drottninggatan i stockholm


stockholm...foto: AntoniaB © 2013

Visst är det synd om människor. För två-tre år sen såg man inte en enda på gatorna. Idag kan man inte gå någonstans utan att någon räcker fram en mössa eller en kopp för att man ska lägga i pengar.  De är inte bara i city de är överallt.
Varje gång någon intervjuas som kommer fram samma historia, de är här medan barnen är kvar i det land de kommer ifrån. Barnet har påfallande ofta en handikapp.
Och nej De är inte organiserade. Om man ju frågar dem. Och journalisterna köper historien med hull och hår.  Att de går i grupp för att tilldelas sina platser har naturligtvis inget med organiserad gruppering att göra det är mer en slump. Att dem som är med de avlägsnar sig… ja det är endast en synvilla.
Eller jag vet inte. Visst kan man tycka synd om dem. Och det är ju just därför de kommer.

Nu sitter de överallt. Vid bankomaten, vid varje matvarubutik, i stan likaväl som på förorterna,och även i andra städer. De får pengar konstigt vore det annars. Hur mycket de får avslöjas ju inte men det är inte så lite som de vill få en tro.
Vid ett tillfälle råkade jag se en reportage  i samband att romer har blivit utvisade från Frankrike. Då åkte en filmteam ner till Rumänien för att prata med dem utvisade.  Teamet pratade med en som var upprörd över att han nu inte kan bygga färdig sitt hus ( som man kunde se i bakgrunden, redan färgsatt i rosa och storleksmässigt ett hus med en våning på. vet inte om det kallas då en våningshus eller tvåvåningshus) Dock tror jag inte att det var han ensam som tiggde ihop till huset, men en armada som han utnyttjar och leder.

Det är ju en delikat fråga. För hur många tiggare ska få plats på Sveriges gator?  För det måste ändå vara lönsamt om man är villig att sitta och frysa häcken av sig i en kallt vinter. För den dagen den inte längre är  lönsamt åker de bara till nästa land där det är lönsamt.

12 tankar om “drottninggatan i stockholm

 1. Det är inte lätt att se tiggare. Väcker något i en. Känslor blandade med förakt och barmhärtighet. Att vi lever i samhället som tillåter denna misär är också konstigt. Varför! Hur har det blivit så här? Vad gör politikerna kan man undra. Vad har vi dom till? Politikerna alltså inte tiggarna!

  Gilla

 2. Jag också trött på skiten. Jag bor i utkanten av Örebro där vi har två stora livsmedelskedjor i en galleria. Dom har även hittat dit. För att inte nämna alla dessa jävla dragspelsspelare, som far land och rike runt. Jag har inget mot dragspel, bara jag slipper höra skiten. 🙂
  Slappheten bland våra så kallade folkvalda övergår mitt förstånd. Nästa år är det val.

  Gilla

 3. Förbjud tiggeri och utvisa skiten på en gång och vill dom åka till nästa land gärna för mig det kan dom göra direkt..är urless på dom jag går bara förbi tittar inte ens på dom.. dom är luft..satt en kärring med ett plakat utanför ikea det stod (jag är hungrig).. janne sa gå för fan in och köpp en korv kostar bara 4 kronor..jag tycker inte synd om dom jag vill inte ha skiten här allt har börjat med eu om det blir omröstning för eu så säger jag nej tack…………

  Gilla

 4. Jag känner mig verkligen splittrad i det här. Jag har tyckt i huvudsak lika som du resonerar men ger i alla fall ibland.
  Nåt som jag är helt säker på att ge bidrag är annars Musikhjälpen som startade igår.

  Gilla

  • Musikhjälpen samlar in pengar för att gravida tjejer ska kunna överleva sina egna graviditeter. Vilket inte alltid sker.
   Jag brukar oftast ge till Läkare utan gränser.

   Gilla

 5. I’ve been destitute in my life. It was many years ago. I nearly wound up on the streets homeless. In my case it was due to bad times and lack of opportunity, not the expected victim of addictions, mental illness or making poor choices in life. In fact, all of my education and planning to keep myself from winding up in my predicament did nothing to prevent it. They only made my decline happen slowly which gave me a little opportunity to survive long enough to turn things around. It was absolute hell getting myself out of it, and to do so I never once begged on the street or committed any crime.

  It’s a cynical world, I full expect that many will not believe that but it’s true nonetheless.

  I know for a fact that there are beggars who genuinely need all the help they can get but there are also a lot of lazy people out there.

  Gilla

  • I regret that you have been through. And glad that you are fine today.
   Of course we should help those in need, but the ones we have here are from other countries. Actual they have penetrated them homeless as we had before and got help.
   I know nothing about the future, nor what I have in front of me. I may end up herself in a difficult situation really anytime. How do I solve it may in that case the future will tell, but I still think I don´t go to other countries to beg.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.