utbildning utan utbildning…


En amerikansk student kräver tillbaka sina pengar från Mälardalens högskola. Hon tycker att utbildningen var på alltför lågt nivå.

Och jag kan förstå studenten. När jag gick på gymnasiet här tyckte inte heller att det var nåt vidare utbildning. Inte efter att jag har gått mina fyra år gymnasium i Ungern.
Det var  typ gemensam läxläsning, där läraren läste upp ur boken vad som stod där sen förklarade hon vad som stod där. Ingen reagerade förutom mig. Frågade man något fick jag svar att hon kollar upp det till imorgon. Det var jag inte van med alls. ( det var före google)
För mig var detta inte normalt, i lektionstid fick vi höra det som  inte stod i böckerna, men var till nytta.  Vid muntligt och skriftligt förhör ska man kunna återge både det som stod i böckerna och det vi hörde på lektionen. Ställde vi frågor fick vi alltid svar. Med en gång. Lärarna kunde sina ämnen utan och innan.

Högskolan kan jag inte jämföra då jag gick bara ett år på högskola i mitt land, och inget här.  Däremot träffar jag dagligen människor som  studerar på olika högskola. Jag får höra en hel del klagomål.

183 000 kr har den amerikanska  studenten betalat för utbildningen. Och hon är inte nöjd. Skolan tycker naturligtvis inte att de brast i utbildningen och vill inte betala tillbaka en endaste öre.

Utbildningens nivå sänks ju hela tiden då studenter inte hänger med och då anpassas utbildningen  till en enklare nivå så att man kan uppvisa ett bra resultat. Därmed blir alla invaggade i en falsk verklighet.
Att sänka nivån på utbildningen är ju inget bra väg att gå. det kommer att slå tillbaka.

Skolor har blivit lekplatser full av experimenttala iver. Dock inte är det eleverna som står för  experimentet utan olika politiker som töjer ramarna för att alla ska se välutbildade ut, fast fler och fler lämnar skolorna utan att ens kunna läsa ordentligt.

Nu är det bara en student som kräver tillbaka sina pengar, men det kommer säkert fler att göra samma sak. Och att motsätta sig återbetalning är ingen bra väg att gå. Den kommer kosta mer för Sverige än just de 183 000 kr, för den studenten kommer  inte ha ett gott ord att säga om Sverige och ännu mindre om utbildningen i Sverige.

 Jag är nog ganska ensam med mina åsikter om utbildningen som är inte längre är  en utbildning utan bara är en transportsträcka ut i arbetslivet.  Och arbetsplatserna få finna sig i vilka nivåer de kan välja och vraka bland numera. Man tar det man har.

En nedlagd skola som illustration:

övergivet skola...foto: AntoniaB © 2013

Expressen, SvD

Annons

7 tankar om “utbildning utan utbildning…

 1. Det är låg nivå i Sverige. Min väninna som bott 33 år i Italien och hennes barn som gått i skola där berättar om en skola som är helt annorlunda än här. Där får barnen sitta still och läsa filosofi och om antiken tidiga åldrar t ex.

  Gilla

  • Frihetens pris. Man tror att utbildningen mår bra av att eleverna får fri hand över allt.
   Sen när de har tråcklat igenom grundskolan och gymnasiet, är de ändå tvungna att gå på komvux för kunskapen räcker inte till trots att man sänkte nivån på betyg för att det ska se bättre ut än vad den är.
   Man märker ganska tydligt när man går till en ung läkare och vi patienter får komma med förslag och lösningar många gånger för läkaren inte har så mycket aning om vad man ska göra.
   Vilken framtid vi har.

   Gilla

 2. Dottern gick tre år av sin läkarutbildning i Ungern (på engelska) och skulle inte ha klarat det om hon inte hade läst matte, kemi och fysik här hemma på universitet och engelska i USA. Då hamnade hon i nivå med de ungerska studenterna. Många svenska elever föll av. När hon kom hem och fortsatte studierna i Sverige tyckte hon att det var rena ”lekskolan”.

  Gilla

 3. Ja, vad säger man och var ligger felet? Någonstans i grunden har man tappat något och förändrat för mycket. Kanske redan på lågstadiet där alla lärare inte behöver vara experter på läsinlärning, tror jag. Eller när elever sätts att ”forska” för sig själva när de inte har redskapen för det, när de inte begriper vad de läser eller kan sålla materialet eller vet någonting om källor och deras pålitlighet. Och så vidare och så vidare. En närstående säger att de har problem på högskolan med just det här.

  Gilla

  • Klart att de har problem, Man brukar ju bygga en ordentligt grund för att hus ska stå stabilt också.
   Det är ju det viktigaste att kunna läsa från början, att bara släppa eleverna vidare utan kunskap gör ju också att de inte tycker att roligt att vara där.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.