flathet mot tiggerier kommer utnyttjas…


Debatten går högt om tiggare numera. För 30 år sen fanns inte en enda.  Jag har aldrig sett någon sitta på huk eller stå på knä med händerna sammanlagda till ett bön böjandes till marken för 30 år sen. Inte heller för 20 eller 10 år sen. Det är de senaste 2 åren som tiggeriet blev en sorglig syn på gatorna.
På Kungsgatan (Stockholm) sitter tiggarna var 50-e meter på båda sidorna av gatan. Snart har varje Ica-butik var sin tiggarbevakare.
Att säga något ont om dem och tiggandet får man inte heller. Tiggandet är tillåtet i Sverige numera så det är bara att se hur detta kommer eskalera ännu mer.

Nu har ännu ett fenomen dykt upp där folk utger sig  antingen för någon som behöver vägledning med hjälp av karta som han/hon breder ut på bordet där din mobil ligger och så vips är du utan mobil efter att du var så hjälpsam.  Annan tricks är att låtsas vara döv/stum och låtsas att  komma från deras förbund och tigga pengar. Romer är förslagna och hittar alltid nya vägar att tjäna pengar utan hederligt arbete. ( oj… Det får man visst inte säga)
Jag väntar bara på när typer med guldsmycken ska duka upp. Som vill sälja guld för ett bra pris på gatuhörnet. Och det du får undersöka är faktisk äkta guld, men när du väl har betalat och gått ifrån så är guldet du får med dig är inget annat en just kattguld. Värdelöst skräp.  Samma sak  med klockor som kan säljas på samma sätt. Och du märker inte ens när bytet sker.
Ryktet sprider sig om nordbornas tolerans och naivitet och fler ska komma hit, om någon nu tror nåt annat. Svenskarna är naiva och tror på allt man säger. De ser så eländige ut inte kan de fara med osanningar. Att det görs reportage i tidningar och annan media att de som är här  inte är organiserade låter ju bra. Vissst. Helt säkert skulle de berätta att de är organiserade och riskera repressalier av dem som organiserat dem.

Det pratas hela tiden om integration. Att man ska förbättra romernas situation, att förbättra deras boende, att ge de utbildning.  Jag är från Ungern. Uppvuxen under kommunismen. Där alla hade samma värde. Där alla hade rätt att gå till skola och studera. Jag hade klasskamrater som var romer. De mobbades aldrig av oss andra elever( jag visste inte ens vad mobbning var förr)  men de kom ändå sällan till skolan. Läraren fick gå och hämta in dem och förklara varför är viktigt att vara med.
De fick nybyggda hus istället för de hyddor de hade.
Men de var inte nöjda då hästen inte fick plats på första våningen.
Alla hade rätt att jobba. Få tog chansen.  Jag minns vid ett tillfälle när jag och mina arbetskamrater var på väg från våra jobb. 3 killar kom mot oss ( 20 års åldern) och tiggde pengar. Vi sa… ta ett jobb….svaret blev ….vi är väl inte dumma heller och gick vidare skrattande.
Man gjorde mycket för romer men det har kommit bort i hanteringen. Det låter så mycket bättre att man inte har gjort nåt alls. Dock tröt toleransen. Det är svårt att jobba i motvind. Det ska väl finnas en vilja även från deras sida också.

Visst ska man integrera men då måste väl finnas ett vilja att integrera sig också. Jag har inget emot romer som jobbar och gör sitt bästa som alla andra i samhället. Jag har kund som är rom. Hon kommer alltid i tider vi kom överens om. Hon avbokar sina tider när hon inte kan. Hon jobbar och sliter precis som en annan. Jag frågade henne om hon hade svårt att få jobb. Nej, sa hon.

Att höra hela tiden att vissa länder inte gör tillräckligt för romernas sak är en överdrift med stora mått.

Jag såg en dokumentär för ett tag sen. Handlade om romer som satt i ett  läger efter andra världskriget i Frankrike. Det sas mycket i filmen och en hel del lögner där romerna själv sa emot sig självt. Men undrar om någon ens har märkt det. En äldre man visade upp sitt boende. En husvagn parkerad vid ett skog. På frågan varför han bor fortfarande i en husvagn svarade han jag är född i husvagn och vill dö i en husvagn. Det är bara så. Han pekar svepande in i skogspartiet och fortsätter – Jag har mina  11 barn här och alla min 150 barnbarn. Jag trivs här.

Och varför skrev jag detta nu? Utlösande faktorn blev artikeln där en 64-årig man blev överskörd av två typer som tiggde och han konfronterade dem.
Det är ju alltid lätt att tycka synd om folk på avstånd.  Speciellt efter böcker och filmer där ofta finns en spännande och romantiskt gestaltning av romer. Men ha de nära på, ha de som din närmaste grannar och är jag inte säker på att bilden blir det samma.

För övrigt. Indiens president har erbjudit fristad till Europas romer där romerna skulle emot tas med öppna armar. De tackade nej till det.
En intressant bok i ämnet är boken Begrav mig stående. Jag läste den för att jag ville förstå romer bättre. Vet inte om jag gör det.

Dn  AB

Annons

6 tankar om “flathet mot tiggerier kommer utnyttjas…

 1. Pingback: tiggare som jagar en… | Divage

 2. Vi har också ett gäng som sitter i stan, både här & där.
  Det är lätt att generalisera, men när det gäller Romer, säger jag bara:
  Lita aldrig på en Rom om du inte känner personen i fråga.
  Jag har haft, med betoning på HAFT nära bekantskap med det folkslaget.
  Flertalet vill inte låta sig integreras, oavsett land. När det gäller litteratur på sitt eget språk, är den näst intill obefintlig. Vill du lära dig deras språk, sker detta muntligt, från mun till mun. Det finns inget nedskrivet lexikon.
  Som slutord vill jag bara säga:
  I grund och botten är vi alla människor som delar denna ömtåliga planet, och bör dömas efter våra handlingar.

  Gilla

  • Samvaron är inte helt oproblematiskt med romer. Märkligt dock att alltid är det vårt fel att situationen är som det är och romer har aldrig ansvar i var deras situation befinner sig i.

   Gilla

 3. Intressant att läsa sånt som är skrivet av nånon med insider information vilket du har Antonia.
  Min minnesbild av romer är att dom kom in i vår burik i HORDER och det fanstnade oftast varor innanför männens jackor och kvinnornas kjolar innan dom kom sej iväg ut igen. Handlade gjorde dom aldrig.

  Gilla

 4. 150 barnbarn! Ja, herregud hur ska man förstå allt elände som sker. Det anda jag kan säga är att det är många som vill leva på dom som sliter och böjer rygg. Som arbetar i sitt anletes svett helt enkelt.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.