att byta från gasspis till induktionshäll


Jag har klagat en hel del om min gasräkning genom tiden här på bloggen och även hos gasverket. Det är fruktansvärt orimligt att ta betalt genom hur många rum jag har. De kunde lika gärna ta betalt hur många som bor i lägenheten, det vore en större relevans än hur många rum jag råkar ha. Men bäst vore naturligtvis att mäta hur mycket man använder.

Min senaste räkning var dubbel så mycket som min elräkning för samma tidsspann.
Det resulterade att jag fick nog.

Bestämde mig för att gasen ska bort.
Ringde stryelsen och frågade om vårt elsystem kommer klara av en elspis till. Svaret var JA. Ringde sen gasleverantören där jag fick veta att man ska kontakta en auktoriserad gasmontör som plomberar gasen i min lägenhet.  Jag beställde tjänsten från en firma här i närheten. Den första jag ringde var han på semester. Sen var han på jobb och bad mig ringa på måndag förmiddag för då är han på kontoret. När jag ringer på måndagsförmiddag och han svarar då är han ute och kör motorcykel men lovade att ringa igen snart.
Han har inte ringt än.Ringde till en annan firma där fick jag veta att jag behöver en hemlig kod från gasverket. Nåväl inte hemligt men en kod. Gasverket kunde väl gett den med en gång när jag anmälde att jag vill avveckla vårt samarbete.
Firman jag ringde var Wasa Rör AB och ligger på Upplandsgatan. En trevlig kille kom faktiskt redan dagen efter, på avtalat tid och efter arbetstid. alltså min arbetstid..och fixade plomberingen. Fast pris 2600 kr inkl moms.

Glad i hågen gick jag in på Elgiganten för att kolla utbudet. De har inte längre vitvaror på Kungsgatan för det var problem med logistik och varoutlämning. Men vad är fel på att man har visningsexemplar  så att man får ha lite mer koll på grejerna. Hon tyckte att det är bara beställa från nätet.

Tills slut tipsade min vän Elon på Sveavägen. De hade induktionsspisar så jag skulle äntligen välja. Men helt plötsligt säger försäljare att  det behövs tre-fas för att kunna använda spisen. Och det har jag inte det.

Om jag har tur har jag det i huset.
Men det  kommer naturligtvist kosta extra att dra in trefas. allt från några tusen upp till 10-12 tusen beroende varifrån man ska dra den. Suck… Jag kollade nu igen elgigants utbud på NÄTET för att se vad som står där, men det enda som stor att det är 230 volt. Det står ingenstans att det ska behövas trefas. Jag tycker att det är en relevant information och borde stå för mindre teknikbegåvade som jag är och säkert många andra också för den delen.

Visst jag kan ha en glaskeramikspis  nu istället istället för induktion men jag fick veta att utan trefas kan jag inte ha allt igång samtidigt. Antingen kan jag koka eller baka.

Tänk om allt hade bara gått som tåget på räls. är det så mycket begärt?

10 tankar om “att byta från gasspis till induktionshäll

  • På onsdag får jag trefas.
   Utan den så blir dålig effekt på spisen. Så visst fungerar men då kunde jag behålla gasen. För där var det inte heller bra effekt på. Bara på eller av. Jag vill ha lite nyanser också.
   Och på fredag får jag min nya spis. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.