DDD…


I helgen fick jag ligga i. Alla fönster putsades, för jag orkade inte längre se hur skitiga de var. Och ändå har jag rengjort dem för 2 månader sen senast…  Och jag får antagligen göra om det igen om två månader  av samma orsak när  gatorna kommer att städas upp efter vintern och DDD kommer yra runt igen.  Ja , och vad är DDD? DubbDäcksDamm
Det är mycket snack om dem dubbade däcken, och jag tillhör definitivt dem som vill ha bort den.
Så här ser ut mina fönster efter endast 2 månader efter rengöring:

fönster...foto: AntoniaB © 2013

fönster...foto: AntoniaB © 2013

Orsaken? Dubbade däckar som river upp asfalt och sprider den fina dammen runt. Osynligt för ögat, tills den lägger sig på fönster, fönsterbläck ( svart på en vecka) och  i våra lungor.  Den stannar inte vid fönstren den smyger in i våra hem också, och inte att glömma vad vi andas in dagligen.
Många rasar mot rökare, för det luktar. Skulle den inte lukta skulle i princip ingen bryr sig om det nåt och skulle man med näbbar och klor försvara rökning trots hälsorisker, precis som man gör med snuset nu.

Hur som till er alla som råkar komma in på min sida så här ser  det osynliga ut ni dagligen andas in. Vadå ni… vi för jag gör det också.

Tyvärr folk har blivit bekväma och istället för att anpassa körstilen till vägunderlaget, vill man anpassa bilen till vägunderlagen.

Annons

12 tankar om “DDD…

 1. Det blir skitigare fönser i en stad. Det är bättre på landet. Men det är smuts i luften här med för det ser jag när jag gör rent ansiktet med rosenvatten. Tussen blir alldeles grå, I staden blir den svart. Jorden är nersmutsad av allt möjligt skit. Hoppas du inte har så¨många fönster att putsa. .-)

  Gilla

  • Däcken river upp asfalten.
   Förr i tiden räckte det att tvätta fönstren 2 gånger per år. Nu varannan månad eller får man finna sig i smutsig fönster.

   Gilla

 2. Ja du håller med dig ni som bor där inne ser väl likadana ut i lungorna som dina fönster jag är ju inte inne i stan så ofta som det verkar..dom kunde ju införa dubbdäcksförbud på fler gator än hornsgatan..Och ja jag kan skryta med dubbfria vinterdäck..
  Går an i Stockholm men i övriga landet eller typ norrland kanske det begövs vinterdäck med dubbar..Alla har väl inbte fyrhjulsdrift..Men som sagt dubbfritt inne i städerna låter helt okay..Snart försvinner vinterdäcken och dammet städas bort då kanske du får behålla dina rena fönster lite längre..Kram på dig /7 Nicki

  Gilla

  • Icetruckers kör utan dubbdäck. I nödfall sätter de på kedjor. Men bara i nödfall. Och då kör de ändå enorma och tunga laster på isvägar. Så klarar de så borde vanliga bilister klara det också.
   Dock kan jag ändå förståelse för dubb ute på landsvägar.
   Kram

   Gilla

 3. Pingback: se ut om du kan. a blue cameras confessions | a blue cameras confessions

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.