nybygge som förr…


Mitt förra inlägg handlade om mitt besök på Sophiahemmet. Jag la märke till att även där byggs en hel del.

Hela Sophiahemmet byggs ut. Det är ju rena rama byggboom, vad folk än säger så pågår byggandet  just nu precis överallt. Tyvärr på dem flesta ställen är detta resulterar i tråkiga fasader, utan något större tanke bakom det hela. Modernt, men allt ser likartade ut typ överallt.
Men vid Sophiahemmet har de ansträngs sig att det nya ska passa in till dem gamla byggnaderna.  Det är svårt att genomblicka helheten än, för det är mycket kvar. Men så här såg ut det jag såg.

foto:AntoniaB © 2012

Huset närmast är det nybyggda, och huset bakom träden har väl redan mer än 100 år på sig. Sophiahemmet  i Stockholm ligger på Valhallavägen. Den byggdes redan 1889.  Ritades av Axel Kumlin och uppkallades efter Drottning Sophia.
Sjukhuset byggdes i en kraftfull tegelarkitektur i så kallad rohbau – rohbau är murverk av bränt tegel utan överdrag av puts- med fasader i rött och svart tegel.
Ursprungligen skulle det vara en utbildningsplats för blivande sjuksköterskor modell alla Nightingale. Men redan då var problem  mellan utbildningen och den statliga sjukhuset.
En donation från Oscar den Andra och drottningen Sophia på 160 000 kr möjliggjorde att sjukhuset kunde byggas.  Grunden las december 1887  och invigdes två år senare 1 oktober 1889.

Därför var nog på tiden att utöka den lite.  Jag önskar bara att på fler ställen i stan kunde man tänka lite mer på omgivningen när man bygger nytt.

Och en bild till från en annan vinkel.

foto:AntoniaB © 2012

Annons

5 tankar om “nybygge som förr…

  1. Jo men visst. Ibland undrar man, hur tänkte dom nu? För att inte tala om, men det gör vi ändå. Dessa stadsarkitekter som inte verkar ha ett dugg koll på vad dom är passande ihop med omgivningen.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.