sanningen om säkerhet är en stort lögn


Jag litar inte alls på alla dessa kodbeskyddade världen. Man säger ständigt att det är säkert. Jag och många med mig  fick ju byta ut kortterminal för att  gamla kort med remsa ansågs vara osäker medan chip ska vara total säkert.
Jag hade mina farhågor, då det är trots allt människor som skapade chipen så finns väl andra människor som kan säkert hitta ett sätt att missbruka det.

Och det gör de det också.
Nu säger polisen att de inte hade en aning om ( svenska polisen) att det kan gå att skimma chip… Banken  vill inte ersätta när folk råkar ut för det och vidhåller att man själv har varit oansvarig och förvarade koden nära kortet.
Banken skyddar sig själva på alla medel de kan, men verkar strunta i att skydda oss som är tvungna att använda deras kort och betalningssystem också.
I överlag tycker jag att medborgarna har mindre och mindre skydd mot brottslingar som inte ryggar för någonting, klipper av ens väskor, stjäl ens identitet och när man anmäler det görs inte mycket skrivs av redan samma dag och  bevisbördan läggs ju  på den drabbade.

Jag läser hur det går till en identitetsstöld. Hur enkelt som helst. Jag får ont i magen av maktlösheten.

Något jag inte ens kan förstå är att  hur i helvete kan man beställa idékort i någon annans namn. Borde inte vara större kontroll just för sånt. Men tipsen man kan få är följande:

• Håll i plånboken.
• Sätt lås på din brevlåda så ingen kan ta din post och komma över personuppgifter.
• Kasta inte personlig information i soporna eller pappersinsamlingen. ( jag undrar vad ska man göra med det?)
• Har du förlorat eller blivit bestulen på dina id-handlingar, anmäl snabbt förlusten till kreditupplysningsföretagen och be dem spärra ditt personnummer.

För mig verkar som tjuvarna är alltid minst 3 steg förre myndigheterna. Medan  myndigheterna  helst misstror de drabbade.
Nu när det är återigen i tapeten borde  myndigheterna, banker, polisen  och politiker göra nåt  men som så ofta blir det mycket prat och lite verkstad så tillsvidare är deras råd är det sedvanliga  -> håll i kortet hårt. Jääää….som om det skulle hjälpa.
Vad vore det om ni agerar och är på vårt sida.  För så känns inte det kan jag säga.
Sluta med mantran –  håll kod och kort separat. För numera hjälper inte det.

Jag borde kanske krossa min egen moral för egentligen vad har jag att förlora?

AB, Expressen, DN, SvD

Annons

15 tankar om “sanningen om säkerhet är en stort lögn

 1. Det finns så många sätt att luras på. Jag blev av med pengar efter en betalning på en resebyrå och det tog en massa tid och möda att få tillbaka dem. Sen kan man försätta sitt bolag i konkurs också – där förlorade jag återigen en större summa när ett resebolag gjorde det – för att sedan återuppstå under annat namn, annat styre. Även stora bolag, som British Airways bluffar när det kniper, de påstod att mitt pass var trasigt när de hade dubbelbokat (som de alltid gör) och jag fick inte plats på planet. Jag skaffade ett provisoriskt pass, men använde det gamla utan problem när jag åkte med ett annat plan nästa dag. När jag sen krävde ersättning för extra kostnader och dyl, (tåg från Madrid till Sevilla, betalt hotelldygn, missade aktiviteter, taxi till och från Arlanda p.g.a. att jag inte kom med m.m.) ville man ha in passet. Sen kom ett brev och passet. Man hade slitit i sidan så att det nu verkligen var trasigt! Det hjälpte inte att polisen blev intresserad och skulle ta tag i det, de gav sig inte. Aldrig mer BA.

  Gilla

 2. Håller med dig helt Antonia..Jättebra blogg..
  Vad man gör med all personlig information typ allt med ens namn på jo jag har köpt en dokumentförstörare jag strimlar allt privat sen går strimlorna till pappersåtervinning..
  och ja när man är ute bara att försöka att ha full koll på mobil plånbok väska och allt vad man nu släpar med sig ut..Man får göra så gott man kan för att skydda sin egendom..
  kram på dig//

  Gilla

 3. Det är inte kul. Men det här med att folk kan handla i ens namn borde ju kunna gå att stävja. UC tex som gör kreditupplysningar åt företag borde ju kunna kontakta personen ifråga och undra om det hen som tänker köper det och det. Men det gör dom inte. Jag tror man vill ha brottslighet. Det är lönsamt. Sätter en jävla hög med människor i arbete. Hela lagstiftningen och polismyndigheten t ex, och alla inblandade departement. Man skulle kunna stävja det det hela men det blir för dyrt. Förmodligen. Stämma i bäcken helt enkelt.

  Gilla

  • Det är väl inte så att man strävar efter en bättre värld. Och politiker är dock ändå de största tjuvarna i fåra kläder och med oskyldig uppsyn.

   Gilla

 4. Jag är alltid livrädd för att tappa bort plånboken med alla dessa betal/kreditkort i och samma med mobilen. Inget är säkert. För ett par år sen blev mitt PayPal-konto hackat. Och det som ska vara så säkert. Man blir matt av att vara så maktlös. För man måste ju handla. Och det funkar inte bra att bara använda kontanter, funkar rent uselt om jag ska vara ärlig. Tonåriga sönerna är inte imponerade av det samhälle vi har byggt upp – MEN jag tror inte de vill vara av med möjligheten till multiplayerspel online 😉

  Gilla

 5. Att tänka på i sammanhanget är kanske att man själv kan bli drabbad i stället för att tänka – som man oftast gör – att mej händer det inte. Jag hör själv till den kategorin, så mycket pengar har jag inte på mina kortkonton, men själva identitenten är det ju svårare med. Jag river också alltid personliga papper innan dom hamnar i soporna… hoppas det hjälper en bit på vägen….
  Men vist är det skrämmande….OM dom vore dom enda kriminella, så vore det kanske en enklare sak att komma till rätta med, men så är ju inte fallet…

  Gilla

  • Det är jag säker på att många tänker så och bara rycker på axlarna. Jag känner med dem som drabbats för jag verkligen vill inte uppleva samma sak som de går igenom..

   Gilla

 6. Dom kriminella ligger alltid steget före. Skrämmande utveckling vårt samhälle har. Man blir mörkrädd.
  Allt som bär mitt namn vad gäller direktreklam, räkningar osv kör jag i en dokumentförstörare innan det hamnar i pappersinsamlingen.

  Gilla

 7. Du har så vansinnigt rätt Antonia och jag tycker det är en skrämmande utveckling…
  Man vet ju aldrig från dag till dag om ens konto är länsat…
  Tacka vet jag förr när man hade sin bankbok och kunde se hur mycket pengar man hade….och gick till posten när man behövde hämta ut pengar… Det tycker jag kändes bra och ganska tryggt!!!

  Gilla

  • Det är mycket som är fel idag. Och nog gnager oro i många av oss… Och värst när man sen blir ifrågasatt av banken.
   Tyvärr tror jag att det ska accelerera.

   Gilla

  • Såg en kvinna som blev bestulen på sin väska genom att de skar av remmen. Hon blev av 16000 kr. Banken säger att hon måste ha haft pinkoden nära till kortet. Och hon säger att hon inte hade det.
   Det är fruktansvärt att inte bli trodd och insinuerad att man ljuger, när det är bara de själva så inte vet en skvatt.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.