sjukhusbyråkratin tar onödiga resurser…


För en vecka sen var jag hos doktorn med lite olika saker, bland annat att min livslånga tinnitus har blivit avsevärt värre i dem senaste månaderna. Dock vet jag att det är inte mycket man kan göra åt det, men vill kolla läget ändå.
Jag har en privat försäkring så att jag kommer i princip med det samma till en läkare. ( Försäkringen som heter Skandia Life kostar ganska mycket,  cirka 1000 kr i månaden, men har man eget företag så är det i princip nödvändigt)

Jag brukar växla mellan att gå till Sabbatsbergs Sjukhus för att det är nära, eller om jag är mer sugen på en längre promenad beställer jag tid på Sophiahemmet.  Ett mysigt ställe även utseendemässigt.

Men även här i den privata känner jag en viss försämring. ( jag har gått där i många år) Förr om man kände sig krassligt ringde jag direkt  till Sophiahemmets  så kallade Skandiamottagning och fick prata med sjuksköterskan. De var alltid trevliga och man blev igenkänd Även om jag inte var där på ett eller två år var det alltid personligt.  Vilket kändes tryggt samt trevligt. Idag ringer telefonen i……. Göteborg. Varje gång man ringer pratar man med någon annan. Ibland svara nån trevlig men inte alltid.

Nåväl…efter besöket hos läkaren kom läkaren fram att jag ska remitteras till Karolinska. Så glad jag blev. 😦 Väntetiden kan vara hur långt som helst – jag gissar att jag får en kallelse precis lagom till min semester i maj.
Men sen fick jag ett brev nu i fredags.  Tänkte – nu hade jag minsann hade fel. Redan kallad. Jippi..

FEL.FEL.FEL.

Det var inte alls en kallelse. Nej. Det var ett brev som konstaterade att de har mottagit  remissen från min läkare.  Jag kommer bli kallad tids nog.

Jag har alltid undrat varför går det så trögt inom sjukvården. Detta brev nog en av orsakerna bland många andra onödiga saker… Det tar tid att skriva brevet även om det skrevs in i ett mall. I mitt tycke är ganska så onödigt brev som bara lägger en onödig last och kostnad på samhället. För ETT brev är ju ingenting men många brev blir ju rätt så betydande kostnad och och inte minst tidsspill. Smartare hade varit att ge en tid med det samma.  Nej, det kommer sen.

Det är mysigt att gå till Sophiahemmet. En skön miljö för dem sjuka och även för dem som jobbar där.

foto:AntoniaB © 2012

Den öppna spisen kändes härligt i väntrummet, där det inte heller var någon trängseln alls.

foto:AntoniaB © 2012

Tända ljus var lite överallt.

foto:AntoniaB © 2012

Fint konst på väggarna

foto:AntoniaB © 2012

Taket var också smyckad med kvadratiska lampformer.

Annons

8 tankar om “sjukhusbyråkratin tar onödiga resurser…

 1. Wünsche dir einen schönen Tag lieber Karel,ja mit der Kranken Verzierung da kann ich dir nur zustimmen ist bei uns auch nicht besser.Schöne Bilder Karel,eine aufwendige Lampe.Ich wünsche dir eine gute Woche.Grüße lieb Gislinde

  Gilla

 2. Pingback: nybygge som förr… | Divage

 3. Praktiskt det där med att till det allmäna kunna remittera vidare sånt som man inte har resurser eller lust att pilla med. Brevet har nog att göra med att Karolinska vill kunna ha ryggen fri vad gäller vårdgarantin som våra begåvade folkvalda har instiftat. Antagligen betraktas din vård som påbörjad i och med att brevet skickas. Eller nåt.

  Jag tror strängt taget att de privata sjukförsäkringarna i allt väsentligt följer samma principer som de vi tecknar för våra husdjur. Så länge man inte utnyttjar försäkringen är allt frid och fröjd men börjar man avropa tjänsterna och det börjar kosta lite stålar så drar vårdgivaren öronen åt sig. Klart är att det finns ett symbiotiskt förhållande mellan försäkringsbolagen och vårdgivarna och sannolikt en del lönsamma kickbackarrangemang för den som lyckas hålla kostnaderna nere.

  Sannolikt kan man hålla en privat vårdgivare rullande på en bemanning av en receptionist/sköterska och en AT-läkare som skriver remisser. 🙂

  Gilla

  • Antagligen har du rätt. För det har du alltid. 🙂
   Jag har inte känt av avigsidorna av mitt försäkring, men visst finns det klausul i försäkringen. Täcker inte hur mycket som helst. Men efter en längre behandlingstid blir man visst utförsäkrad. Men om sen har gått 2 år symptomfritt, tror jag att man kan få vård på nytt.
   Man behöver inte outsourca allt och överallt.
   Det var aldrig nåt problem med tidsbeställningen.
   Nu kan man inte ens beställa ny tid på plats utan måste ringa till Göteborg till främmande röster.
   Undrar vad blev effektivare på detta sätt?

   Gilla

 4. Jo, det har ju inte blivit bättrei sjukvården och jag tycker personligen att allting runt omkring sjukvården känns väldigt otryggt… Man hoppas i största mån att man skall hålla sig frisk och slippa ta kontakt med sjukvården… Man hör ju inte så mycket positivt idag!!! Sophiahemmet ser jättemysigt ut!!! 🙂

  Gilla

 5. Jag har också tinnitus men inte värre än att jag står ut. Det är intressant detta du skriver om hur kontakterna med vården fungerar. Jag träffade en läkare som trodde att sjukvård via försäkring skulle bli en gräddfil. Kanske har det inte blivit så?
  Om sjukhusadm kan man säga mycket. Där finns det mycket som borde göras annorlunda tycker jag.

  Gilla

  • Man kan säkert se det som en gräddfil, men om jag stänger mitt företag pga sjukdom går jag omkull och vem gagnar det? Dessutom får jag inte gräddfilen gratis.
   Den anmärkningsvärda är att jag får alltid tid. Om jag så vill redan imorgon. Det är aldrig heller trängsel på mottagningarna. Har alltid undrat hur det går till.
   Men så fort blir man remitterad till det allmänna så är det som ett propp sätter stopp. Får se hur länge jag får vänta.
   Jag har inte heller haft något större problem med tinnitus, det var mer ett rejält havsbrus men nu sen 2 månader tillbaka har den avancerat till en metallisk tjut. Det är mer störande. Ibland stör den koncentrationen, när jag inte kan växla och koppla bort tanken från tjuten och jag fastnar där.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.