lyset på lusen…


Det är visst skillnad på löss och löss. Den ena verkar vara ofarligt dock obehagligt för dem som drabbas. Vägglössen  sprider sig som löpeld. Efter att den blev utrotad på 50-talet så är den på frammarsch på nytt. Och som med allt annat,  verkar de vara mer på hugget den här gången och svårare att utrota dem  än förr.  Kan ju bero på att man inte får använda medel som man fick  faktiskt använda förr. Idag är de klassade som miljöfarliga.

Tycker verkligen synd om dem som har drabbats och får ligga med lössen varje natt. Fy så vidrigt.
Man påstår att de är ofarliga, förutom att det kliar.

Sen läser jag en annan artikel där man fastslår att klädlöss kan  innehålla rickettsia vilket förr i tiden var orsaken till fläcktyfus. En dödlig åkomma. Antibiotika var ju till stor hjälp, men idag är antibiotika inte  lika effektivt som den var en gång inte allt för länge sen.

Vägglössen har redan kommit och sprider sig snabbt. Anticimex jobbar på för fullt.Lössens spridning  kan bero på att vi  reser mer  och även att vi köper  gamla möbler. Undrar om inte importerade möbler från fjärran öster också gör sitt.  Eller behandlas fortfarande möbler vid gränsen som man gjorde förr. Just för att bli av med eventuella parasiter, giftiga spindlar och annat småkryp. Kanske gör man inte det längre av humanitära själ. Det är synd om djur, de har ju också känslor och rätt till att leva ett värdigt liv i Sverige, precis som…

För mig löss är löss oavsett om dem gömmer sig i kläder, hår eller vägg/möbler. Men kanske är det så som med katter. Det är stor skillnad mellan en liten katt och en stoooor katt. Fast i lössvärlden  sitter inte skillnaden i storleken utan i boendet.

Och den där rickettsia kan förekomma förutom löss även i kvalster, fästingar och loppor.

Annons

7 tankar om “lyset på lusen…

 1. Usch det kliar bara jag tänker på det. En loppa blir visst mormor på ett dygn! Är utsatt för djuren. Var på Irland för många år sedan och hyrde häst och vagn. I filtarna fanns loppor. De bet mig men inte mitt sällskap. Bara mig! Har även blivit biten av sandloppor i San Fransisco och här hemma av mina katters loppor som kan komma i maj om det är varmt. Fy!

  Gilla

 2. För en vecka sedan började jag läsa, Per Anders Fogelström’s ”Mina Drömmars Stad”, igen. Läste böckerna som ung grabb. Jag kanske var 14,15 år. Handlar om dåtidens Stockholm, runt 1860 och framöver.
  Dock var lössen ett mindre problem, om man ser till arbetsförhållanden osv.

  Gilla

 3. Läste det i morse, om begagnade möbler och minns från barndomen om hur de vuxna pratade om någon bagge som kommit in hos mormor och morfar med kökssoffan de köpt. Allt går igen. Jag minns med fasa de loppbett jag fick i Indien på ett hotell. Det var skillnad på västerländska rum och indiska och vi låg några nätter i ett indiskt. Hu, vad med bett jag fick, men bara jag, inte min man!

  Gilla

  • Jag var engång hos en kompis i Frankfurt. Hon fick den och hade en jobbig tid innan hon blev av dem.
   Jag hade tur och inte fick med den hem, för mitt rum var kallt. Tacksam för det.
   Och på hotellet kollar jag numera också så att inget gömmer sig bakom listerna.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.