romantik kontra våld…


Våldet ökar. Säkert finns det såna som skulle nu säga att visst inte ökar, men vanliga människor upplever  det annorlunda. Brottet blir grövre. Dagligt är ju att någon blir skjuten, förr hände det bara någongång. Mord är också en vardaglig problem. Knivöverfall och våldtäkt. Helst i grupp.

Man försöker övertyga oss att våld på film inte påverkar oss  till våldsliga handlingar. Att barn  inte blir påverkad av att dagligen titta på olika våldsfilmer och spela våldsspel.
Klart att de blir påverkade att bli matade med våld. Det är en sorts hjärntvätt.
Hjärntvätt som filmskapare gärna påstår att inte påverkar oss negativt. Klart filmindustrin tjänar ju grova pengar på våldsfilmer likaså speltillverkare  så varför skulle de säga nåt annat.

För ett tag sen råkade jag fråga en av mina kunder om han ska snart  gifta sig.  Minns  inte varför jag frågade, antagligen passade in i samtalsflödet. ( och enligt vissa vänner är jag för nyfiken också…men jag har fått lära mig  att ställer man inga frågor får man aldrig heller veta nåt) Svaret från honom dröjde lite, sen sa han att troligen aldrig. Han vill inte gifta sig.  Varför…frågade jag.
Det blev tyst igen. Sen fick jag svar. Jag blev både rörd och chockad.
Han sa ungefär så här: Han gillar romantiska filmer och romantiska filmer har format honom och hans tankar. Vilket stämmer inte alls överens med det verkliga livet. Det gör svårt för honom att få förhållanden att fungera, för han vill gärna att det ska vara som det är i filmerna. Men det blir ju aldrig så. Det vet han också. Men han har de inre bilderna hur det borde vara. Det borde vara som det är i dem där romantiska filmerna. 😦

Om nu  romantiska filmer kan påverka oss så pass mycket, varför skulle då våldsfilmer inte göra det? Klart att det gör.
Den här killen öppnade sig inför mig, kanske aldrig för någon annan.  Det fick mig att fundera över filmernas och spelens påverkan över oss.
Jag funderar över om  kanske alla dessa ständigt pågående skilsmässor faktisk beror på att folk är påverkade av romantiska böcker och filmer. Att alltför många tror att det ska vara precis som på film. Undermedvetet. Att filmer hjärntvättar oss mer än vi  egentligen är villiga att erkänna.

9 tankar om “romantik kontra våld…

 1. Klart att vi påverkas av allt vi ser på tv o film. Jag är helt säker på att hur vi män ser på kvinnor och vice versa präglas av detta. Det är inte fel att titta på romantiska filmer, särskilt Hollywoodproducerade, men det är viktigt att man ser andra skildringar. Jag påverkades mycket av Ingemar Bergmans Scener ur ett äktenskap. En stor kontrast till ”happy endings”.

  Gilla

  • Vi påverkas, men när man diskuterar just våldets påverkan, då sägs alltför oftast att det påverkar inte barnet.
   Det tvivlar jag verkligen på.
   hur blev annars dagens samhälle så våldsamt? Kan någon förklara?

   Gilla

 2. Min mamma säger att hennes generation fick en förvrängd bild av ‘allt’ pga de amerikanska filmerna på 40-talet…
  I morse hörde jag två relativt nyblivna mammor berätta att de inte hade en aning om hur det egentligen är att föda barn och bli mamma… De trodde att det skulle vara harmoniskt och fint hela tiden… undrar vem de lyssnat på – eller inte lyssnat på…

  Gilla

 3. Självklart formas vi av omvärlden. Att säga att våldsfilmer och spel inte skulle vara en grogrund för våld i samhället är en underdrift. När det gäller romantiken så går jag inte och gifter mig bara för att sett sådana filmer.
  Ha en bra dag 🙂

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.