Jag visste inte att det finns orsak till att skämmas när jag handlar. Jag vet inte om det är för att just skämsmaten som står på listan ingår inte i min meny eller om jag ändå inte skulle skämmas är svårt att avgöra.
Men kan ju vara så som jag har skrivit i rubriken att jag har ingen vett till det.
Har aldrig heller dömt ut folk vad de har på bandet. Men ibland har jag lekt tanken vad man kommer att laga av det som fanns på bandet. Men bara om jag hade riktigt tråkigt.
10 i topp – maten vi skäms mest för
1. Dietmat (bantnings- eller lightprodukter) 20 % –varför skämmas? det är väl bra att man försöker.
2. Snacks 19 % — det behöver väl alla då och då
3. Färdigmat 17 % —-det är en stressig tillvaro vi lever i. Tiden räcker inte till allt. Och livet är inte som på film.
4. Snabbmat (hamburgare, pizza) 17, % —man gillar ju olika saker
5. Mat med mycket tillsatser 17, % —- vilka är de
6. Halvfabrikat 13 % —— bättre än godis.
7. Mat från lågprisvarumärken 9 % —— är det fel att handla där?
8. Mat som inte är ekologisk 5 % —— jag köper sällan ekologiskt. Tycker inte alls att de är bättre.
9. Mat som inte är miljömärkt 5 % –– köper inte heller..
10. Kött 4 % —-varför skäms man över att köpa kött.
Och här är vad vi inte skäms över utan helst skryter om dem. Skryta och skryta. Jag tror att vi ljuger om dem. För ingen vill bli sämre än de flashiga magasin många bläddrar i och bloggar samt tv-produktioner som ständigt proppar oss fulla med hur det ska va… Ingen vågar erkänna att man lagar basic mat sånt som går snabbt att fixa. Det är få som har tid att laga långkok och avancerat.
Jag är ganska bra på att laga mat, men saknar total intresse för det. En nödvändigt ont för överlevnad. Hittar jag en rätt jag trivs med, kan jag äta den i månader innan jag blir trött på den. Sen byter jag till nåt nytt. Däremot maten ska vara nylagad. Ingen stor kok och infryst. Och snabbt ska det gå. 30 minuter med förberedelser till att lägga maten på tallriken.
Skrytlistan:
1. Dyr och exklusiv mat 40 %
2. Vin och andra dryckeskunskaper 39 %
3. Nyttig och hälsosam mat 36 %
4. Hembakat bröd 33 %
5. Ekologisk och ”schysst mat” 33 %
6. Besök på nya och heta restauranger 29 %
7. Egenplockad svamp eller bär 29 %
8. Närproducerad mat 29 %
9. Mat lagad från grunden 28 %
10. Mat som är komplicerad att tillaga 27 %
Läst i Svenskan …ja det finns en undersökning för det mesta. Och krystat blir det också. För om man ställer frågan så känner man att man måste väl säga nåt. Undrar om svarsmöjligheten … jag skäms inte / jag skryter inte fanns också med?
Sverige och svenskarna har ibland egendomliga inställningar till mat och allt däromkring… lägger ner mängder av pengar på tjusiga kök & sen värmer de den färdiglagade maten i mikron… matprogrammen fokuserar gärna på lyxig mat, mycket efterrätter med det lilla extra – och många har inte råd med det, säger de – kanske skippa alla chipspåsar, läskedrycker och annat – då kan de köpa riktigt god mat – om de vill…
Jag tycker framför allt att det är tråkigt att kravodlat och ekologiskt är så mycket dyrare, det blir en klassfråga… de som framställer dessa produkter får mycket mindre subsidier än de som framställer mat som man inte riktigt kan lita på…
GillaGilla
Jag förstår inte heller hetsen med alla köksrenoveringar som ständigt pågår.
Det finns en hel del människor som inte talar sanning och vill verka vara bättre än vad de är.
GillaGilla
Ja, det är mycket yta…
Dåligt självförtroende… dålig självkänsla…
GillaGilla
Läst … återkommer om ett tag, måste gå på toa 😉
+ att det är kval till Formel 1: Bahrains GP 🙂 på TV10.
GillaGilla
Det var bara en reflektion. :)Kan inte meta sig med Formel 1.
Antagligen sitter mina föräldrar också trollbundna. Jag ärvde inte deras intresse dock. Men jag förstör aldrig andras nöje.:)
GillaGilla