nickelpigan


 

Skriver egentligen alltid fel och jag säger nog också fel, men nu har jag ansträngt mig för att skriva rätt. Nickelpiga heter det visst.  Men jag säger alltid nyckelpiga. Och på engelska kallas den för ladybugs och på tyska Marienkäfer.  Och nu när jag till slut slår  upp ordet så heter den visst nyckelpiga.hahaha… jag bara tyckte att nyckelpiga låter ju konstigt men varför skulle egentligen nickelpiga låta bättre.

Vad har lilla pigan med nyckel att göra.  Undrar hur den fick sitt namn. Jag letade men hittade inget. Kanske letade jag inte tillräckligt. 🙂nyckelpigan...foto: AntoniaB © 2013

frukt...foto: AntoniaB©2013

bin...foto: AntoniaB©2013

13 tankar om “nickelpigan

 1. Hahaha! Ibland börjar man tveka om ett ord och vrider och vänder på det och det låter tokigt. Nu fick vi en bra förklaring på nyckedelen i namnet, tack för det RC!

  Gilla

 2. Wünsche dir einen schönen Sonntag.So ein süßes Marienkäfer schön darüber zu lesen es soll wieder sehr heiß werden,aber ich bleibe in der Wohnung dir eine schöne neue Woche.Lieber Gruß Gislinde

  Gilla

 3. Härliga bilder 🙂
  ”Enligt gamla sägner skulle man komma in genom himlens portar om man lät en infångad nyckelpiga flyga iväg. Nyckelpigan var alltså en symbolisk nyckel.
  Nyckelpigan blev tidigt sammanlänkad med Jungfru Maria som enligt katolsk tro hade möjlighet att låsa upp dörren till himmelriket. Maria är ju förknippad med de sju dygderna och antalet prickar på den lilla kullriga skalbaggen är just sju. Man tänkte sig därför att Jungfru Maria kunde sända upp sin hjälpreda, den lilla pigan, i skyn för att öppna himmelriket.”

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.