raw vs jpg


Vad surt det blev. Jag var ute och tog en lång promenad i stan. Och tog massor av bilder på vår härliga gråa Stockholm. Det var inte alls mycket folk utan faktisk glest. Tom ganska så få turister som strosade runt förutom ett gäng ryssar i så tät grupp att man var tvungen att gå ner för trottoaren om man inte ville bli nedknuffad. tur att det var tunn trafik också.

Sen ville jag ladda upp bilderna. Och det går inte. Hur roligt är det. Det står något om att programmet klarar inte av det. Jag ångrar att jag har börjat fota med RAW. För det är ju det som ställer till. Och ärligt? Jag känner ingen som helst skillnad på bilders kvalité om jag jämför med jpg. Så vad är grejen? Varför ska jag har kolossala filer som bara äter upp  utrymmet på min datorn snabbare än snabbt?
Jag är ju ingen proffsfotograf. Mina bilder säljer inte heller, så vad ska jag låtsas om om att mina bilder blir bättre med RAW.
Jag vill inte ha speciella program för att kunna öppna upp filerna. Jag vill kunna se dem med en gång. Och nu kan jag inte det. Och jag som ansträngde mig idag för att visa Stockholm från sin bästa sida.

På väg hem såg ett bråk blossa upp på St:Eriksbron. Kameran var redan undanplockad så fick det bli en med mobilen.  Var inte tillräckligt snabb hade varit perfekt att ta bilden då killarna hade huvudet ihop så näsan nuddade snudd på varann. Såg ju stört löjligt ut. Två tuppar som ska få adrenalinet forsa. en hade ten gul taxi som inte jag tog med och den andra påstod att den nuddade hans bil. Jag såg ju inget. Möjligen att den blev fri från dammet.

bråket-2Kvinnan försökte medla mellan pojkvännen till vänster och taxiföraren till höger..

13 tankar om “raw vs jpg

 1. När man fotar i raw blir bilden den riktiga. Ändrar man till jpg har man redan ”förstört” bilden. Man kan spara sina bilder i raw-format på en extra hårddisk eller så men inte lägga in dom på en blogg. Det blir för tungt. Jag lägger ut egna bilder i 72 dpi bara. Då kan ingen ta dom och trycka dom i ett magasin eller så för då måste upplösningen upp i minst 200 dpi och då blir bilden som ett frimärke! Det här med raw är nog mer en känsla för proffsfotograferna. Jag tar bilder med mobilen t om och trycker i tidningar. Ingen som ser det. I alla fall inte vanliga läsare och knappt proffsen heller! 😛

  Gilla

  • Det är just det jag menar. en gång var helt säkert stor skillnad mellan RAW och jpg, men med allt som förbättras på alla kameror nästan på daglig basis så tror jag inte att det finns en mätbar skillnad.
   Precis som fler och fler proffs idag använder de nya kompakta spegelfria kamerorna, så kommer även RAW filerna fasas ut.
   Jag lyfte en sån proffskamera på mässan, bara huset och konstaterade att jag skulle inte palla att hålla den. Och ännu mindre hade jag orkat om det var en objektiv på den. 🙂

   Gilla

 2. Man ser att det går hett till där på bron.

  Våra fotografer på tidningen där jag jobbar använder också RAW, jag förstår inte heller vad som är idén, men nåt bra är det väl med formatet för dem 🙂

  Gilla

 3. Jag tar sällan bilder i RAW. Finner ingen anledning heller att göra detta. Okej att det dynamiska omfånget kanske blir bättre. Jag är inte heller något proffs, klarar mig fram i vardagen med JPG.
  *****
  Det behövs inte mycket för att människor skall bli osams.

  Gilla

 4. Jag gjorde samma sak under ett tag, satte mina kameror på jpeg och dessutom s/v. No turning back kan man säga. Effekten blev att jag blev noggrannare med att sätta exponeringen. Dock gick jag tillbaka till raw, ursprungsmaterialet blev så mycket bättre att jobba med.

  Gott Nytt År 🙂

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.