monopol och konkurrens..


Systembolaget vill ha monopol. Ingen ska kunna sälja vin och sprit eller andra alkoholhaltiga drycker. Orsak? De vill värna om svenska folkets hälsa!!! Visst….säkert går några på det också. Men vilken skitsnack! Det enda de vill värna om den egna vinsten.

Egentligen bryr jag mig inte om huruvida man kan köpa berusningsdrycker i snabbköpet eller inte, då jag själv dricker inte. Men förklaringen och lögnen gör mig upprörd. En absolut diktatoriskt lögn.
För när det gäller allt annat så ska man ju ha konkurrens. Konkurrens är bra för affärerna. Heter det. Jag skulle nog påstå att det är bra för medborgarna, det är bra för dem som handlar och spenderar pengar.
Som företagare skulle jag ha inget emot att vara helt själv med mitt företag på denna sida av stan. Då hade jag ju mindre problem med tillströmning av kunder.

Systembolaget påstår att det är på grund av omsorg, annars skulle inte folk kunna hantera sprit och vin. Hyckleri. För inte är så att Systemet ska stänga. Det finns ju plats för flera aktörer. Men vinsten. Ja, vinsten blir ju mycket mindre. Och den kakan vill man inte dela på. Då är det bra att förbjuda och behålla monopol eller med andra ord ensamrätt. Det är demokrati. 😉

Svd, Svd,

AB

Annons

12 tankar om “monopol och konkurrens..

 1. Det är sjukt! Vi är med i EU och betalar 32 miljarder per år för det. Men vad får vi? Ja, inte vet jag. I alla fall inte samma villkor som andra länder. I Sverige får man i alla fall nu göra vin och sprit på gårdrana. Det går med andra ord framåt. Men man måste sälja genom Systemet. Snart är det slut på det också. Citigross säljer ju vin på nätet! Ha, h, ha… jag tror jag svimmar!

  Gilla

 2. Håller med dig helt och fult..
  När vi varit i exempelvis i Danmark så var min käre sambo helt förundrad över alla spritflaskor i mat affären en pava whisky och mjölk eller 🙂 men som sagt tvivlar på att det blir detsamma här..

  Gilla

 3. Så sant som det är skrivet. I vår lilla by ska butiken läggas ned (en av de första ”riktiga” butikerna i landet). Den ska flyttas till en större stad, naturligtvis till ett shoppingcentra. Shoppingcentrat i den östliga delen av staden har ju sin systembutik så naturligtvis måste det västliga centrat ha sin,för att kunna konkurrera. Inget konstigt med det egentligen, men det patetiska är sättet som man motiverar det på i lokalblaskan: Vi jobbar för att minska alkoholkonsumtionen (jaså du -det är därför ni flyttar butiken från ett samhälle på 5000 invånare till ett shoppingcentra nära de ”flashiga” delarna av närmsta stad -hur tänkte ni nu då?). Människor som inte kan vara rakryggade och säga som det är har ytterst lite respekt från mig.

  Sanningen? Vi vill öka vår försäljning. De stora butikerna och shoppingcentrats ägare har lobbat i många år för butiksflytten, de har investera massor av pengar i osss (bjudmiddagar, julklappar, evens -you name it) Därför tar vi ett beslut som vi vet är ytterligare en spik i kistan för ett litet samhälle och handlarna där, sorry men de har helt enkelt inte kunnat bjuda oss beslutsfattare på samma godsaker

  Gilla

  • Skrev ett långt svar, men sen frös min dator och allt försvann. Här är den korta versionen. Beslutsfattarna föraktar folket. Lyssnar inte. Men gärna kommer med bortförklaringar. Och tror på att det är alltid deras vägval är det rätta.
   I radio kan man inte säga Volvo eller Ray Ban eller nåt annat känd märke för då sägs men det finns ju andra märken också.
   Men Systembolaget får bästa reklam varje vecka där viner presenteras med pris och nummer så att det ska bli lättare att hitta på hyllorna. Gratis reklam i bästa sändningstid.
   Som jag skrev dricker jag inte alkohol men hela företeelsen gör mig förbannad.
   Folket omyndigförklaras.

   Gilla

 4. Det är mycket dubbelmoral. Men i slutändan handlar det bara om pengar. Kalla det skatt, moms, tvlicens, energicertifikat mm mm. Same chit different names.

  Gilla

 5. Härligt Antonia, tror du skulle bli en fantsstisk politiker- elller antipolitiker 🙂 Naturligtvis har du helt rätt som vanligt. Undrar hur sverige fick till undantaget i EU att behålla detta system.
  Vad hände med moderaternas rätt att välja, det hade jag till och med glömt. Ändå är jag ju van att handla de bästa vinerna på Lidl i Spanien. Där kan man ju till och med handla vin och sprit på MACKEN eller i kassan på parkeringshuset !!

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.