönstren ser ut att ha en fin inramning. Jag tycker mer om ”Den Vita Arkaden”.

  Gilla

  • Det är inte roligt att du inte hittar jobb. Vill egentligen säga nåt tröstande, men jag vet att allt skulle bara låta konstigt. Men jag hoppas att du ändå hittar nåt. Kanske när sommaren kommer och många ska på semester.
   Jag hörde Täppas Fågelberg i morse i radion. Ganska roligt när han säger att det finns arbete men svenskar inte vill ta dem.
   Men han är så politisk korrekt och antagligen villinte förlora sitt jobb. För idag får man inte säga mcyket i det fria radion. bara sånt som passar in. Extra speciellt i val år.
   Arkaden byggdes på 1800-talet och skyltarna eller inramningen är ju från det tiden. Då hade man tid för fina saker. Det har man inte idag. Allt ska gå i rasande fart och allt ska se likadana ut.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.