har vi släppt ut en farligt ande ur flaskan?..


Ja, jag kände på mig att jag var övervakad. Ett lätt obehag  kryper på min ryggrad som jag aldrig blir riktigt fri i från. Jag kollar förstulet över axeln vad som försiggår bakom mig  men det är bara en grå skugga som låter sig anas. Helt säker kan jag aldrig va…men känslan sitter i.

Nåväl …det är Facebook som erkänner att  nu ska de hårdbevaka oss även på gatan. Det har de egentligen redan gjort genom vilka sidor vi har besökt, vilka köpvanor vi har så att reklamsnuttarna ska bli absolut relevanta. Sen att du till slut kommer leva i en bubbla som du själv har byggt upp bryr de sig inte. Dina vanor kommer låsa in dig i ett eget  fängelse.
Men nu ska Facebook  bevaka varje steg du tar. Och det går ju genom din mobil som du har med dig vart du en går. För appen som kommer i mars kommer säkert dem flesta ladda ner.
Naturligtvis är  syften med appen är att du – inte Facebook utan DU – ska veta var dina vänner är, eller om dina vännerna är i närheten. Men det är bara bullshit. Lite skimmer över vårt öga. Dust.
Jag vet inte hur andra är men jag vill inte  bli bevakad av mina vänner ens . Vill jag träffa vännerna  så kan jag alltid göra upp per telefon. För man har ju väl en TELEFON och man kan fortfarande ringa med den eller maila.
Och ha inte tron att det är bara stänga av appen. Har du appen så är du registrerad i dina steg vart du än går.

Säkert är den bra om man tappar bort sig själv och hittar inte den rätta vägen till till sig själv igen. Då kan man ryka ut och bli hittad. Men jag vill inte bli övervakad.

Nu har jag tagit bort reklamdelen på Facebook och  kommer heller aldrig ladda ner den nya appen. Men misstro ökar hela tiden. Ska vi läggas i olika boxar till slut? Beroende vart vi går, vilka vi umgås och vad vi köper? Ska man förstärka klassamhället ännu mer istället för att lätta upp det. Ska man främja lögnerna ännu mer, som vilket tydligen är redan vanligt på Facebook, för att man ska verka bättre, snyggare och mer spännande samt berest än vad man egentligen är?

Hur kunde Facebook ta över människornas liv så här totalt?
Sen om vi kan bevaka våra vänner, hur lätt blir det inte att bevaka vad ens man/fru gör eller chefen eller fienden osv….Har vi släppt ut en farlig ande ur flaskan?

AB

Annons

7 tankar om “har vi släppt ut en farligt ande ur flaskan?..

 1. Förstår din oro.
  Min mobil har inga appar, kommer ej heller att skaffa några. Klarar mig utmärkt med att ha uppkoppling till webben hemma. Dessutom kan polisen med hjälp av operatör pejla din mobil, och se vilken mast du är närmast.
  Storebror ser dig!

  Gilla

 2. Hemsk läsning Antonia. Har aldrig reflekterat över detta, för vad spelar det för roll ?? MEN PRINCIPIELLT så är jag så klart mot ALLT registrerande. Tack vare ditt inlägg så ska jag def. inte ladd ner nån ny app.
  Kram och önskar jag dej en skön helg

  Gilla

 3. Ja ibland kan man undra varför vi reagerade så mycket mot FRA-lagen. Nu är vi nästan där och frivilligt dessutom.

  B.s
  Jag tror inte att vare sig du eller jag har några problem med att hantera ev hatiska kommentarer. Man behöver inte ens redovisa dom. Men det finns tjejer som blir så ledsna att dom överväger att sluta blogga/twittra och jag tror att det är ett stöd att få positiva kommentarer.

  Gilla

  • En tanke föds – man motsätter sig – sen sakta och säkert på olika vägar blir man ändå infasade utan att man ens hinner reflektera över. MAn bara ändrar lite på utförandet och man gör det mer åtråvärt. Fungerar nu Som med postkodslotteriet.Ingen vill att bara grannen ska bli rik. MAn vill själv vara med. I alla fall dem flesta.

   Jag fick hatisk kommentar 2 gånger. Men jag gjorde mig besväret att kolla upp varifrån kommentaren kom och därmed kunde jag svara lite mer personligt. Sen blev inte mer med det.
   Men visst har de som är angripna inte lätt.
   Och ibland verkar det som att man kan göra vad som helst utan att det har konsekvenser.

   Gilla

 4. Tänker inte ha någon sån app. Men det kommer värre saker. Snart får du ett nano-chip i handen eller pannan. Då behöver du inte ens kontokort. Och sen kan Storebror läsa dina tankar. Vad säger du om det? Det är verkligen skrämmande!

  Gilla

  • Jag och Facebook har aldrig riktigt hittat varandra. Har ett konto bara för utan det kan man snart inte göra något alls på internet. Stänger man av sitt konto, då blir livet lite besvärligare. Och bara det är för jävligt.
   Men det där med chip i pannan eller i handen vill jag verkligen inte veta om.
   Låter utopiskt men mycket av det utopiska saken har blivit dock verklighet. Så jag säger inte att det är en omöjlighet.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.